Η Πραγματική Παγκόσμια Τάξη – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Η Πραγματική Παγκόσμια Τάξη

Το αμερικανικό πολεμικό μοντέλο

Περαιτέρω, το «αμερικανικό πολεμικό μοντέλο» που ανέφερε ο κ. Friedman συμπεριλαμβάνει τους φόνους αθώων, την πρόκληση χάους, την εγκατάσταση αριστερών, δεξιών ή δικτατορικών καθεστώτων κατά το δοκούν, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως ενδεχομένως τη γνωστή στη Γαλλία (άρθρο), τις αστραπιαίες επεμβάσεις μισθοφόρων σε διάφορες χώρες κοκ.

Πρότυπο του φαίνεται να είναι η αποικιοκρατική Βρετανία, η οποία επιδίωκε στην Ινδία και αλλού τους πολέμους των διαφόρων κρατών μεταξύ τους – κάτι που από μερικούς θεωρήθηκε πως επιβεβαιώνει ότι, οι Η.Π.Α. ενεργούν στην πραγματικότητα ως ο απόγονος της βρετανικής αποικιοκρατικής αυτοκρατορίας.

Κατά τον ίδιο, η ρωμαϊκή αυτοκρατορία συμπεριφερόταν ανάλογα, ενώ οι ναζί απέδειξαν ότι, η απ’ ευθείας κατοχή των χωρών που εισέβαλλαν δεν ήταν εφικτή – με αποτέλεσμα η σημερινή Γερμανία να επιλέγει την έμμεση κατοχή των κρατών που μετατρέπει σε αποικίες χρέους, με οικονομικά όπλα.

Συνεχίζοντας, ο αμερικανός θεωρεί παραδόξως τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη του 2001 στη Νέα Υόρκη, ως τον επίλογο της Νέας Τάξης Πραγμάτων – όχι σαν την αφετηρία της, γράφοντας τα εξής (πηγή):

Ο κόσμος μετά τον ψυχρό πόλεμο, η Νέα Τάξη Πραγμάτων, τελείωσε στις 8 Αυγούστου του 2008 – όταν η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στη Γεωργία. Ασφαλώς το γεγονός δεν ήταν από μόνο του τόσο σημαντικό, αλλά θα μπορούσε να τεκμηριώσει πολύ καλά το ότι, η Νέα Τάξη Πραγμάτων άρχισε να καταρρέει στις 11 Σεπτέμβρη του 2001“.

Αμέσως μετά υιοθετεί έναν καινούργιο όρο, την «Πραγματική Παγκόσμια Τάξη» (Real World Order) – κάτι που, εάν δεν το έκανε κατά λάθος, είναι αρκετά ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων, υπονοεί έμμεσα πως ο βασικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία 100 χρόνια, είναι το να εμποδίσει τυχόν ένωση της Γερμανίας με τη Ρωσία – κάτι που μάλλον επεδίωκαν και οι Βρετανοί, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Ουσιαστικά δε θεωρεί πως η «παλαιά τάξη πραγμάτων» χαρακτήριζε την εποχή μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η «νέα τάξη πραγμάτων» την εποχή που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με την είσοδο της Κίνας στο καπιταλιστικό σύστημα (δεύτερη παγκοσμιοποίηση), ενώ η «πραγματική παγκόσμια τάξη πραγμάτων» ξεκίνησε μετά το 2008 – όταν η Ρωσία αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί από τις Η.Π.Α., σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες των BRICS.

Στα πλαίσια αυτά, η σύγκρουση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, η αντίστοιχη της Ευρώπης, με ηγέτη τη Γερμανία, η οποία ουσιαστικά χρηματοδοτείται από τις Η.Π.Α. (πρόσφατο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας από το ΔΝΤ, ύψους 17 δις $), η δραστηριοποίηση της ISIS στη Μέση Ανατολή, οι αντιπαραθέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία κοκ., οι οποίες «πριμοδοτούνται» με διάφορους τρόπους από τις Η.Π.Α., αποτελούν μέρος των σχεδίων της υπερδύναμης – η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τη «μοίρα» της Μ. Βρετανίας.

.

Τα οικονομικά όπλα των Η.Π.Α.

Τα βασικά οικονομικά όπλα της υπερδύναμης είναι το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Δολάριο και το Swift – το παγκόσμιο σύστημα τραπεζικών συναλλαγών, το οποίο όμως έχει έδρα τις Βρυξέλες.

Όσον αφορά τα δύο πρώτα, οι BRICS ίδρυσαν το περασμένο καλοκαίρι το δικό τους εναλλακτικό ΔΝΤ, καθώς επίσης τη δική τους Παγκόσμια Τράπεζα (άρθρο) – ενώ σε σχέση με το νόμισμα, έχουμε την άποψη πως σύντομα η Ρωσία θα υιοθετήσει τον κανόνα του χρυσού (το χρυσό ρούβλι), ενώ ήδη η Κίνα προωθεί το γουάν, ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, με την ανταλλαγή swaps, με τη ελεύθερη διαπραγμάτευση του σε διάφορα χρηματιστήρια κοκ.

Τέλος, η Ρωσία έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της σύστημα Swift (άρθρο), η Κίνα επίσης (CIPS), επιτρέποντας τη χρήση του από τη Ρωσία, οπότε λειτουργεί ένας παράλληλος οικονομικός κόσμος, ο οποίος κατά πολλούς αποτελεί τη διάδοχο αυτοκρατορία των Η.Π.Α. – ενώ αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων ορισμένες της Μεσογείου (Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία), βλέπουν θετικά τη μελλοντική συνεργασία τους με τον κόσμο αυτό.

