Το δυνητικό «σχέδιο βήτα» – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το δυνητικό «σχέδιο βήτα»

Σχέδιο-Β

Είναι δυνατόν να αποδειχθεί πως η Ελλάδα διαθέτει τόσο καλούς στρατηγούς; Θα έπαιρνε η Γερμανία το ενδεχόμενο ρίσκο, διακινδυνεύοντας την ευρωπαϊκή αυτοκρατορία της, την οποία έχτισε με τόσο κόπο και πονηριά, ξοδεύοντας τόσα χρόνια;

 .

“Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εκλεγεί, για να σταματήσει η πολιτική που επιβλήθηκε στην πατρίδα μας από την Τρόικα, με τόσο καταστροφικά αποτελέσματα. Οφείλει λοιπόν να εφαρμόσει όλα όσα έχει προεκλογικά αναγγείλει, διορθώνοντας φυσικά τις υπερβολές, εάν δεν θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα αποικία της Γερμανίας και του ΔΝΤ, για τα επόμενα εκατό χρόνια.

Κάτι ανάλογο πρέπει ασφαλώς να επιδιώξουν και οι υπόλοιπες χώρες, οι οποίες στενάζουν κάτω από τη «μπότα της λιτότητας», χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική – να αμυνθούν δηλαδή απέναντι στις ακραίες νεοφιλελεύθερες τακτικές, οι οποίες τις οδηγούν στην υποδούλωση, στη φτωχοποίηση, στην απώλεια της εθνικής τους κυριαρχίας, στην λεηλασία και στην εξαθλίωση. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση

(α) είτε πρέπει να πάρει το ρίσκο της στάσης πληρωμών εντός της Ευρωζώνης (ανάλυση), το οποίο θα αποτελούσε ενδεχομένως ένα πολύ μεγάλο σοκ για την Ευρώπη, βυθίζοντας την στο χάος – εάν πιστεύει σε αυτά που ανακοίνωσε προεκλογικά, εάν θέλει και εάν έχει την ικανότητα να τα διεκδικήσει,

(β)  είτε να υποταχθεί αμέσως στις εντολές της Γερμανίας και του ΔΝΤ, σκύβοντας δουλικά το κεφάλι – υπογράφοντας όλα όσα απαιτήσει η πρωσική κυβέρνηση και εφαρμόζοντας τα «βασιλικότερα του βασιλιά».

Μέσος δρόμος δυστυχώς δεν υπάρχει – ενώ όσο καθυστερεί η κυβέρνηση να πάρει τις αποφάσεις της, τόσο πιο πολύ θα βυθίζεται η Ελλάδα στο χάος, κινδυνεύοντας να οδηγηθεί ανεξέλεγκτα εκτός της Ευρωζώνης. Η απόφαση είναι φυσικά δική της, ενώ πρέπει να μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της – αφού αυτή επέλεξε να κυβερνήσει την Ελλάδα, χωρίς να υποχρεωθεί από κανέναν” (Β.Β.).

.

Άποψη

Όταν ακούει κανείς από τον υπουργό οικονομικών ότι, το αποτέλεσμα της συζήτησης στο γερμανικό Euro Group ήταν ο επιτυχής συνδυασμός της λογικής με την ιδεολογία (!), όταν διαπιστώνει πως η Τρόικα και τα μνημόνια απλά «βαφτίζονται» σε Θεσμούς και Προγράμματα, φοβάται μήπως η κυβέρνηση δολοφονεί εκείνη την ελπίδα, την οποία είχε η ίδια διαφημίσει – παρά το ότι σε αυτήν ακριβώς την «προσδοκία» οφείλεται η εκλογική της επιτυχία, καθώς επίσης η σημερινή της στήριξη από τους Έλληνες.

Εν τούτοις, δεν πρέπει να οδηγείται κανείς σε βιαστικά συμπεράσματα, ούτε να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι έχει αποτύχει – λόγω του ότι υποχώρησε σε όλα σχεδόν τα μέτωπα και «υποκλίθηκε» στη Γερμανία. Τουλάχιστον όχι, έως ότου ολοκληρωθεί το «θέατρο του παραλόγου» ενώπιον του ευρωπαϊκού ιερατείου – του οποίου ηγούνται δυστυχώς ορισμένα «ναζιστικά κατάλοιπα».

Άλλωστε, η Ελλάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο, μετά τον εγκληματικό εκβιασμό της ΕΚΤ – ενώ η κυβέρνηση δεν στηρίχθηκε από εκείνους τους Έλληνες οι οποίοι, αποσύροντας μαζικά τις καταθέσεις τους, θα προκαλούσαν την επικίνδυνη επιβολή μέτρων περιορισμού των αναλήψεων, αμέσως μετά την τριήμερη αργία.

