Το μνημόνιο δεν έτυχε, πέτυχε – Σελίδα 2 – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το μνημόνιο δεν έτυχε, πέτυχε

Γ) Τον Φεβρουάριο του 2007 όταν είχε πλέον επενδύσει τα χρήματα που ήθελε στην στοιχηματική αυτή πράξη, προκάλεσε η ίδια το σόκ στην τιμή των Ελληνικών Ομολόγων.

Είχε τα εξής μέσα (πέρα από την θυγατρική της ΤτΕ) στην διάθεσή της:

α) τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη  που ήλεγχε (διά της συμμετοχής της και μέσω άλλων τραπεζών στην Ελλάδα που ελέγχει (Alpha, Eurobank κυρίως) στην αναδοχή της εισόδου του ΔΟΛ στο Χρηματιστήριο, αλλά και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μεταγενέστερα). Ο ΔΟΛ ήταν αυτός που ξεκίνησε τον Φλεβάρη του 2007 τα πύρρεια δημοσιεύματα για τα «κρυφά γαλάζια ομόλογα», για τις «υπόγειες διαδρομές» στοχεύοντας από τα 29 σύνθετα ομόλογα που είχαν εκδοθεί, τα μόνα δύο που δεν είχαν εκδοθεί από τις συνεργαζόμενες με την Goldman Sachs τράπεζες.

β) τον πρόεδρο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Πιλάβιο, ο οποίος προήλθε από την Αλφα Τράπεζα και επέστρεψε μετά σε αυτήν και είχε πασιφανή στόχο την μονοπωλιακή υπέρ της Goldman Sachs διατήρηση της κερδοφόρου αγοράς των Ομολόγων.

 γ) το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοστατούντα την Β.Παπανδρέου, από το γραφείο της οποίας διοχέτευε η Goldman Sachs όλα τα στοιχεία παραπληροφόρησης που καταβαράθρωσαν τις τιμές των Ελληνικών Ομολόγων. Το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοστατούντες τότε τον Παπασπύρου της ΑΔΕΔΥ και την Β.Παπανδρέου, αλλά και Καρχιμάκη, είδε στην υπόθεση αυτή την «ιδανική ευκαιρία» για να χτυπήσει τον Καραμανλή (ιδίως αφού ανακαλύψανε ότι ο Α.Σημαιοφορίδης γιός του επί έτη Γενικού Γραμματέα της ΝΔ, ήταν πρόεδρος σε Ταμείο που είχε αγοράσει σύνθετο ομόλογο της J.P.Morgan) και να κερδίσει τις εκλογές του φθινοπώρου του 2007, πράγμα που όμως δεν έγινε.

Η διαπίστωση είναι ότι ενώ τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν συνηγορούσαν υπέρ αυτού, μετά από τα καθημερινά δημοσιεύματα του Ψυχάρη και του επιτελείου του, οι τιμές των ΟΕΔ άρχισαν να πέφτουν και τα επιτόκια να αυξάνονται, με αποτέλεσμα το Δημόσιο Χρέος να αρχίζει να αυξάνεται δραματικά και αδικαιολόγητα σε σχέση με το ύψος δανεισμού μας προς ΑΕΠ μετά από σύγκριση με άλλες χώρες που επίσης είναι τώρα σε Μνημόνια.

Η οικονομική μου εκτίμηση είναι ότι αν δεν υπήρχε η τεράστια αύξηση των spreads με εφαλτήριο τον «θόρυβο» του 2007, δεν θα συμπαρασύραμε τόσο γρήγορα την Ευρώπη σε Μνημόνια, ίσως εμείς να είμασταν σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες και ίσως εμείς να μην είμασταν η πρώτη Χώρα – πειραματόζωο της Goldman Sachs….

.

