Η εγκληματική συμμορία – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η εγκληματική συμμορία

Έτσι αποκαλείται η Deutsche Bank από την ίδια την αστυνομία της χώρας της, λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων της σε ολόκληρη την υφήλιο. Τα μεγάλα παιχνίδια της είναι η χειραγώγηση των τιμών και τα στοιχήματα στα παράγωγα. Άλλη είναι όμως η συμμορία.

 

Εν πρώτοις, έτσι αποκαλείται η Deutsche Bank από την ίδια την αστυνομία της χώρας της (πηγή), λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων της σε ολόκληρη την υφήλιο. Είναι όμως αυτή η πραγματική εγκληματική συμμορία;

Ερευνώντας το, ξεκινάω από το γεγονός ότι, η μεγάλη γερμανική τράπεζα παραδέχτηκε πως χειραγωγεί την αγορά του χρυσού και του ασημιού. Υπάρχουν επί πλέον αναφορές πως συμφώνησε να εκθέσει άλλους χειραγωγούς, για να ελαφρύνει τη θέση της ή για να συγκρουστεί με το καρτέλ που επηρεάζει σκόπιμα  τις τιμές των εμπορευμάτων (πηγή).

Εάν προσθέσει εδώ κανείς τις γνωστές υποθέσεις χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων του δολαρίου και του ευρώ (Libor, Euribor), για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί η τράπεζα, πληρώνοντας μεγάλα πρόστιμα, θα αναρωτηθεί εάν υπάρχει κάτι που δεν χειραγωγείται στις διεθνείς αγορές. Επίσης εάν μπορεί να βρεθεί κάποια απάτη, στην οποία δεν συμμετέχει η Deutsche Bank.

Μία ματιά βέβαια στα αποτελέσματα χρήσης του 2015 που δημοσίευσε η τράπεζα (πηγή), βοηθάει ασφαλώς να δοθούν διάφορες απαντήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες της. Επίσης να βρεθούν οι ευκαιρίες χειραγώγησης που έχει στη διάθεση της, οι οποίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Εδώ βοηθάει ο πίνακας που ακολουθεί.

Η εγκληματική συμμορία

Με βάση αυτόν τον επίσημο πίνακα, η γερμανική τράπεζα διαθέτει πάνω από 515 δις € σε «θετικές αξίες παραγώγων» στο ενεργητικό της, υπογραμμισμένες με κίτρινο, έναντι 494 δις € «αρνητικές αξίες παραγώγων» στο παθητικό της.

Λογικά λοιπόν συμπεραίνεται πως η διαφορά είναι θετική και υπέρ της, στα 21 δις €. Εν τούτοις, αυτό που έχει σημασία είναι τα στοιχήματα, στα οποία συμμετέχει, αφού αυτό ακριβώς υποδηλώνει η έκθεση της σε παράγωγα προϊόντα. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται ο δεύτερος πίνακας παρακάτω.

342

Από τον πίνακα αυτό διαπιστώνεται πως τα στοιχήματα της τράπεζας στο χρηματιστηριακό καζίνο είναι θεωρητικά 21,39 τρις €. Αναλυτικά τα εξής: 15,41 τρις € σε επιτόκια, 4,78 τρις € σε συνάλλαγμα, 0,90 τρις σε δείκτες μετοχών, 0,27 τρις σε πιστωτικούς δείκτες και 0,08 τρις € σε δείκτες εμπορευμάτων. Πόσο ρίσκο όμως συνιστούν αυτά τα 21,39 τρις €;

Αν και υποθέτει κανείς πως το ρίσκο είναι μεγάλο, δεν είναι η αλήθεια. Ειδικότερα, το ρίσκο των επιτοκίων μπορεί να ελεγχθεί εύκολα, με μερικά τηλεφωνήματα της ΕΚΤ και της Fed.

Από την άλλη πλευρά, η τράπεζα χρησιμοποιεί ορισμένες κεντρικές υπηρεσίες έξω-χρηματιστηριακής εκκαθάρισης (central counterparty clearing services for OTC clearing), οι οποίες μειώνουν τους πιστωτικούς κινδύνους.

Την ίδια στιγμή ακούγεται πως οι «απαιτήσεις περιθωρίου» για τις μη εκκαθαρισμένες συναλλαγές έξω-χρηματιστηριακών παραγώγων αναμένεται να καταργηθούν από το Σεπτέμβρη του 2016, παρά το ότι όλοι πιστεύουν πως έχει αποφασιστεί η αυστηρή ρύθμιση του τραπεζικού κλάδου (Dodd-Frank reform).

Επομένως, το ρίσκο για την τράπεζα είναι ανύπαρκτο, ενώ από τα στοιχήματα των 21,39 τρις € το μόνο που προκύπτει είναι κέρδη 21 δις €. Αυτό σημαίνει όμως με τη σειρά του πως η εγκληματική συμμορία δεν είναι η γερμανική τράπεζα ή οι άλλες αντιστοίχου μεγέθους. Η συμμορία είναι οι πολιτικοί που συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους, παίζοντας τις τύχες τους στα ζάρια, για να ωφελείται η χρηματοπιστωτική ελίτ. Λογικό φυσικά, αφού είναι ο εργοδότης τους.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading