Η Γερμανία στο στόχαστρο – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η Γερμανία στο στόχαστρο

ΕΙΚΟΝΑ---Γερμανία Η Γερμανία στο στόχαστρο

Όταν ακόμη και ο δόκτορας του σοκ εξαπολύει έναν καταιγισμό κατηγοριών εναντίον αυτών που δρομολόγησαν το πραξικόπημα, τότε πλησιάζει η λύση των προβλημάτων μας – το μποϋκοτάζ των γερμανικών προϊόντων και η επίθεση του ΔΝΤ

 .

Οι Γερμανοί πολιτικοί έχουν δύο πολύ μεγάλα ελαττώματα, τα οποία συνήθως τους κοστίζουν πανάκριβα: αφενός μεν είναι αχόρταγοι, αφετέρου καθόλου γενναιόδωροι απέναντι στους ηττημένους όλων των πολέμων που διεξάγουν, οικονομικών και μη.

(α)  Όσον αφορά το πρώτο, παρά το ότι κερδίζουν τεράστια ποσά μετά την υιοθέτηση του ευρώ από όλους τους «εταίρους» τους (πλεονασματικό ισοζύγιο της τάξης του 8% ή άνω των 200 δις € ετησίως – γράφημα), καθώς επίσης από τον υπόλοιπο πλανήτη μέσω της υποτίμησης του ευρώ με κυριότερη αιτία την Ελλάδα, η οποία (υποτίμηση) διευκολύνει εντυπωσιακά τις εξαγωγές τους, προσπαθούν να καταστρέψουν τη νομισματική ένωση – παρά το ότι είναι κυριολεκτικά «η κότα που τους γεννάει όλο και περισσότερα χρυσά αυγά».

 .

ΓΡΑΦΗΜΑ - Γερμανία, Γαλλία, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύγκριση

 .

(β)  Όσον αφορά το δεύτερο, επιβάλλοντας ένα ανατριχιαστικό Μνημόνιο Νούμερο ΙΙΙ στην Ελλάδα, με στόχο την άλωση της (ανάλυση), επειδή κατάφεραν τελικά να νικήσουν κατά κράτος μία αφελή κυβέρνηση, με τη βοήθεια ενός υπόγειου, ναζιστικού τύπου πραξικοπήματος, δεν κατανοούν πως οφείλει κανείς να αφήνει τουλάχιστον μία χαραμάδα ελπίδας σε έναν αντίπαλο του – όσο αδύναμος ή ασήμαντος και αν είναι.

Αντί λοιπόν η καγκελάριος, καθώς επίσης ο μοχθηρός υπουργός οικονομικών της να κατανοήσουν πως πρέπει να συμπεριφερθούν γενναιόδωρα απέναντι στην Ελλάδα, έστω προσχηματικά, απαίτησαν και πήραν τα πάντα με τη συμφωνία της ντροπής που επέβαλλαν στον πρωθυπουργό – με αποτέλεσμα να έχει ξεσηκωθεί ολόκληρος ο πλανήτης εναντίον τους.

.

Η μαζική κατακραυγή

Στα πλαίσια αυτά, ακόμη και ο δόκτορας του σοκ (άρθρο) εξοργίσθηκε, αρχίζοντας να γράφει καταιγιστικά μηνύματα εναντίον της Γερμανίας – σχεδόν ανά ένα λεπτό. Ο ασυγκράτητος θυμός ενός από τους πλέον γνωστούς οικονομολόγους της υφηλίου, με στόχο τον κ. Σόιμπλε, τον οποίο θεωρεί «βαμμένο εχθρό» της Ελλάδας, καθώς επίσης ψυχοπαθή ως προς τη συμπεριφορά του, φαίνεται από τα «tweet» που καταχωρούσε συνεχώς στο διαδίκτυο – όπου, ήδη από την Κυριακή το πρωί, έγραφε πως ο Γερμανός έχει μόνο απαιτήσεις από τη χώρα μας, ενώ δεν προσφέρει καμία λύση.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, οι απαιτήσεις του κ. Σόιμπλε σοκάρουν, οπότε θα οδηγήσουν σε μία πανευρωπαϊκή κρίση – ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι μεν ανεπαρκής, αλλά οι ηγέτες της γερμανικής κυβέρνησης είναι κάτι πολύ χειρότερο: αιμοβόροι.

Τόσο ο ίδιος, όσο και μία σειρά άλλων οικονομολόγων από πολλά κράτη, τονίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πάρα πολλά, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει να εξυπηρετήσει το βουνό του δημοσίου χρέους της – ακόμη και αν πετύχαινε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που είναι προφανώς αδύνατο όταν επιβάλλονται τέτοια μέτρα.

Επίσης πως η χώρα μας χρειάζεται μία διαγραφή χρέους, με ρήτρα εξαγωγών για την εξόφληση του υπολοίπου, όπως εγκρίθηκε στη Γερμανία το 1953 – ενώ υπενθυμίζουμε ότι, μία ομάδα γνωστών οικονομολόγων, μαζί με το «δόκτορα του σοκ», έστειλαν πρόσφατα μία επιστολή στην καγκελάριο (πηγή), αναφερόμενοι στα εγκλήματα της πολιτικής της εις βάρος της Ελλάδας.

Ο κ. Sachs δεν ήταν ο μοναδικός που επέκρινε εξαιρετικά αυστηρά τον κ. Σόιμπλε την Κυριακή – αφού ανάλογα συμπεριφέρθηκε και ο κ. Stieglitz, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος τόνισε πως “μία νομισματική ένωση είναι αδύνατον να λειτουργήσει χωρίς μία ελάχιστη αλληλεγγύη των μελών της μεταξύ τους“.

