Το κραχ που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας στο ζενίθ του χθες, κάνει το πρώτο του διάλειμμα – ενώ δεν ήταν ανάλογο με αυτό του 1987, παρά το ότι οι σημερινές συνθήκες της οικονομίας παγκοσμίως είναι απείρως χειρότερες
(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)
.
Η πρόσφατη κρίση της Κίνας (άρθρο) αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου – αφού πολλές άλλες χώρες και περιοχές του πλανήτη υποφέρουν από μία σειρά δικών τους προβλημάτων, διαφορετικά η κάθε μια, η αντιμετώπιση των οποίων δεν είναι καθόλου εύκολη.
Ειδικά όσον αφορά την Κίνα, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι το οικονομικό της μοντέλο, το οποίο έχει πάψει πλέον να λειτουργεί (άρθρο) – ενώ μαστίζεται από τα επακόλουθα του, όπως είναι η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, η φούσκα των χρηματιστηρίων που έχει μόλις εκραγεί σε συνδυασμό με την επί πιστώσει αγορά μετοχών (γράφημα), οι υπερβολές στην αγορά ακινήτων (υψηλές τιμές, κενά κτίρια κλπ.), καθώς επίσης τα τεράστια προβλήματα του σκιώδους κυρίως τραπεζικού της τομέα.
.
.
Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας έχει προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στα κράτη που την προμηθεύουν με πρώτες ύλες, καθώς επίσης με ενέργεια, όπως είναι η Ρωσία, το Καζακστάν και η Αυστραλία – σημειώνοντας πως η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως, όσον αφορά τις εισαγωγές, μετά τις Η.Π.Α.
Η μείωση δε της ισοτιμίας του νομίσματος της, στην προσπάθεια της να αυξήσει τις εξαγωγές για να αναθερμάνει το ρυθμό ανάπτυξης, εντείνει το νομισματικό πόλεμο που ευρίσκεται σε εξέλιξη στον πλανήτη – γεγονός που προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη γειτονική της περιοχή και ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, η οποία διεξάγει το μεγαλύτερο νομισματικό πείραμα στην παγκόσμια ιστορία, με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.
.
Οι χώρες παραγωγής ενέργειας
Οι χώρες παραγωγής ενέργειας τώρα, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα μόνο λόγω της μείωσης των εισαγωγών εκ μέρους της Κίνας – αλλά, επίσης, εξ αιτίας της επιθετικής πολιτικής που υιοθέτησε η Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών της ενέργειας.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Η.Π.Α., το Μεξικό, ο Καναδάς, η ήδη χρεοκοπημένη Βενεζουέλα, η Βραζιλία, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Νιγηρία κοκ. – ενώ η είσοδος του Ιράν ξανά στην αγορά ενέργειας, στις αρχές του επομένου έτους, θα αυξήσει περαιτέρω την προσφορά, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω.
.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες
Γενικότερα τώρα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του διπλασιασμού των χρεών του ιδιωτικού τους τομέα σε δολάρια μετά το 2008 (γράφημα) – όπου, τυχόν άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου, εάν η Fed αποφασίσει τελικά να αυξήσει τα βασικά επιτόκια, θα κλιμακώσει ανάλογα τα χρέη τους, προκαλώντας μαζικές αθετήσεις πληρωμών και χρεοκοπίες.
.
.
Επειδή όμως τα δάνεια των περισσοτέρων από αυτές προέρχονται από τις τράπεζες της Ευρώπης, η οικονομική κατάσταση των οποίων δεν είναι καθόλου καλή, ενώ οι ισολογισμοί τους υπερδιογκωμένοι (σε μία τάξη μεγέθους των 30 τρις €, έναντι 15 τρις € των αμερικανικών), τυχόν προβλήματα τους θα μεταφερθούν στην ήπειρο μας – η οποία αυτή τη στιγμή είναι ο μεγάλος κερδισμένος της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ, καθώς επίσης των τιμών της ενέργειας.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σημειώσουμε πως η χθεσινή άνοδος του ευρώ οφειλόταν κυρίως στις μαζικές ρευστοποιήσεις των χρηματιστηρίων, στην πεποίθηση πως λόγω του κραχ η Fed δεν θα αυξήσει τελικά τα βασικά επιτόκια, καθώς επίσης στις ελπίδες που δημιουργήθηκαν για ένα τέταρτο πακέτο (QE) εκ μέρους της.
.
Η δυτική υπερχρέωση
Συνεχίζοντας, ένα επόμενο μεγάλο πρόβλημα ολόκληρου του πλανήτη και ιδίως της Δύσης είναι η μεγάλη αύξηση των χρεών, η οποία δεν σταμάτησε καθόλου μετά το 2008 (γράφημα) – χρέη που, εφόσον δεν αντιμετωπισθούν πληθωριστικά ή με μαζικές διαγραφές, επειδή εμποδίζει κάτι ανάλογο η Γερμανία με την πολιτική λιτότητας, οπότε και η Ευρωζώνη, δεν είναι απίθανο να οδηγήσουν σε βίαιες συγκρούσεις.
.
.
Η συγκεκριμένη στάση της Γερμανίας πάντως έχει ενοχλήσει σε μεγάλο βαθμό τις Η.Π.Α. – οι οποίες ενδεχομένως προωθούν την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης, με στόχο τον περιορισμό της γερμανικής ισχύος. Φαίνεται δε πως, ως συνήθως, η Γερμανία θα κερδίσει πολλές μάχες, αλλά θα χάσει τον πόλεμο – ελπίζοντας να μην παρασύρει όλους εμάς.