Το υπουργείο της χειραγώγησης – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το υπουργείο της χειραγώγησης

ΕΙΚΟΝΑ---χειραγώγηση

Επιχειρείται να διαχωριστεί η κοινωνία σε αντίπαλες ομάδες, στα πλαίσια του διαίρει και βασίλευε – όταν απαιτείται η συλλογική αντιμετώπιση, εκ μέρους των Ελλήνων, του πραγματικού εχθρού της Ελλάδας: της τρόικας και των μνημονίων  

 .

“Είναι σαφές ότι, η σημερινή δεινή θέση της ελληνικής οικονομίας είναι το αποτέλεσμα ενός τεράστιου λάθους της Τρόικας.

Το μέγεθος της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας είναι παρόμοιο με την πτώση της ιρλανδικής παραγωγής, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Ιρλανδικού Λιμού του 1845-1853, ενώ η στάση ορισμένων μελών της Ευρωζώνης είναι η εσφαλμένη, ανάλογη με αυτήν των άγγλων πολιτικών, κατά τη διάρκεια του ιρλανδικού λιμού – όπου έλεγαν ότι, «ο Θεός έστειλε το σαράκι, αλλά οι άγγλοι το μετέτρεψαν σε επιδημία».

Στο μέλλον οι Έλληνες μπορούν δικαίως να λένε ότι, «οι πολιτικοί μας προκάλεσαν το έλλειμμα, αλλά η Τρόικα το μετέτρεψε σε καταστροφή»”. (W. Wren-Lewis, economics professor Oxford University).

Εμείς βέβαια δεν πιστεύουμε ότι επρόκειτο για λάθος της Τρόικας, αλλά για ένα «έγκλημα εκ προμελέτης» (άρθρο) – αφού οι πολλαπλασιαστές, οι οποίοι προκάλεσαν την καταστροφή, ήταν γνωστοί εκ των προτέρων (μελέτη του 2009) (BB).

.

Άποψη

Σύμφωνα με μία μελέτη που συνέταξε το γερμανικό ίδρυμα οικονομικών ερευνών «Hans Boekler Stiftung» (το οποίο κατά πολλούς ανήκει στο «υπουργείο προπαγάνδας» της χώρας που επέβαλλε τα μνημόνια στην Ελλάδα, ενώ κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση), την οποία συνυπογράφει ο αξιότιμος κ. Γιαννίτσης, ενώ την υιοθέτησαν χωρίς να την ελέγξουν αρκετά ΜΜΕ της χώρας μας, δεν είναι υπεύθυνη η Τρόικα για τη σημερινή καταστροφή – αλλά η άδικη φορολόγηση των αδύναμων Ελλήνων, συγκριτικά με τους πλουσίους!

Ο υπουργός οικονομικών λοιπόν της κυβέρνησης των σκανδάλων και της διαφθοράς του 2000, με κριτήριο το δεύτερο στην τάξη στέλεχος της που είναι εγκλεισμένο στις φυλακές, «πιστοποιεί», μαζί με την πατρίδα των διαφθορέων (Διεθνής Διαφάνεια ΑΕ) ότι, μετά το 2010 δεν είναι ένοχη η Γερμανία για τα «λάθη» της πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε, αλλά οι κυβερνήσεις που την εφάρμοζαν – με αποτέλεσμα να καταδικαστούν τα οικονομικά κατώτερα στρώματα της κοινωνίας στη φτώχεια και στην περιθωριοποίηση.

Η «μελέτη» φυσικά βρίθει λαθών, αντικρουόμενων ισχυρισμών και αυθαιρεσιών – οπότε ο «δείκτης απελπισίας» που συμπεριλαμβάνει μάλλον δεν αφορά την κοινωνία, αλλά τους ίδιους τους συντάκτες της.

Για παράδειγμα, καταχωρεί την κοινωνία αυθαίρετα στις διάφορες εισοδηματικές ομάδες που δημιουργήθηκαν «μετά την κρίση» – με αποτέλεσμα να συμπεραίνει πως το 10% των  φτωχότερων νοικοκυριών είχε απώλεια εισοδήματος την πενταετία της κρίσης της τάξης του 86%, όταν οι απώλειες του 30% των ανώτερων εισοδημάτων δεν ξεπέρασαν το 20%.

Στην κατηγορία όμως του 10% συμπεριλαμβάνει όλους όσους έχασαν τα εισοδήματα τους μετά την κρίση – τους ανέργους, τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις κοκ. Εύλογα λοιπόν, προφανώς δε σκόπιμα, καταλήγει στο παραπάνω συμπέρασμα – αφού το 10% δεν ήταν οι φτωχότεροι Έλληνες προηγουμένως, αλλά αυτοί που καταστράφηκαν από την κρίση.

