Μήπως είναι γυμνός ο βασιλιάς; – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μήπως είναι γυμνός ο βασιλιάς;

ΕΙΚΟΝΑ---γενική,-γυμνός-βασιλιάς

Είμαι και εγώ αποδέκτης σχολίων, σύμφωνα με τα οποία «οι Έλληνες θα προτιμούσαν να πεθάνουν όρθιοι, αντί γονατιστοί, ανεχόμενοι τις προσβολές της Τρόικας» – επομένως, κατανοώ τη μαζική στήριξη της κυβέρνησης, αλλά …

 .

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την πλήρη στήριξη του συνόλου σχεδόν των ΜΜΕ της χώρας, παρά το ότι τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πολιτικής της δεν είναι τα καλύτερα – στον οικονομικό τομέα, στην εσωτερική ασφάλεια, στη μεταναστευτική πολιτική κοκ.

Έχει επίσης την υποστήριξη των τηλεοπτικών καναλιών, αν και απαίτησε την πληρωμή των οφειλών τους προς το δημόσιο, ύψους αρκετών εκατομμυρίων – ενώ οι ισχυρισμοί τους περί συμψηφισμού με τις διαφημίσεις των κομμάτων είναι απαράδεκτοι, αφού τα κόμματα δεν είναι συνώνυμα με το κράτος.

Με απλά λόγια το κράτος, οι φορολογούμενοι Πολίτες του δηλαδή, δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τις διαφημίσεις των κομμάτων – πόσο μάλλον όταν επιχορηγούνται από το δημόσιο για τα έξοδα τους, στα οποία προφανώς συμπεριλαμβάνονται οι διαφημιστικές τους καμπάνιες. Επομένως η κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο, όταν απαιτεί την πληρωμή από τα κανάλια – ελπίζοντας ότι θα παραμείνει σταθερή στην τοποθέτηση της (αν και δεν το πιστεύω).

Η αιτία τώρα, λόγω της οποίας στηρίζεται η κυβέρνηση από τα ΜΜΕ, είναι η αποδοχή της εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων – απέναντι στην οποία είναι ανίσχυροι ακόμη και η εκ φύσεως χειραγωγοί (άρθρο). Προφανώς, εάν κάποιο ΜΜΕ τοποθετούνταν εναντίον της κυβέρνησης, θα έχανε τους αναγνώστες, ακροατές ή τηλεθεατές του – στους οποίους στηρίζεται βέβαια η επιβίωση του, αφού αυτοί είναι το κριτήριο όλων όσων το πληρώνουν για να διαφημιστούν.

Το γεγονός αυτό δεν είναι βέβαια καθόλου καλό για την αντικειμενική ενημέρωση, ενώ αναδεικνύει ένα από τα σημαντικότερα ελαττώματα των ΜΜΕ: την τάση τους να συμπλέουν με την πλειοψηφία όχι επειδή δήθεν την εκφράζουν αλλά, αντίθετα, λόγω του ότι εξυπηρετούν τα ιδιοτελή, οικονομικά τους συμφέροντα. Σε καμία περίπτωση λοιπόν το λειτούργημα τους, το οποίο οφείλουν να υπηρετούν, με αποτέλεσμα να υποβιβάζονται σε «φερέφωνα» – σε «ουραγούς» κατά κάποιον τρόπο της κοινής γνώμης, αντί σε ανεξάρτητους επιμορφωτές της.

Περαιτέρω, η αιτία της συντριπτικής αποδοχής της κυβέρνησης από τους Πολίτες θα μπορούσε να είναι η παντελής έλλειψη εναλλακτικής λύσης – αφού η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση έχει εντελώς αποτύχει στο παρελθόν, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει όλα όσα εσφαλμένα υιοθέτησε όταν κυβερνούσε (ανάλυση ΒΒ).

Πόσο μάλλον όταν αρκετά στελέχη της ισχυρίζονται πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν κατάφερε να βγει από τα εγκληματικά μνημόνια, γνωρίζοντας πως η αδυναμία της χώρας μας δεν οφείλεται στο DNA της – αλλά στα αποτυχημένα μέτρα που της επιβλήθηκαν, στο PSI,  καθώς επίσης στο προ κρίσης ήδη υψηλό δημόσιο χρέος της (ανάλυση ΒΒ).

Η αιτία της θετικής στάσης των Ελλήνων θα μπορούσε να είναι επίσης οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Τρόικα, τις οποίες δεν είχε αποτολμήσει καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις – αν και δεν είναι αντικειμενικά αποτελεσματικές, δεν διενεργούνται με το απαιτούμενο ρίσκο, δεν είναι σαφείς, δεν υπάρχει η ανάλογη προετοιμασία και έχουν τοποθετήσει τη χώρα με την πλάτη στον τοίχο.

