ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Δεν συνειδητοποιούμε ότι, η εξουσία γεννά παραφροσύνη – πως προκαλεί πολλές φορές αδυναμία σκέψης, καθώς επίσης ότι συχνά φθίνει, όσο η άσκηση της αυξάνει.

Η συνολική ευθύνη των κυβερνώντων είναι να διοικούν όσο πιο ορθολογικά γίνεται – σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας και των Πολιτών της. Για να επιτελέσουν τα παραπάνω, οφείλουν να είναι ενημερωμένοι – να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις νέες πληροφορίες, να έχουν ανοιχτό νου και κρίση, καθώς επίσης να αντιστέκονται στη γοητεία της «ξεροκεφαλιάς».

Εάν ο νους είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο κάποια πολιτική να είναι επιβλαβής, αντί για ωφέλιμη, διαθέτει αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να το αποδεχθεί και αρκετή σοφία ώστε να την αντιστρέψει, αυτό είναι το αποκορύφωνα της τέχνης της διακυβέρνησης.

Ο κυριότερος συντελεστής της πολιτικής παραφροσύνης είναι η αφύσικη εμμονή σε μία πολιτική αποδεδειγμένα ανεφάρμοστη ή αντιπαραγωγική….Η ισχυρογνωμοσύνη, η «ξεροκεφαλιά» καλύτερα, η πηγή της αυταπάτης, αποτελεί παράγοντα με τεράστιο ρόλο στη διακυβέρνηση.

Συνίσταται στην αξιολόγηση μίας κατάστασης με βάση υπάρχουσες, παγιωμένες ιδέες, καθώς επίσης στην απαξίωση ή στην απόρριψη όλων εκείνων των στοιχείων που υποδεικνύουν το αντίθετο. Επίσης, στην άρνηση των κυβερνώντων να διδαχθούν από τα λάθη τους – να μην αλλάξουν γραμμή πλεύσης, για να μην παραδεχθούν πως έκαναν λάθος” (B. Tuchman).

.

Άποψη

Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, σε αντίθεση με την παρούσα κυβέρνηση, παρέλαβε αναμφίβολα τη χώρα σε μία πάρα πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, με έντονα αρνητικές διεθνείς συγκυρίες – με μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, καθώς επίσης με τη χώρα βυθισμένη στην ύφεση και στην απαισιοδοξία.

Ίσως αιτιολογημένα λοιπόν δεν επιδίωξε να εφαρμόσει, ως όφειλε, το πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει προεκλογικά – φοβούμενη πως οι δανειστές θα εγκατέλειπαν την Ελλάδα στη μοίρα της, αφήνοντας την να χρεοκοπήσει και να οδηγηθεί στο χάος.

Εν τούτοις, ο τότε πρωθυπουργός γνώριζε καλύτερα από τον καθένα πως η «συνταγή των μνημονίων», έτσι όπως επιβλήθηκε, ήταν καταστροφική για τη χώρα μας – γεγονός που έχει πλέον αποδειχθεί, (ανάλυση), χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία.

Για το λόγο αυτό, καθώς επίσης εξ αιτίας της αποτυχίας του κόμματος του στις ευρωεκλογές, αποφάσισε να αλλάξει τακτική, παύοντας σταδιακά να υποτάσσεται στις εντολές της τρόικας – πολύ αργά όμως, για να μπορέσει να αντιστρέψει την οδυνηρή κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.

Παράλληλα,  έχασε τη υποστήριξη των δανειστών της χώρας και ιδιαίτερα της καγκελαρίου, η οποία δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, εκθέτοντας τον ταυτόχρονα στο ΔΝΤ – υποχρεούμενος επί πλέον από την αξιωματική αντιπολίτευση σε πρόωρες εκλογές.

Εκείνη η εποχή όμως πέρασε, το κόμμα του ηττήθηκε πληρώνοντας ένα βαρύ τίμημα, αλλά ο ίδιος δεν είχε το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του – παραιτούμενος ως όφειλε για το καλό της πατρίδας και της παράταξης του.

Αντίθετα, «γαντζώθηκε στην καρέκλα του», προβαίνοντας σε ένα ακόμη τεράστιο σφάλμα: στην υποστήριξη αυτών που τον θυσίασαν, που αδιαφορούν εντελώς για τη χώρα του και που επιμένουν στην εφαρμογή του ίδιου μνημονίου – αρνούμενοι να αποδεχθούν τα τεράστια σφάλματα τους.

Η εμμονή του αυτή, ανεξάρτητα από το εάν θα «σπιλώσει», άδικα ή όχι, τον ίδιο, αποτελεί μία άρνηση του αυτονόητου – μία απτή απόδειξη αυτών που αναφέραμε στον πρόλογο του κειμένου.

Δυστυχώς όμως, επειδή είναι ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει ίσως περισσότερο ανάγκη η Ελλάδα από την κυβέρνηση, ως μία εναλλακτική δυνατότητα άσκησης εξουσίας, η εμμονή του μπορεί να αποβεί μοιραία για την κοινωνία – η οποία δεν είναι απίθανο να οδηγηθεί σε νέα μεγάλα λάθη, εμπιστευόμενη τις «σειρήνες» της μονομερούς επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, υπό καθεστώς υπερχρέωσης και άτακτης χρεοκοπίας, παρά την εύλογη αντίθεση του σημερινού πρωθυπουργού.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!