Από την άλλη πλευρά, ο πλανήτης δεν υποτάσσεται πλέον στις Η.Π.Α., αναζητώντας όλο και πιο συχνά, περισσότερους τρόπους για να ανεξαρτητοποιηθεί από τους εξαναγκασμούς της υπερδύναμης. Για παράδειγμα, ο αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε αρκετές φορές να πείσει την πλατφόρμα Swift (Society of World Interbank Financial Telecommunications), να απαγορεύσει τις συναλλαγές των ρωσικών τραπεζών – έτσι ώστε να τους προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

Εν τούτοις, δεν τα κατάφερε μέχρι στιγμής, αφού η πλατφόρμα δεν θέλει να εμπλακεί σε τέτοιες παράνομες ενέργειες. Αντίθετα, προσέφερε στη Ρωσία μία έδρα στο 25μελές ΔΣ της, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εκδιωχθεί, αλλά να συμμετέχει στη διοίκηση της.

Περαιτέρω, οι Η.Π.Α. κατηγορήθηκαν πως δεν είναι πλέον έμπιστοι εταιρικοί συνεργάτες, καθώς επίσης ότι δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Τέλος, πως χρησιμοποιούν μεθόδους της άγριας δύσης για να διοικούν απολυταρχικά τον πλανήτη, εισβάλλοντας παράνομα σε ξένες χώρες, επιβάλλοντας τιμωρίες και ισχυριζόμενες αυθαίρετα πως διεξάγουν έναν ιερό πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας –  όταν οι ίδιες συμπεριφέρονται ως στυγνοί τρομοκράτες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η Ελβετία, οι τράπεζες της οποίας έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από τις Η.Π.Α., με την επιβολή τεράστιων προστίμων, έχει αρνηθεί να αποθηκεύει χρυσό για τους αμερικανούς Πολίτες – ο οποίος διατηρούταν από την εταιρεία VIAMAT International.

Την ίδια στιγμή το σύστημα του πετροδολαρίου καταρρέει (ανάλυση), με καταστροφικά επακόλουθα για την υπερδύναμη – ενώ τη θέση του φαίνεται να παίρνει το «πετρογουάν», επειδή αρκετές χώρες εμπιστεύονται περισσότερο την Κίνα.

.

Τα χρηματοπιστωτικά όπλα των Η.Π.Α.

Στην ανάλυση μου δεν συμπεριλαμβάνω τη στρατιωτική ισχύ των Η.Π.Α., αφού στην εποχή των πυρηνικών όπλων, πόσο μάλλον με δεδομένη την υπεροχή της Ρωσίας στο συγκεκριμένο τομέα (άρθρο), καθώς επίσης τη βεβαιότητα μου ότι θα τα χρησιμοποιήσει εάν παραστεί ανάγκη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναφερθεί κανείς.

Όσον αφορά όμως το χρηματοπιστωτικό τομέα, η υπερδύναμη είναι ανίκητη – αφού διαθέτει πληθώρα όπλων, τα οποία δεν έχει στην κατοχή της καμία άλλη χώρα. Επιγραμματικά θα αναφέρω τις εταιρείες αξιολόγησης, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds), την πανίσχυρη Fed, τις τρομακτικά μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, τις επενδυτικές εταιρείες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τη Wall Street, τις απίστευτα εξελιγμένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (Microsoft, Google, Apple κλπ.), τις μυστικές υπηρεσίες που υπηρετούν τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία (CIA, NSA) κοκ.

Απέναντι στην τεράστια αυτή ισχύ, η μοναδική προστασία του υπόλοιπου πλανήτη είναι η «αποσύνδεση» του – όπως στο παράδειγμα της Κίνας, η οποία δεν επιτρέπει τη δικτύωση των ιδιωτών και επιχειρήσεων της με ορισμένες από αυτές, ιδρύοντας τις δικές της.

.

Επιμύθιο

Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει εμάς τους Έλληνες είναι η θέση μας στη Πραγματική Παγκόσμια Τάξη, καθώς επίσης η γεωπολιτική μας σπουδαιότητα – η οποία αναμφίβολα έχει σε μεγάλο βαθμό «ανατιμηθεί», όπως συμπεραίνεται από την πρόσφατη «στροφή» της Γερμανίας, με βάση την οποία θεωρεί πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συνίσταται, για γεωπολιτικούς λόγους.

Δεν πρέπει βέβαια να μας ενδιαφέρουν μόνο τα οφέλη αλλά, επίσης, οι κίνδυνοι από τυχόν λανθασμένες κινήσεις των κυβερνήσεων μας – οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις Η.Π.Α. στη δημιουργία ενός ακόμη «πολεμικού πεδίου» διακρατικών συγκρούσεων στην περιοχή μας.

Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να υποτιμάμε τη νέα πάλη των τάξεων, όπου οι βασικοί αντίπαλοι είναι αφενός μεν οι χρηματαγορές, οι οποίες επιδιώκουν την επιβολή ενός παγκόσμιου οικονομικού καθεστώτος με έδρα τις Η.Π.Α., αφετέρου οι Πολίτες όλων των χωρών (ανάλυση ΒΒ).

Η κατάσταση είναι λοιπόν εξαιρετικά πολύπλοκη και απαιτεί πολύ λεπτούς, έξυπνους χειρισμούς, εάν δεν θέλουμε να βυθιστούμε στο χάος – κάτι που θα μπορούσε να συμβεί πολύ πιο εύκολα, από όσο φανταζόμαστε.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!