Η πολιτική σημασία του ορθολογισμού σήμερα – Σελίδα 4 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η πολιτική σημασία του ορθολογισμού σήμερα

  • Καινούργιες λύσεις σε παλιά προβλήματα

Ξεφεύγοντας από τον κλοιό στην σκέψη μας, είμαστε αναντίρρητα οι πλέον αρμόδιοι για λύσεις σε παλιά προβλήματα που θεωρούνται για αιώνες άλυτα. Σε τοπική εφημερίδα της Κορίνθου είχα θέσει ήδη από τις 10/10/10 το ερώτημα : «Τι θα γινόταν αν έπαιρναν μπρος τα Ελληνικά μυαλά μας ;»

Η από τριετίας πρόβλεψή μου : Κοσμογονία. Ευσεβείς πόθοι ; Θα δείξει.

  • Το σφάλμα του Μαρξ

Κατά την άποψή μου, ο Μαρξ έκρινε συμπτωματικά. Δεν διέκρινε την ηθική διάσταση του ζητήματος.

Απέδωσε στον καπιταλισμό τις συμπεριφορές των εργοδοτών που ήταν σε θέση να γνωρίζει. Γερμανών και λοιπών νεόπλουτων δυτικών. Όπως λέμε, «θεός να σε φυλάει από καινούργιο αφεντικό, και από παλιά …».

Υπό θετική διατύπωση, θα το έθετα ως εξής : Είδαμε το απάνθρωπο πρόσωπο του σοσιαλισμού. Βλέπουμε και το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού. Και είναι μία ενδιαφέρουσα συζήτηση τα περί «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο». Μήπως – καταλήγω – να προβληματισθούμε και για «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο»;

Ας προβληματισθούμε, και βλέπουμε. Αν πάντως δεν θέσουμε ποτέ το ερώτημα, δεν θα το απαντήσουμε ποτέ. Αυτό κι αν είναι βέβαιο.

  • Σύγκλιση

Έχει διατυπωθεί η σκέψη, υπό μορφή ερωτήματος, για σοσιαλισμό σε ανταγωνιστικό καπιταλιστικό περιβάλλον. Η λύση που προτείνω σε αυτό το αναπάντητο ερώτημα είναι το «Αριστοδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης».

Δεν θα επεκταθώ εδώ. Η πρόταση περιλαμβάνεται στο κείμενο : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

 .

Η ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ ΤΩΝ «ΕΞΥΠΝΩΝ»

EXTRA

Η εικονιζόμενη κοπέλα με το λαμπερό χαμόγελο δεν είναι διάσημη. Δεν την έκανε διάσημη ούτε η τραγική απώλειά της, ενώ μάλιστα εγκυμονούσε. Το «λάθος της» ήταν ότι κάποια μέρα εργαζόταν στα γραφεία της MARFIN BANK αντί να είναι στη διαδήλωση. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε.

Το ερώτημα είναι ακριβώς αυτό: γιατί δεν φώναξε ποτέ κανείς για την Κατερίνα;

.

  • Ζαχαρένια

Κάθε «έξυπνος» θεωρεί σωστό γνώμονα των ενεργειών του το «να μην χαλάσει η ζαχαρένια του».

  • Η ουσία του λάθους

Κατά τον Νίκο Καλογερόπουλο, η πεμπτουσία των φιλοσοφικών αναζητήσεών του είναι : «Η ουσία του λάθους έγκειται στον εντοπισμό της προσοχής».

  • Δηλαδή

Αν ο βλάκας δεν έχει δυνατότητα συλλογισμών, εξηγώ, ο «έξυπνος» παγιδεύεται σε περιορισμένη θέαση του ζητήματος. Δεν βλέπει όλη τη σκακιέρα – που λέμε. Είναι σωστός σε αυτό που βλέπει, αλλά λάθος σε αυτό που παραλείπει.

Το πρόβλημα αποδίδεται σε αδυναμία στην κατασκευή του ανθρώπινου εγκεφάλου. «Ενόραση του παντός ταυτοχρόνως έχει μόνον ο Θεός». Και, καθώς ο άνθρωπος δεν έχει αυτή την δυνατότητα, μοιραία σφάλλει.

  • Problem solving

Ψάχνοντας όχι για ιδανική λύση αλλά για επαρκή λύση, η γενική φιλοσοφική απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ο από-εντοπισμός της προσοχής. Προσέχουμε δηλαδή όταν συγκεντρωνόμαστε σε ένα θέμα. Μήπως βάζουμε μόνοι μας παρωπίδες. Μήπως έχουμε αυθαίρετα παραλείψει κάποιο σημαντικό παράλληλο ζήτημα.

Σε αυτή την προσπάθεια από-εντοπισμού της προσοχής συνιστώ στους τυχόν ενδιαφερόμενους τρία πρακτικά εργαλεία.

Πρώτον, γράψιμο των σκέψεών μας με στυλό και χαρτί. Αν μετά τα καθαρογράφουμε και σε αρχείο κειμένου, ακόμη καλύτερα. Πάντως είναι κρίσιμη η διαφορά από τον νοερό λογισμό. Κινέζικα κόλπα.

