Τα τέσσερα ρίσκα των αγορών – The Analyst
ΔΙΕΘΝΗ

Τα τέσσερα ρίσκα των αγορών

ΕΙΚΟΝΑ---Γενική,-ρίσκο,-σε-λεπτή-γραμμή

Η ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας στους επόμενους μήνες, η πιθανή αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της Fed στα τέλη Ιουνίου, οι εκλογές στη Μ. Βρετανία στις επτά Μαΐου, καθώς επίσης τα αποτελέσματα τριμήνου των επιχειρήσεων

 .

Οι περισσότεροι οικονομικοί «συντελεστές» στηρίζουν τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές – η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ απέναντι στο δολάριο κατά 11% από την αρχή του έτους, τα χαμηλά επιτόκια, το πακέτο της ΕΚΤ, καθώς επίσης η χαμηλή τιμή του πετρελαίου. Οι συνθήκες δε για τη διεξαγωγή επενδύσεων στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα θετικές – εκτός εάν τελικά βυθιστεί στην ύφεση και στον αποπληθωρισμό.

Διαπιστώνονται όμως από τους αναλυτές τέσσερα μεγάλα ρίσκα: η ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας στους επόμενους μήνες, η πιθανή αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της Fed στα τέλη Ιουνίου, οι εκλογές στη Μ. Βρετανία στις 7 Μαΐου (όπου εάν εκλεγεί ο σημερινός πρωθυπουργός θα διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, αυξάνοντας την ανασφάλεια των αγορών), καθώς επίσης τα αποτελέσματα τριμήνου των επιχειρήσεων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι απογοητευτικά – όπου οι προσδοκίες, ειδικά όσον αφορά τις υπερτιμημένες γερμανικές εταιρείες, είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Όσον αφορά τώρα τις αμερικανικές επιχειρήσεις, η αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου, καθώς επίσης η πτώση των τιμών του πετρελαίου, συνέτειναν κατά πολύ στην επιβάρυνση τους – οπότε αναμένονται για το πρώτο τρίμηνο τα χειρότερα αποτελέσματα από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αν και ορισμένες εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το ακριβό δολάριο, για εξαγορές στην Ευρώπη (πρόσφατα αγόρασε η Fedex την ολλανδική TNT, έναντι 4,4 δις €, με τη μετοχή της τελευταίας να αυξάνεται κατά 30%).

Με δεδομένο δε το ότι, οι τιμές των μετοχών έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, σε σχέση με το χαμηλότερο σημείο τους (Μάρτιος του 2009), ξεπερνώντας όλες τις άλλες στον υπόλοιπο πλανήτη, ίσως η πτώση τους να είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τους επενδυτές – γεγονός που επεξηγεί τη δυσκολία των αμερικανικών δεικτών να εγγράψουν μεγάλα κέρδη.

Ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι επιδόσεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς επίσης στην ενέργεια – ενώ μόνο ορισμένες επιχειρήσεις του τομέα της υγείας και της κυκλικής κατανάλωσης φαίνεται πως διατήρησαν την κερδοφορία τους.

Συνεχίζοντας, το τέλος του προγράμματος της Fed (QE 3), έγινε αισθητό στα αμερικανικά χρηματιστήρια – όπως επίσης το ξεκίνημα του προγράμματος της ΕΚΤ στα ευρωπαϊκά. Από την άλλη πλευρά οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν μία πτώση των κερδών των 500 μεγάλων εταιρειών (S&P 500) κατά -4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 – κάτι που όμως θεωρείται είτε ως πολύ απαισιόδοξο, είτε ως μία προσπάθεια να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, όταν (εάν) τα κέρδη θα είναι καλύτερα του αναμενομένου.

Προβλέπεται επίσης πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά -3%, ενώ θα φανεί η κατεύθυνση από την πρώτη ανακοίνωση αποτελεσμάτων, παραδοσιακά εκ μέρους της Alcoa, την Τετάρτη. Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν η Intel, η Google, η Johnson & Johnson, η General Electric, καθώς επίσης οι τραπεζικοί κολοσσοί J.P. Morgan, Bank of America, Citigroup και Goldman Sachs.