Το ίδιο έκανε και ο κ. Krugman, γράφοντας πως οι ειδήσεις από την Ευρώπη είναι πολύ ανατριχιαστικές – ενώ ανέφερε πως δεν αρκεί η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας απέναντι στη Γερμανία, η οποία θέλει επί πλέον να την ταπεινώσει όσο περισσότερο γίνεται. Επίσης πως η Γερμανία σχεδιάζει να εκβιάσει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – ακόμη και αν κινδυνεύσει η χώρα να μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος (failed state).

Περαιτέρω, κατά τον κ. Sachs θα ήταν καλύτερα να εκδιωκόταν η Γερμανία από την Ευρωζώνη, αντί η Ελλάδα – κάτι που έχει αναφερθεί και από εμάς στο παρελθόν (ανάλυση). Έγραψε δε τα εξής: “Η Γερμανία με το μάρκο και η Ευρωζώνη με το ευρώ θα λειτουργούσαν πολύ καλύτερα”.

Επειδή όμως γνωρίζει πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν επιθυμητό από τη Γερμανία, οπότε δεν είναι ρεαλιστικό, εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσουν οι Γάλλοι να εκλογικεύουν τη γερμανική κυβέρνηση – αν και αναρωτήθηκε εάν έχει το ψυχικό σθένος ο πρόεδρος της Γαλλίας, να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο την καγκελάριο.

.

Το μποϋκοτάζ

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ηγέτες τις Ευρωζώνης τρομοκρατήθηκαν από την πρόταση της Γερμανίας να εκδιωχθεί μία χώρα από την Ευρωζώνη, για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα – αφού όλοι γνωρίζουν πως δεν θα επέστρεφε ποτέ, ενώ οι κίνδυνοι για το ευρώ θα ήταν πάρα πολύ μεγάλοι (άρθρο).

Ως εκ τούτου, τόσο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, όσο και ο Ιταλός ομόλογος του, επέκριναν σκληρά τη Γερμανία – ενώ το ίδιο συμβαίνει με τους Πολίτες μίας σειράς κρατών, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ήδη μία διαδικτυακή εκστρατεία, με στόχο το μποϋκοτάζ των γερμανικών προϊόντων (φωτογραφία – πηγή).

.

EXTRAS - Γερμανικά προϊόντα και εταιρίες, brands

.

Διαπιστώνεται δε πως θα ακολουθήσουν τα ολλανδικά και τα φινλανδικά προϊόντα, αφού οι δύο αυτές χώρες θεωρούνται ως τα βασικά πιόνια της Γερμανίας – ιδίως ο ανόητος Ολλανδός που υποκλίνεται δουλικά απέναντι στον κ. Σόιμπλε, στον οποίο οφείλει ουσιαστικά τη θέση του, αφού δεν έχει καν την ελάχιστη επάρκεια που απαιτείται.

.

Η αναδίπλωση του ΔΝΤ

Περαιτέρω, φαίνεται πως το Ταμείο αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της Γερμανίας – αναφέροντας πως η Ελλάδα χρειάζεται μία μαζική διαγραφή του χρέους της (πηγή), όπως άλλωστε είχε σημειώσει στην έκθεση που η καγκελάριος προσπάθησε να αποκρύψει, για να μην επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις (ανάλυση).

Δυστυχώς όμως, το ΔΝΤ δεν προέβλεψε την άνευ όρων συνθηκολόγηση του Έλληνα πρωθυπουργού, αναγκαζόμενο να δημοσιεύσει σήμερα μία ακόμη απόρρητη έκθεση του, με τη μορφή της διαρροής – η οποία είχε σταλθεί το βράδυ της Δευτέρας στους 18 ηγέτες της Ευρωζώνης, αφού είχε συμβιβαστεί προηγουμένως η Ελλάδα.

Στην έκθεση σημειώνεται πως, λόγω της σημαντικής επιδείνωσης των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας (στην οποία άλλωστε συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό η παράνομη διακοπή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ – ανάλυση), απαιτείται πλέον μία πολύ μεγαλύτερη διαγραφή.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ προτείνει είτε μία περίοδο χάριτος 30 ετών για τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του καινούργιου (86 δις €), είτε μία δραματική επιμήκυνση τους,  είτε ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις χρημάτων από την Ευρώπη προς τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, είτε ένα ονομαστικό «κούρεμα» – κάτι που έχουμε τονίζει και εμείς (ανάλυση).

.

Επίλογος

Ίσως ο πρωθυπουργός να μην είναι ικανός αλλά, τουλάχιστον, τυχερός στο διαφορετικό ρόλο του Δαβίδ που έσκυψε τρομαγμένος το κεφάλι, συναντώντας τον πανίσχυρο Γολιάθ – ο οποίος υπερέβαλλε με τη δύναμη του, συντρίβοντας εξ ολοκλήρου τον απελπιστικά αδύναμο αντίπαλο του.

Φαίνεται δε πως πιθανότατα θα επαναληφθεί ακόμη μία φορά αυτό που ανέκαθεν ισχύει για τη Γερμανία – το ότι κερδίζει όλες τις μάχες, αλλά χάνει τον πόλεμο. Αρκεί βέβαια να παραμείνει πλέον ήσυχη η Ελλάδα, αφήνοντας τα «βουβάλια» να πολεμήσουν μεταξύ τους – αποφεύγοντας να την πατήσουν, σκόπιμα ή κατά λάθος.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.