Ειδικά σε μία χρονική περίοδο που κυριολεκτικά «βρέχει χρήματα» στην Ευρωζώνη, λόγω του προγράμματος της ΕΚΤ, από το οποίο εξαιρούνται μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος (γράφημα) – αν και η τελευταία πιθανότατα θα συμπεριληφθεί πολύ σύντομα.

.

ΓΡΑΦΗΜΑ - ΕΚΤ, χρέος

.

Συνεχίζοντας, είμαι και εγώ αποδέκτης σχολίων, σύμφωνα με τα οποία «οι Έλληνες θα προτιμούσαν να πεθάνουν όρθιοι, αντί να παρακαλούν γονατιστοί, ανεχόμενοι τις προσβολές των υπαλλήλων της Τρόικας». Επομένως, κατανοώ απόλυτα την στήριξη της κυβέρνησης, ειδικά επειδή ο χρόνος που κυβερνάει τη χώρα είναι πολύ μικρός, ενώ τα αποτελέσματα των χειρισμών της δεν είναι ακόμη φανερά – οπότε θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιτυχημένα.

Εν τούτοις, θεωρώ πως τόσο η στάση των ΜΜΕ, όσο και αυτή των Ελλήνων, δεν είναι η καλύτερη δυνατή – αφού δεν βοηθάει στον έλεγχο της κυβέρνησης, ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος σε μία Δημοκρατία. Ο έλεγχος δεν είναι άλλωστε συνώνυμος με τη διχόνοια, η οποία παρατηρείται σήμερα στην ελληνική Βουλή, ούτε με τη μη στήριξη της κυβέρνησης – αλλά με την εποικοδομητική κριτική των πράξεων και παραλείψεων της, χωρίς την οποία δεν εξασφαλίζεται η θετική πορεία της χώρας μας.

Στα πλαίσια αυτά, παίρνοντας συνειδητά το ρίσκο να γίνω αντιπαθητικός εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, θεωρώ πως οι ενέργειες της νέας κυβέρνησης είναι επιεικώς εφιαλτικές – ξεκινώντας από τα συνεχή «ήξεις αφήξεις» των υπουργών της, και φτάνοντας στην «αποδόμηση» των προεκλογικών της δεσμεύσεων από την ίδια, αφού αναίρεσε πριν καν διαπραγματευθεί την ονομαστική διαγραφή του χρέους (ανάλυση ΒΒ), χωρίς την οποία είναι απολύτως αδύνατα όλα τα υπόλοιπα που έχει υποσχεθεί.

Όσον αφορά δε τον πρωθυπουργό, το να επισκέπτεται επαιτώντας τη Γερμανία (όπως τεκμηριώνεται από την επιστολή του στην καγκελάριο) ή τη Ρωσία, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, δεν είναι ότι καλύτερο – αφού πρόκειται για κάτι εντελώς οξύμωρο, για όλους όσους επιλέγουν να κρίνουν στηριζόμενοι στις πράξεις και όχι στα λόγια.

Η πολιτική των υποκλίσεων και της υποτέλειας πάντως, την οποία εφάρμοσαν δυστυχώς όλοι οι προκάτοχοι του, δεν οδηγεί πουθενά – όπως επίσης η συμπόνια των ισχυρών που φαίνεται να επιζητεί, η οποία είναι μάλλον ντροπή για μία χώρα, όπως η Ελλάδα. Η λύση των προβλημάτων της οικονομίας μας δεν θα βρεθεί με ταξίδια στο εξωτερικό – αλλά με σοβαρές ενέργειες στο εσωτερικό της χώρας, ειδικά στο πεδίο των Θεσμών.

Επειδή λοιπόν δεν θέλω να αποδειχθεί ακόμη μία φορά πως ο βασιλιάς είναι γυμνός, θεωρώ υποχρέωση μου να τονίσω πως η πορεία της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, με βάση όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες, ιδίως δε την κατάσταση της αγοράς και των τραπεζών, είναι εφιαλτική – οδηγώντας την Ελλάδα σε ένα τρομακτικό τέλος, από το οποίο ελάχιστοι θα διασωθούν.

Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση να αποφασίσει επιτέλους τι ακριβώς μπορεί και πρέπει να επιτύχει, ανεξάρτητα από το τι θα ήθελε – πριν είναι ακόμη πολύ αργά για όλους μας. Οι αποφάσεις της δε αυτές θα πρέπει να στηρίζονται στις πραγματικές δυνατότητες τόσο της ίδιας, όσο και της Ελλάδας – καθώς επίσης να έχουν συνέπεια και συνέχεια, χωρίς να είναι αυτοαναιρούμενες και αντικρουόμενες μεταξύ τους.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!