Η κρίση της Ολλανδίας – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Η κρίση της Ολλανδίας

ΕΙΚΟΝΑ---Ολλανδία Η κρίση της Ολλανδίας

Η κατάσταση θυμίζει ανησυχητικά την Ιρλανδία και την Ισπανία – με ένα εξτρεμιστικά μεγάλο ιδιωτικό χρέος, με ένα υψηλό εξωτερικό, με μία τρομακτική φούσκα ακινήτων, με έναν αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης, καθώς επίσης με τραπεζικές επισφάλειες

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Παρά το ότι μία σειρά άλλων χωρών της Ευρώπης είναι βυθισμένες στην κρίση, ακόμη και αυτές που έχουν το δικό τους νόμισμα (επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα τον ανταγωνισμό της Γερμανίας, λόγω του υποτιμημένου ευρώ με τη βοήθεια της Ελλάδας), δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν – αφού όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στην πατρίδα μας, οπότε όλες οι υπόλοιπες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία,  η Φιλανδία κλπ., παραμένουν ασφαλείς στη σκιά.

Μία από αυτές είναι ασφαλώς η Ολλανδία, πιστή σύμμαχος και πιόνι της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς:

(α)  Στα ακίνητα, όπου η φούσκα που δημιουργήθηκε λόγω της απόσβεσης των τόκων από τη φορολόγηση των νοικοκυριών, έχει μεν αρχίσει να σπάει, αλλά με βραδύ ρυθμό (πτώση των τιμών λίγο υψηλότερη από το 20% σε σχέση με το 2008).

(β)  Στο ιδιωτικό χρέος, το οποίο υπερβαίνει πλέον το 100% του ΑΕΠ της χώρας, όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί (πηγή: Στατιστική υπηρεσία της Ολλανδίας).

.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Εξέλιξη του χρέους των νοικοκυριών της Ολλανδίας

Έτος Χρέος των νοικοκυριών σε δις €
2001 474.473
2003 562.196
2005 647.426
2007 720.934
2009 796.546
2011 824.508
2013 821.549
2014 823.109

.

Παρά το ότι βέβαια δεν αποκαλύπτεται, το ιδιωτικό χρέος δημιουργεί προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο της χώρας – ο οποίος δεν βρίσκεται σε τόσο καλή θέση.

(γ)  Στο ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος είναι αρκετά αδύναμος, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να μην έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2009, ύψους 931,2 δις $ – δείχνοντας μόνο κάποια σημάδια σταθερής ανόδου μετά το 2013, όπου ήταν ξανά αρνητικός, παραμένοντας όμως στα 869,51 δις $.  Οι υπόλοιποι δείκτες (γράφημα) δείχνουν μία οικονομία που παλεύει για να τα καταφέρει – με άγνωστο τελικό αποτέλεσμα.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ολλανδία, οικονομία

.

Ουσιαστικά πάντως, το ΑΕΠ είναι σχετικά χαμηλό ακόμη, επιβαρύνοντας τη σχέση του με το χρέος – με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί από το 58% το 2008, στα 71% το 2012, κλιμακούμενο σε ετήσια βάση.

(δ)  Στο εξωτερικό χρέος που ακολουθεί μία συνεχή ανοδική πορεία, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη – αφού θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στη χώρα, εάν η Ευρώπη βυθιζόταν στην ύφεση.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ολλανδία, εξωτερικό χρέος

.

Οφείλει να σημειωθεί εδώ πως η Ολλανδία υποφέρει από τον ανταγωνισμό της Ισπανίας στα αγροτικά προϊόντα, έχοντας χάσει πολλούς πελάτες της – κάτι που θα ενταθεί στο μέλλον, αφού η Ισπανία λειτουργεί εξαιρετικά επιθετικά, διαθέτοντας πολύ μεγαλύτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα από την Ολλανδία.

Σε συνδυασμό δε με το ότι, τα ολλανδικά προϊόντα μποϋκοτάρονται από τον ευρωπαϊκό Νότο όπως τα γερμανικά, η οικονομία της χώρας δεν θα επιστρέψει τόσο γρήγορα σε αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης. Υπενθυμίζουμε τώρα από προηγούμενη αναφορά της σελίδας τα εξής:

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.