Δ) Ποιοί είναι οι κερδισμένοι της υπόθεσης σήμερα;

Δ1) Κερδισμένη η Goldman Sachs. 60 δίς€ τουλάχιστον κέρδος. Έχει καταδικαστεί από την SEC (Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) για χειραγώγηση τιμής Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, αλλά «φυσικά» κανένας στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρθηκε, διότι όλοι είναι στην «μισθοδοσία» της τράπεζας αυτής , μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Καραμούζης στέλεχος της Eurobank ο οποίος υπήρξε βασικός «παρουσιαστής» το 2007 των θέσεων της Goldman Sachs και μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση δομημένων ομολόγων αρχικά. Επίσης με τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής, η GS κατέστησε σαφές σε όλες τις άλλες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες ότι η Ελλάδα είναι «δική» της υπόθεση και όποιος άλλος προσπαθήσει να μπεί στην αγορά αυτή θα έχει άσχημο τέλος.

(τον κο Καραμούζης προσπάθησε να προτείνει ο ΣυΡιζΑ ως υποψήφιο για την ΤΤΕ. Σημειώνω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ουσιαστικά εγκρίνει την απόφαση των δύο μεγαλομετόχων της ΤΤΕ (Goldman Sachs & Rothchild), διαχρονικά υφίσταται μια άτυπη συμφωνία για δυνατότητα Veto. Ο Καραμούζης ήταν το παπαγαλάκι της GS και είμαι  βέβαιος ότι το δημοσίευμα αυτό… του Βήματος έχει σχεδιαστεί από την ίδια την Goldman Sachs για να μας παγιδεύσει.) ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Καραμούζης πρόσφατα διορίστηκε Διευθύνων Συμβουλος της Eurobank…..

Δ3) κερδισμένος τότε ο Α.Σαμαράς. Α) Κεφαλαιοποίησε την ανάμειξη στελεχών της κεντρώας πτέρυγας της ΝΔ στην υπόθεση αυτή και χρησιμοποιεί την καταδίκη Α.Σημαιοφορίδη ως ένα ακόμα ισχυρότατο μοχλό πίεσης κατά των πιθανών του εσωκομματικών αντιπάλων, αφού είναι εμφανές ότι ο Κ.Καραμανλής, όσο τότε, δεν ήθελε με τίποτα να εμπλακεί σε καταστάσεις αντιπαλότητας και υπεράσπισης των πολιτικών του τότε θέσεων ή «μη θέσεων».. Β) εμφανίστηκε τότε ως δήθεν «φιλολαϊκός» διά της «τιμωρητικής» διάθεσης ενάντια σε «αυτούς που φάγανε τα λεφτά των ταμείων» όταν η υπόθεση αυτή καταδεικνύει ακριβώς το αντίθετο

Ποιοί είναι οι χαμένοι;

  • Τα ασφαλιστικά ταμεία, των οποίων εκλάπη ο τεράστιος πλούτος που ήσαν τα αποθεματικά τους όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000-2010. (ήδη είχανε χάσει και κάποια κεφάλαια από την διεθνή «αρπαχτή» της κρίσης του Χρηματιστηρίου το 1999)
  • Ο Ελληνικός Λαός, που υποχρεώθηκε να υποστεί την επέλαση των διεθνών κορακιών και καλείται να καταβάλλει ως κεφάλαιο και τόκους, χρήματα που δεν οφείλει, αφού τόσο η δραματική πτώση της τιμής των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, όσο και η τεράστια αύξηση των επιτοκίων τους ήσαν μια προσχεδιασμένη και προμελετημένη πράξη, στην οποία συνήργησαν και οι εδώ ελεγκτικές Αρχές, αλλά και οι λοιποί συμμέτοχοι που αναφέρω.

.

Ε) Προτεινόμενες δράσεις

Πάντα το θέμα των περιουσιών των ασφαλιστικών ταμείων είναι στην επικαιρότητα, διότι απευθύνεται σε μερίδα πολιτών μεγάλης ηλικίας το οποίο διακατέχεται από σύνθετα φοβικά σύνδρομα, στα οποία εύκολα στήνονται μεγάλα παιχνίδια από την πλουτοκρατία με τα πλαστά διλήμματα (ευρώ ή δραχμή, σταθερότητα ή αστάθεια, συμφωνία ή «μη συμφωνία») που βάζει, είναι δε πάντα ευάλωτη στους δημαγωγούς αυτή η ηλικιακή μερίδα, ίσως δε αυτή η σωστή επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης αυτής να δώσει ελπίδες στον ταλαιπωρημένο κόσμο αυτό, σε συνδυασμό με ποινικές και αστικές διώξεις κατά των ντόπιων και ξένων υπευθύνων με σκοπό την μερική έστω ανάκτηση της λεηλατημένης περιουσίας των ασφαλισμένων.

