Παγκόσμια στασιμότητα – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Παγκόσμια στασιμότητα

ΕΙΚΟΝΑ---Κόσμος,-οικονομία

Προβλέπεται μία έξαρση του νομισματικού πολέμου, καθώς επίσης διακρατικές διαμάχες και εξεγέρσεις – εκτός εάν ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση των εισοδηματικών ανισορροπιών, μαζί με συμφωνίες διαγραφών δημοσίων και ιδιωτικών χρεών   

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Μερικές εβδομάδες πριν η Ελβετία κατάφερε να δανεισθεί από τις αγορές χρήματα, έναντι αρνητικού επιτοκίου – γεγονός που σημαίνει ότι, οι πιστωτές της είναι πρόθυμοι να πληρώνουν επιτόκιο για τα κεφάλαια που της δανείζουν (-0,055% πρόσφατα).

Πρόκειται ασφαλώς για έναν παραλογισμό, για μία διαστρέβλωση της αγοράς, η οποία όμως οφείλει να ερμηνευθεί – ειδικά επειδή είναι η τελευταία μέχρι στιγμής εξέλιξη στην ιστορία των συνεχώς μειούμενων επιτοκίων, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί (πηγή: FUW), με αντικείμενο τα δεκαετή επιλεγμένων χωρών.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - Ανεπτυγμένες οικονομίες, ομόλογα 10-ετή, αποδόσεις

.

Θα μπορούσε βέβαια να ισχυρισθεί κανείς πως είναι εύλογη η μείωση των ονομαστικών επιτοκίων, επειδή επηρεάζονται από τις προβλέψεις των επενδυτών σε σχέση με τον πληθωρισμό – με την έννοια πως τα πραγματικά επιτόκια υπολογίζονται μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού.

Για παράδειγμα, εάν το ονομαστικό επιτόκιο είναι 2% και ο πληθωρισμός 3%, το πραγματικό επιτόκιο είναι -1%, οπότε αυτός που δανείζει χρήματα χάνει στη διάρκεια του χρόνου. Αντίθετα, όταν το ονομαστικό επιτόκιο είναι 2% και ο πληθωρισμός 1%, το πραγματικό επιτόκιο είναι 1% και επομένως κερδοφόρο για τον επενδυτή.

Επομένως, για επενδυτικούς και αποταμιευτικούς σκοπούς, αυτό που έχει σημασία είναι το πραγματικό επιτόκιο – αφού αφαιρεθεί δηλαδή ο πληθωρισμός. Εν τούτοις, όπως φαίνεται από το επόμενο γράφημα, υπήρξε μείωση και στα πραγματικά επιτόκια – γεγονός που σημαίνει πως αναμένεται αποπληθωρισμός από τους επενδυτές (πηγή).

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - ΗΠΑ, Ευρωζώνη, πραγματικά επιτόκια

.

Περαιτέρω, κατά την άποψη των περισσοτέρων, αυτό που θα επακολουθήσει θα είναι πιθανότατα μία παγκόσμια στασιμότητα – κάτι που φαίνεται ήδη στην αμερικανική οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας επιβραδύνθηκε ξαφνικά και απρόσμενα, στο προηγούμενο τρίμηνο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν προφανώς καταστροφικό, επειδή ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος κυριολεκτικά με τεράστια βουνά χρεών (ανάλυση) – τα οποία δεν αντιμετωπίζονται χωρίς την ύπαρξη πληθωρισμού.

Προβλέπεται δε μία επόμενη έξαρση του νομισματικού πολέμου που ευρίσκεται σε εξέλιξη (άρθρο), αφού τα υπερχρεωμένα κράτη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα τους εις βάρος των άλλων, με τη βοήθεια της υποτίμησης των νομισμάτων τους – έτσι ώστε να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, μειώνοντας παράλληλα τις εισαγωγές.

Η αιτία τώρα της στασιμότητας της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται να είναι το ότι, δεν μπορεί να επιτευχθεί αρκετή ζήτηση, μέσω της οποίας να εξασφαλισθεί η πλήρης απασχόληση – αντίθετα, η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, επιδεινώνοντας τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των κρατών, οπότε τα δημόσια χρέη τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, οι αποταμιεύσεις έχουν αυξηθεί συγκριτικά με τις επενδύσεις – ή, ακόμη καλύτερα, οι επενδύσεις έχουν μειωθεί σε σχέση με τις αποταμιεύσεις.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!