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες έχουν δώσει την εντολή στην πολιτική τους ηγεσία να σταματήσει την πολιτική λιτότητας, να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, καθώς επίσης να θέσει τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις – παραμένοντας όμως εντός της Ευρωζώνης. Επομένως, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ρισκάρει τη ρήξη φοβούμενη ότι, η Γερμανία ήταν αποφασισμένη να της δείξει την πόρτα της εξόδου – υποθέτοντας πως είχε βρει τον τρόπο, ότι την «προβοκάριζε», ενώ είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Περαιτέρω, η συμφωνία παράτασης του μνημονίου για 2+2 μήνες (τέλη Απριλίου η δόση των 7,2 δις € και τέλη Ιουνίου η απόφαση), εξαρτάται από μία σειρά μέτρων που πρέπει να καταθέσει η κυβέρνηση έως τη Δευτέρα το βράδυ – τα οποία, εάν δεν γίνουν αποδεκτά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους εκβιασμούς εκ μέρους της Γερμανίας και σε ρήξη.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα είχε το ηθικό έρεισμα να απευθυνθεί δημόσια στους Έλληνες Πολίτες – ρωτώντας τους εάν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, με ένα νέο μνημόνιο. Εναλλακτικά, εάν θα προτιμούσαν άλλες, πιο επιθετικές λύσεις όπως την υιοθέτηση ενός παράλληλου νομίσματος ή ακόμη και την έξοδο από το ευρώ. 

Συνεχίζοντας, ακόμη και αν υποθέσουμε ότι, το κυβερνών κόμμα είχε έτοιμο ένα «σχέδιο Β» στα συρτάρια του, το οποίο προέβλεπε ένα παράλληλο νόμισμα ή την επιστροφή στη δραχμή, δεν θα μπορούσε να το παρουσιάσει πριν τις εκλογές – γνωρίζοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν υπέρ του ευρώ.

Αυτό όμως θα έχει ίσως τη δυνατότητα να το κάνει, εάν τη Δευτέρα το βράδυ οι «εταίροι» της Ελλάδας αρνηθούν να αποδεχθούν τις προτάσεις του, παρά τις παραχωρήσεις και τους συμβιβασμούς που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα – γεγονός που σημαίνει ότι, θα έπρεπε να προηγηθεί το συγκεκριμένο βήμα, οι συμβιβασμοί, οι οποίοι τότε θα ήταν μέσα στο στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Περαιτέρω, εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά πόσο κακό θα ήταν για την ίδια – ούτε να υπολογίσει τα επακόλουθα για το ευρώ, για τη νομισματική ένωση ή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μία ενδιαφέρουσα πάντως άποψη είναι αυτή της Golden Partners, μίας ανταγωνίστριας εταιρείας της Lazard – την οποία μπορεί κανείς να ακούσει στο (video), πατώντας επάνω.

Σύμφωνα με αυτήν, το ευρώ είναι ένα από τα πλέον κακοσχεδιασμένα νομίσματα στον πλανήτη – ενώ η Ευρώπη δεν έχει έτοιμα εναλλακτικά σχέδια, για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ακόμη και η Citibank δε θεωρεί ότι, εάν η ΕΚΤ φέρει εμπόδια στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, με το πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας (ELA), η Ελλάδα θα είχε κάθε δικαίωμα να προβεί σε στάση πληρωμών – ευρισκόμενη την αμέσως επόμενη ημέρα σε καλύτερη θέση, αφού δεν θα κρεμόταν πλέον η «δαμόκλειος σπάθη» των 320 δις € επάνω από το κεφάλι της.

Πόσο μάλλον όταν το τραπεζικό της σύστημα δεν θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπέρβλητες ζημίες στην οικονομία της – αφού ο «εφοδιασμός» του με ρευστότητα, από την Τράπεζα της Ελλάδας, δεν θα ήταν ανέφικτος.

Το δύσκολο θα είναι να πάρει μία τέτοια εντολή η κυβέρνηση από τους Έλληνες – κάτι που όμως θα μπορούσε να συμβεί, μόνο εάν η Γερμανία τραβήξει πάρα πολύ το σχοινί. Εάν δε ο πρωθυπουργός έχει έτοιμο ένα «σχέδιο Β», τότε η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε ένα σημαντικό κίνδυνο – ο οποίος θα ήταν εξαιρετικά μεγάλος, επειδή θα ήταν ξαφνικός και απρόσμενος, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν οι αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, απλά και μόνο η ανακοίνωση ενός δημοψηφίσματος θα δημιουργούσε μία τεράστια αναταραχή στις αγορές – ακριβώς εκείνη τη στιγμή που η Γερμανία θα πίστευε πως έχει νικήσει την Ελλάδα.

Άλλωστε είναι γνωστό πως στα «παίγνια μη συνεργασίας», όπως αυτό στην Ευρώπη σήμερα, δεν υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες – οι παίχτες μπορούν να λένε ότι θέλουν, ενώ δεν υπάρχει εκείνος ο εξωτερικός φορέας που να τους αναγκάσει να κάνουν ότι έχουν υποσχεθεί (εκτός εάν πρόκειται για ένα στημένο παιχνίδι).

Μπορεί αλήθεια να συμβεί κάτι τέτοιο; Είναι δυνατόν να αποδειχθεί πως η Ελλάδα διαθέτει τόσο καλούς στρατηγούς; Θα έπαιρνε η Γερμανία πράγματι το ρίσκο ενός τέτοιου ενδεχομένου, διακινδυνεύοντας την αυτοκρατορία της, την Ευρωζώνη και την ΕΕ, την οποία έχτισε με τόσο κόπο και με τόση πονηριά, ξοδεύοντας τόσα πολλά χρόνια; Οψόμεθα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!