  • Τα ανωτέρω επιβάλλουν / διευκολύνουν να στοχεύσουμε στα εξής:

Ανάδειξη του ότι τα Μνημόνια ήσαν προσχεδιασμένα από τα διεθνή τραπεζικά κέντρα τα οποία θησαυρίζουν σε βάρος των Λαών της Ευρώπης, με την βοήθεια των εδώ ενεργούμενών τους.

Ανάδειξη του βαθμού απόλυτης εξάρτησης της χώρας από τον Διεθνή Τραπεζικό Ιμπεριαλισμό και τον ρόλο διαπλοκής Goldman Sachs, ΤΤΕ και ΟΔΔΗΧ.

Ανάδειξη του απίστευτου ύψους των υπερκερδών των Τραπεζών σε βάρος των Ευρωπαϊκών Λαών και ανάδειξη ότι τα υπερκέρδη αυτά επιτυγχάνονται με αθέμιτα μέσα και με την χειραγώγηση των φοβιών των λαών (2007-2012-2014).

Ανάδειξη της ευθύνης και συμμετοχής της διαπλεκόμενης ΜΜΕκρατίας στην επιτάχυνση της έλευσης του Μνημονίου.

Ευθύ χτύπημα στο τότε ΠΑΣΟΚ για τον ρόλο του στην αποσταθεροποίηση του κλίματος κατά των Ελληνικών Ομολόγων και της υπόγειας σχέσης του με την Goldman Sachs που μπορεί να τεκμηριωθεί με το ότι πολλά στελέχη του προέρχονται ή έχουν σχέσεις εξάρτησης με αυτήν την Τράπεζα.

Ανάδειξη της υποταγής της «Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης» στο Μεγάλο Κεφάλαιο που με πολύ μεγάλη ευκολία «θυσιάζει» μικρά στελέχη του, προκειμένου να προστατέψει τα μεγάλα που αποδεικνύεται εκ του ότι για την υπόθεση των «δομημένων ομολόγων» δεν καταδικάστηκε παρά η «μαρίδα», όμως ακόμα και αυτοί με προνομιακή για αυτούς αναστολή και χαμηλές χρηματικές εγγυήσεις. (Από την υπόθεση αυτή με καθείρξεις 40+ ετών, είναι όλοι ελεύθεροι.)

  • Τα παραπάνω θα επιτευχθούν με τους εξής τρόπους:

Α) Άμεση παραπομπή (αλλά όχι θάψιμο διά «παραπομπής στις Ελληνικές Καλένδες») της υπόθεσης και συνεχής πίεση στους Δικαστές που θα χρεωθούν την υπόθεση, με σκοπό να συνταχθούν γρήγορα τα κατηγορητήρια και να ξεκινήσουν ταχύτατα απολογίες κατηγορουμένων, ντόπιων και αλλοδαπών).

Β) Πίεση προς πάσα κατεύθυνση για επιβολή τεραστίων διοικητικών χρηματικών προστίμων στους παραβάτες υπέρ του Δημόσιου Ταμείου . (εννοούμε πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ)

Γ) Αγωγές από τα ασφαλιστικά Ταμεία σε βάρος αυτών που θησαύρισαν σε βάρος των περιουσιών τους ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων και με βάση την ποινική δίωξη που θα έχει ξεκινήσει.

Δ) Δημοσιοποίηση και επικοινωνία με τον Λαό για το θέμα αυτό, με σκοπό να μάθει ποιοι, πώς και με ποιες μεθοδεύσεις καταλήστευσαν τα χρήματά του.

.

ΣυγγραφέαςΕΙΣΗΓΗΣΗ ΙΩΝΑ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Κωνσταντίνου @Βρέττας Δικηγορική Εταιρεία

Δημητρέσσα αρ. 18, Αθήνα, τηλ: 210-61234444, 6977190292

Email: ionaskonstantinou@gmail.com


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!