Περαιτέρω, αναφέρεται στην εκτίναξη της ανεργίας, χωρίς όμως να σημειώνει ότι ήταν προγραμματισμένη – αφού δρομολογήθηκε η κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ, η οποία ήταν προβλεπόμενη από τους πολλαπλασιαστές (ανάλυση), ενώ ανά 50.000 € μείωση του ΑΕΠ χάνεται νομοτελειακά μία θέση εργασίας. Φυσικά δε τα άρθρα των ΜΜΕ συνοδεύονται από εικόνες, όπως η παρακάτω, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η «πειθώ» (χειραγώγηση) .

.

ΕΙΚΟΝΑ - στοιχεία Ελλάδας

.

Όπως διαπιστώνεται από την εικόνα, η μέση φορολογική επιβάρυνση ανά νοικοκυριό το 2008 ήταν 103,3 € στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, φτάνοντας στα 233,2 € το 2012 – αυξήθηκε δηλαδή κατά 129,9 €.

Η αύξηση όμως αυτή, σε ποσοστά, είναι ίση με 125% περίπου, παρά το ότι πρόκειται για 130 €. Τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα τώρα, τα οποία όμως πλήρωναν ανέκαθεν φόρους, αφού δεν είχαν αφορολόγητα όρια, επιβαρύνθηκαν λιγότερο (4.298,5 €), σε ποσοστό σχεδόν -10% σε σχέση με το 2008 – κάτι μάλλον φυσιολογικό, λόγω της κρίσης.

Έτσι η «μελέτη» καταλήγει σε μία από τις πολλές κατά την αυθαιρεσία της «αδικίες», χωρίς φυσικά να δίνει σημασία στο γεγονός ότι, εάν κάποιος πλήρωνε το 2008, για παράδειγμα, 1 € φόρο και το 2012 υποθετικά 5€, τότε η αύξηση θα ήταν μεν 400%, αλλά σε απόλυτο μέγεθος 4 €. Αντίθετα, εάν κάποιος πλήρωνε το 2008 ένα ποσόν της τάξης των 20.000 €, ενώ το 2012 «μόλις» 18.200 €, τότε η μείωση θα ήταν της τάξης του 9% – αλλά το ποσόν θα περιοριζόταν κατά 1.800 €, παραμένοντας όμως σε υψηλό επίπεδο.

Η «μελέτη» δεν αναφέρει επίσης πως εάν κάποιος δεν πλήρωνε καθόλου φόρο ακινήτων (0 €), αφού δεν υπήρχε ο ΕΝΦΙΑ, ενώ σήμερα καλείται να πληρώσει υποθετικά 5 €, θα επρόκειτο για μία αύξηση της τάξης του 500% – ενώ για αυτόν που πλήρωνε ανέκαθεν φόρο ακινήτων, η αύξηση θα ήταν προφανώς μικρότερη ως ποσοστό.

Σαν αποτέλεσμα της «έρευνας», τα γερμανικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν με δεκάδες άρθρα που αναφέρουν ότι, “οι φτωχοί Έλληνες πλήρωσαν την κρίση, αφού επιβαρύνθηκαν με 337,7% παραπάνω φόρους, ενώ οι πλούσιοι Έλληνες δεν ζημιώθηκαν ανάλογα – μόλις με το 9% των εισοδημάτων τους!

Επομένως, οι Γερμανοί θεωρούν πως πρέπει να δρομολογηθούν μεγαλύτερες φορολογικές επιδρομές στην Ελλάδα, με στόχο τα περιουσιακά στοιχεία αυτών που δεν καταστράφηκαν ακόμη – επιβοηθούμενοι από τους Έλληνες που συνυπέγραψαν τη μελέτη, την οποία όμως συνέταξε το δικό τους ίδρυμα!

Επίσης ότι, δεν φταίει η πολιτική λιτότητας που επέβαλλαν, αλλά η ασυδοσία των πλουσίων, η φοροδιαφυγή που είναι «μέρος του DNA» των Ελλήνων (όταν στη Γερμανία είναι τεράστια, ειδικά η φοροαποφυγή), η αναποτελεσματική διαχείριση της κρίσης από τις ελληνικές κυβερνήσεις κοκ.

Παράλληλα βέβαια επιχειρείται να διαχωριστεί η ελληνική κοινωνία σε αντίπαλες ομάδες, καθώς επίσης να στραφεί η μία ομάδα εναντίον της άλλης, στα πλαίσια του «διαίρει και βασίλευε» – όταν απαιτείται η συνοχή της χώρας και η «στοίχιση» όλων των Ελλήνων, πλούσιων και φτωχών, πίσω από την κυβέρνηση και απέναντι στον πραγματικό εχθρό της χώρας τους: στην τρόικα και στα καταστροφικά της μνημόνια.

Δυστυχώς, όταν υπάρχουν τέτοιοι Έλληνες, όπως οι συνυπογράφοντες τη «μελέτη», είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει ποτέ η πατρίδα μας να πάρει τη θέση που της αξίζει – κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ σοβαρά, αφού έχει άμεση σχέση με το μέλλον μας, ειδικά δε με αυτό των παιδιών μας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!