Δεύτερον, να μιλήσει ο χρόνος. Και ιδιαίτερα «να μιλήσει το μαξιλάρι μας». Οι σκέψεις της προηγούμενης ημέρας ή βδομάδας ελέγχονται καλύτερα εκ των υστέρων – αν είναι γραπτές. Και ο ύπνος αναδεικνύει τις απαντήσεις του υποσυνειδήτου μας. Ο ήσυχος ύπνος – έχει σημασία.

Τρίτον, διάλογος. Γνώμες. Γι αυτό «Οι Χιώτες πάνε δυό-δυό». Πάντα σύμφωνα με την σοβαρότητα και την βαρύτητα του θέματος.

  • Ο φαύλος κύκλος

Η πρόκληση προς τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη είναι ευθεία: χαρτί και στυλό, και απάντηση σε εύθετο χρόνο στο ερώτημα για την Κατερίνα. Γραπτή, ιδιοχείρως.

.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

Είδαμε σε αδρές γραμμές τα κύρια στοιχεία για τον ορθολογισμό, καθώς και την σημερινή πολιτική σημασία του.

Πρώτα από όλα χρειάσθηκε να δούμε τι είναι ορθολογισμός και να αναρωτηθούμε αν – επί τέλους – τον θέλουμε. Εύκολα πέφτουμε σε σύγχυση, μπερδεύουμε τα παρόμοια και τα βλέπουμε ίδια. Σύντηξη εννοιών.

Είδαμε τα βασικά σφάλματα συλλογισμών. Και θεωρητικά και σε επίκαιρα πολιτικά θέματα.

Πιστεύω ότι δεν είναι πολλοί οι αναγνώστες που δεν πρωτοείδαν τα σχετικά με τον Πλάτωνα, και ειδικά για την διαλεκτική του. Αν δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο στη σημερινή κρίση, πότε θα το χρειασθούμε;

Χρειάζεται επειγόντως να δούμε με ευρύτητα πνεύματος λύσεις εκτός ορίων, πέρα από τα συνηθισμένα. Είδαμε καίρια θεωρητικά ζητήματα, και ιδιαίτερα το χαοτικό περιβάλλον και την πολυπλοκότητα του.

Κόψαμε σχέσεις – να το πω λαϊκά – με τους ελληναράδες. Δεν θέλουμε χάρες. Ψηλά το κεφάλι και σηκωμένα μανίκια. Όχι για καυγά, για δουλειά.

Μπήκαμε και στα βαθειά για ρηξικέλευθες ιδέες, πρωτοπόρες. Εκεί είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, εκεί είναι ο προορισμός μας. Δεν θα μείνουμε ξενομανείς μίμοι – ιδίως άκριτοι.

Ο στόχος που υποδεικνύω είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός: να επέμβουμε δομικά στον καπιταλισμό. Εντάσσοντας, μάλιστα, σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον και σοσιαλιστικά στοιχεία.

Και, τέλος, με αφορμή το δράμα της Κατερίνας, βάλαμε το μαχαίρι στο κόκαλο: την βλακεία των έξυπνων. Σε αυτό που μας εμποδίζει να έχουμε κοινή δράση. Για αυτά που μας ενώνουν.

Αυτή είναι η άποψή μου για την πολιτική σημασία του ορθολογισμού σήμερα: αδήριτη ανάγκη, αλλά και υψηλή πρόκληση.

.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Έκανα μία φιλότιμη προσπάθεια να κρούσω τον κώδωνα, να μεταφέρω την λεγόμενη «αίσθηση επείγοντος». Το αν τα κατάφερα θα φανεί από τις αντιδράσεις των αναγνωστών, στο self-actualizing. Καθώς η αιχμή είναι στο facebook, ο καθένας θα κρίνει αν έχει λόγους να πατήσει ή να μην πατήσει like. Αν έχει λόγους να κοινοποιήσει αυτό το άρθρο ή όχι. Αν έχει λόγους να πει μία κουβέντα στους φίλους του – διαδικτυακούς και μη.

Ακόμη περισσότερο, να πει την γνώμη του. Να συμβάλει εποικοδομητικά στην βασική ιδέα.

Ο στόχος είναι υψηλός, αλλά είναι και πρωτόγνωρα ξεκάθαρος. Είναι έτσι;

Ετοιμάζω την επόμενη κίνηση, προς την ALPHABANK. Δυναμική απόπειρα επιβολής του ορθολογισμού, με κριτή τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς, υπό ακραίες συνθήκες ρίσκου χώρας και διεθνούς αβεβαιότητας. Με κριτήριο τίποτα άλλο εκτός από το συμφέρον. Θα ήταν τραγικό να ποντάρει κανείς σε οτιδήποτε άλλο. Αυτή την στιγμή – τουλάχιστον.

  • Η αναλυτική πρόταση την επόμενη Κυριακή, από τις φιλόξενες σελίδες του www.analyst.gr
  • Η συνοπτική πρόταση, Παρασκευή 15/5/15, 15:15 Ώρα Ελλάδος.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!