Διαγραφή χρέους και χρεοκοπία – The Analyst
Σχολιασμός Επικαιρότητας

Διαγραφή χρέους και χρεοκοπία

Η διαγραφή χρέους είναι χρεοκοπία, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία. Μπορεί η διαγραφή δε να είναι είτε ελεγχόμενη (όπως της Ελλάδας με το PSI), είτε ανεξέλεγκτη (όπως της Αργεντινής), αλλά παραμένει χρεοκοπία.

Η διαγραφή χρέους τώρα της Ελλάδας, παρά το ότι δεν θεωρήθηκε αυθαίρετα ως χρεοκοπία, για να μην ενεργοποιηθούν τα CDS, τεκμηρίωσε πως είναι δυνατή εντός της Ευρωζώνης – όπως άλλωστε έχουμε ήδη αναφέρει (ανάλυση). Επομένως, δεν είναι σωστά όλα όσα λέγονται, περί αδυναμίας χρεοκοπίας μίας χώρας της Ευρωζώνης – όπου, εάν πτωχεύσει, δεν επιτρέπεται πλέον να είναι μέλος της.

Διαγραφή χρέους και χρεοκοπία

Με απλά λόγια, προφανώς επιτρέπεται, αφού αυτό αποδείχθηκε από την Ελλάδα – ενώ, επειδή η χρεοκοπία δεν είναι κατ’ επιλογή, αλλά προκύπτει de facto από ανάγκη, δεν είναι δυνατόν να απαγορευθεί από κανένα νόμο ή Θεσμό.

Εάν τώρα μία χώρα προβεί σε στάση πληρωμών, καταγγέλοντας τις συμβάσεις δανεισμού της ως παράνομες, υποθετικά η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ασκώντας ποινικές διώξεις στους υπευθύνους, έως ότου αποφασίσει το δικαστήριο, τότε θα επρόκειτο πιιθανότατα για μία ιδιαίτερη περίπτωση – η οποία θα τεκμηριωνόταν τότε μόνο ως τι αντιμετωπίζεται ή/και πώς χαρακτηρίζεται (26.5.16, Α.Ο.)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!