Απρόβλεπτες εξελίξεις – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Απρόβλεπτες εξελίξεις

ΕΙΚΟΝΑ---Πετρέλαιο,-ΔΝΤ

Η διαστρέβλωση της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη – ενώ η δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου οφείλεται σε έναν τυχαίο συνδυασμό πολλών εκπλήξεων μαζί, τις οποίες δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς

 .

Όταν κοιτάζει κανείς τις εξαμηνιαίες προβλέψεις του ΔΝΤ, κατανοεί πως τα τελευταία πέντε χρόνια έχει διαστρεβλωθεί εντελώς η παγκόσμια οικονομία – λόγω της χειραγώγησής της, κυρίως από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Τα συνεχή λάθη του ΔΝΤ τεκμηριώνονται επίσης στην περίπτωση της Ελλάδας – όπου σχεδόν ποτέ δεν συνέπεσαν οι προβλέψεις, με τα πραγματικά αποτελέσματα της εγκληματικής δραστηριοποίησης του.

Εν τούτοις, η μελέτη των εξαμηνιαίων αναφορών του Ταμείου αξίζει τον κόπο – επειδή, εκτός από τις προβλέψεις που αφορούν το ρυθμό ανάπτυξης, υπάρχουν ορισμένα άλλα κεφάλαια, τα οποία αναλύουν τις σημαντικότερες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον πλανήτη. Για παράδειγμα, στην καινούργια έκθεση του (πηγή), αναλύεται η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου – ένα γεγονός που έχει αλλάξει εντελώς όλες τις οικονομικές προοπτικές (πηγή F&W).

Στα πλαίσια αυτά, το γράφημα που ακολουθεί αναφέρεται στην πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, όπου η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε κατά περίπου 50% – ενώ κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε μόνο κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/08.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - πτώση τιμών εμπορευμάτων

.

Σύμφωνα τώρα με το ΔΝΤ, η δραματική πτώση της τιμής του πετρελαίου οφείλεται σε έναν τυχαίο συνδυασμό πολλών εκπλήξεων μαζί, τις οποίες δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς. Ειδικότερα, από την πλευρά της προσφοράς παρατηρήθηκαν οι εξής τρεις απρόβλεπτες εξελίξεις:

(α)  Αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ και στη Λιβύη – κάτι που προκαλεί μεγάλη έκπληξη, λόγω του εμφυλίου πολέμου που διεξάγεται σε αυτές τις χώρες.

(β)  Η αλλαγή στάσης του OPEC, η οποία ήταν επίσης απρόβλεπτη, επειδή ο οργανισμός συνήθως μειώνει την παραγωγή του, όταν η τιμή πέφτει – όπου όμως αυτή τη φορά τη διατήρησε σταθερή, παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

(γ)  Επί πλέον στα προηγούμενα, αν και σε κάποιο βαθμό προβλεπόμενο, αυξήθηκε σημαντικά η παραγωγή πετρελαίου στις χώρες εκτός του OPEC – κάτι που οφείλεται κυρίως στη βιομηχανία σχιστολιθικής ενέργειας των Η.Π.Α.

Συνεχίζοντας, τα γραφήματα που ακολουθούν τονίζουν αυτές τις τάσεις. Στο αριστερό φαίνεται πως η παραγωγή πετρελαίου εκτός του OPEC αυξήθηκε έντονα τα τελευταία πέντε χρόνια (κίτρινη γραμμή), καθώς επίσης πως η παραγωγή του OPEC δεν μειώθηκε (πράσινη γραμμή). Οι κόκκινες στήλες επιβεβαιώνουν πως αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι επενδύσεις στις χώρες εκτός του OPEC (οι μπλε εντός).

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - παραγωγή πετρελαίου εκτός OPEC & παραγωγή πετρελαίου με μη συμβατικές μεθόδους

.

Στο δεξί γράφημα περιγράφεται η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με μη συμβατικές μεθόδους (κίτρινη γραμμή, κάτω), η οποία είναι μεν σχετικά μικρή σε σχέση με την αύξηση της παραγωγής με συμβατικές μεθόδους, αλλά ο ρυθμός ανόδου της είναι τεράστιος.

Από την πλευρά της ζήτησης τώρα υπήρξε μία έκπληξη – το ότι δηλαδή η μείωση της δεν οφείλεται στην αδύναμη ανάπτυξη της Κίνας, αλλά στον ασθενή ρυθμό ανάπτυξης των χωρών του OPEC, ο οποίος περιόρισε σημαντικά την κατανάλωση πετρελαίου.

Στην Ευρώπη δε, καθώς επίσης στην Ιαπωνία, υπήρξε μία σημαντική μείωση της ζήτησης – αφενός μεν λόγω της περιορισμένης ανάπτυξης, αφετέρου λόγω της υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης που κατάφεραν να επιτύχουν.

Περαιτέρω, το ΔΝΤ αδυνατεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο μέλλον – εκτός από το ότι, η τιμή του πετρελαίου δεν θα είναι αιώνια χαμηλή. Αυτό συμπεραίνεται τουλάχιστον από το γεγονός ότι, οι επενδύσεις μειώνονται ανάλογα με την πτώση της τιμής του πετρελαίου – όπου, όταν πέφτει κατά 1%, οι επενδύσεις μειώνονται κατά 0,6% (σε σχέση με την τριετή τάση). Αυτό ακριβώς συνέβη πρόσφατα, όπως φαίνεται από το επόμενο γράφημα – οπότε, αργά ή γρήγορα, οι τιμές θα αυξηθούν.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - ΗΠΑ, εβδομαδιαία καταμέτρηση εξέδρων άντλησης πετρελαίου

.

Ολοκληρώνοντας, με κριτήριο τη ραγδαία πτώση των επενδύσεων αμέσως μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, αφενός μεν θα μειωθεί σημαντικά η προσφορά, αφετέρου θα αυξηθούν επίσης απότομα οι τιμές.

Εν τούτοις, υπάρχουν και οι γεωπολιτικοί παράγοντες (ανάλυση) – ενώ κανένας άλλος κλάδος δεν επηρεάζεται τόσο πολύ από την πολιτική, όσο ο ενεργειακός. Επομένως, οι προβλέψεις είναι αδύνατες – όπως συμβαίνει με όλα όσα εξαρτώνται από τις πολιτικές εξελίξεις.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.