Εάν τα αποτελέσματα των τελευταίων απογοητεύσουν, τότε θα ακολουθήσει μία μεγάλη πτώση, η οποία θα μπορούσε να επιταχυνθεί από άλλα, απρόοπτα γεγονότα (χρεοκοπία της Ελλάδας, ολοκληρωτική κατάρρευση της Βενεζουέλας, εμπλοκή στην Ουκρανία, ταραχές στη Μέση Ανατολή κλπ.).

Άλλωστε, τα αποτελέσματα της επενδυτικής τράπεζας Jefferies, η οποία κλείνει παραδοσιακά «τα βιβλία της» ένα μήνα πριν το εκάστοτε τρίμηνο, οπότε χρησιμοποιείται ως δείκτης του κλάδου, δεν ήταν καθόλου καλά – ενώ ανακοίνωσε πως η διαπραγμάτευση με τα αξιόγραφα σταθερού επιτοκίου παρουσίασε πτώση έως και -60%.

Συνεχίζοντας, αναμένονται κόκκινα νούμερα στον κλάδο της ενέργειας, αφού η μέση τιμή του πετρελαίου είναι η μισή από αυτήν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 – με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για τα κέρδη της ισχυρότερης εταιρείας, της Exxon Mobil, να τοποθετούνται στα 0,79 $ ανά μετοχή, από 1,33$ στις αρχές Ιανουαρίου.

Ακόμη χειρότερα είναι τα νέα για τις ανεξάρτητες εταιρείες – ενώ οι παραγωγοί ενέργειας από σχιστόλιθο, ιδίως στο Τέξας, καταγράφουν σοβαρότατες ζημίες, με τις επισφάλειες για τους δανειστές τους να πλησιάζουν τα 200 δις $.

Ο τζίρος πάντως των αμερικανικών ομίλων συρρικνώνεται σημαντικά στο εξωτερικό, λόγω της αύξησης της ισοτιμίας του δολαρίου, κατά 20% περίπου απέναντι σε πολλά νομίσματα – κάτι που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στον τομέα της πληροφορικής (ΙΤ), επειδή το 60% των εσόδων της προέρχεται από τις διεθνείς αγορές εκτός των Η.Π.Α.

Περαιτέρω, αναμένεται μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στις Η.Π.Α. στο 2%, γεγονός που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις εταιρείες – κάτι που αιτιολογεί το ότι, οι προειδοποιήσεις για πτώση των κερδών έχουν φτάσει ήδη στο 84% των δηλώσεων, ευρισκόμενες κατά πολύ υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο τους. Ο δείκτης πάντως απομακρύνεται ξανά από τα μακροοικονομικά μεγέθη των Η.Π.Α. (γράφημα) – ένα ακόμη αρνητικό στοιχείο.

 .

ΓΡΑΦΗΜΑ - ΗΠΑ, οικονομία.

 .

Ολοκληρώνοντας, μέχρι σήμερα δεν ήταν τόσο σημαντικά τα θεμελιώδη μεγέθη των αμερικανικών επιχειρήσεων, λόγω της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed. Αυτό όμως θα αλλάξει πλέον, ειδικά όταν αυξηθούν τα βασικά επιτόκια – πόσο μάλλον όταν η ο δείκτης «τιμή/κέρδος» των 500 μεγαλυτέρων εταιριών προβλέπεται στο 17 για τους επόμενους δώδεκα μήνες, αρκετά υψηλότερος από το μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών.

Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις είναι πολύ ακριβές, αν και δεν θεωρούνται σε επίπεδα φούσκας – οπότε ασφαλώς θα ακολουθήσει μία μεγάλη διόρθωση, η οποία ίσως δεν εξελιχθεί σε κραχ.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.