
Στόχος της είναι η αποφυγή της κατάρρευσης της Δύσης, μέσα από ένα χρηματοπιστωτικό κραχ – το οποίο, όσο περισσότερο καθυστερείται από τις κεντρικές τράπεζες και τη χειραγώγηση των στατιστικών στοιχείων, τόσο πιο καταστροφικό θα είναι.
(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)
.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία των δύο, ανταγωνιστικών στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, νέων οργανισμών (άρθρο), «διασπείρονται» όλο και περισσότερες αρνητικές ειδήσεις για τις χώρες των BRICS – με στόχο προφανώς να αποφευχθεί η επιβεβαίωση του Minsky (ανάλυση).
Όλες σχεδόν χαρακτηρίζονται ως «ξεπεσμένες», αποσταθεροποιημένες οικονομικά, πλημμυρισμένες από σκάνδαλα διαφθοράς και στο λάθος δρόμο – με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τόσο οι ίδιες, όσο και το παγκόσμιο σύστημα. Ειδικότερα τα εξής:
.
Η Κίνα
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, το ΑΕΠ της οποίας σε όρους αγοραστικής δύναμης έχει ξεπεράσει ήδη αυτό των Η.Π.Α., παρά το ότι μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης αποτελεί τη μοναδική σχεδόν ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάκαμψης, «κατηγορείται» για μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης – επειδή δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο της, αυξάνοντας το ΑΕΠ της «μόνο» κατά 7,4%.
Θεωρείται λοιπόν πως η οικονομία της έχει χάσει τη δυναμική της, αφού ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο χαμηλότερος μετά το 1990 – καθώς επίσης ότι, τα χρέη της έχουν αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό, από 2,1 τρις $ το 2000, στα 28,2 τρις $ το 2014 (γράφημα), απειλώντας τη μελλοντική της εξέλιξη.
.
.
Φυσικά δεν αναφέρεται ότι το ΑΕΠ της, στην ίδια χρονική περίοδο, έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί, ενώ αποτελεί την παραγωγική μηχανή του πλανήτη – διαθέτοντας τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα, με τη βοήθεια των οποίων αγοράζει ότι πουλιέται, κυρίως στην Ευρώπη και στην Αφρική, ενώ είναι ο μεγαλύτερος ξένος δανειστής των Η.Π.Α., καθώς επίσης ο διεκδικητής της παγκόσμιας ηγεμονίας.
.
Η Ρωσία
Η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα των BRICS αναφέρεται ήδη ως ηττημένη, από τον οικονομικό πόλεμο που της έχει κηρύξει η Δύση – αφενός μεν με την επιβολή κυρώσεων, αφετέρου με τη χειραγώγηση των τιμών του πετρελαίου (άρθρο).
Θεωρείται πως κινδυνεύει να βυθιστεί για πολλά χρόνια στην ύφεση, καθώς επίσης να χρεοκοπήσει, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του νομίσματος της, καθώς επίσης της αδυναμίας των επιχειρήσεων της να εξυπηρετήσουν τον εξωτερικό τους δανεισμό – ενώ μέσα σε μερικούς μήνες έχασε σχεδόν έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη με κριτήριο το ΑΕΠ, πέφτοντας από την 8η θέση στη 14η.
Έχοντας αναγκαστεί να στηρίξει το νόμισμα της, εμποδίζοντας τις τεράστιες εκροές κεφαλαίων, αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 17%, μειώνοντας το αργότερα στο 15% – ενώ αποτελεί, πάντοτε κατά τη Δύση, μία οικονομία Potemkin, χωρίς μέλλον, εξαρτώμενη αποκλειστικά και μόνο από τις εξαγωγές ενέργειας.
.
Η Ινδία
Σύμφωνα με τα δυτικά ΜΜΕ η ελπιδοφόρα εκλογή του νέου προέδρου (Modi), δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα – επειδή οι μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει είναι πολύ προσεκτικές, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Ειδικά όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, έτσι ώστε να προσελκυσθούν ξένες βιομηχανικές επενδύσεις, δεν έχουν γίνει ακόμη αποφασιστικά βήματα – ενώ υπάρχουν αμφιβολίες, όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται.
Ειδικότερα, πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας μία καινούργια βάση μέτρησης, διόρθωσε το ρυθμό ανάπτυξης του προηγουμένου έτους, αυξάνοντας τον από το 4,7% στο 6,9% – γεγονός που προβλημάτισε πολλούς οικονομολόγους, οι οποίοι δεν μπορούν να τεκμηριώσουν την παραπάνω μεγάλη διαφορά.
Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)
Η Βραζιλία
Η χώρα θεωρείται πως «προσγειώθηκε ανώμαλα», πολύ χειρότερα από ότι η Κίνα, αλλά όχι τόσο καταστροφικά, όσο η Ρωσία – αφού ο ρυθμός ανάπτυξης της το 2015 υπολογίζεται σχεδόν επίπεδος.
Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως κινδυνεύει να βυθιστεί στην ύφεση, κυρίως λόγω των υψηλών φόρων που έχουν επιβληθεί, καθώς επίσης του τέλους της κατανάλωσης με δανεικά – ενώ τα κοινωνικά και εισοδηματικά προγράμματα που είχε εγκαινιάσει ο πρώην πρόεδρος της (Lula), όπως το «Bolsa Familia», με την εκτύπωση ουσιαστικά πληθωριστικών χρημάτων, έχουν φτάσει στο τέλος τους. Εκτός αυτού, έχουν μειωθεί οι εξαγωγές της σε αγροτικά προϊόντα και ενέργεια, επειδή ο κυριότερος πελάτης της, η Κίνα, αγοράζει πλέον πολύ λιγότερα.
Περαιτέρω ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός όμιλος της χώρας, η Petrobras, η μοναδική μεγάλη εταιρεία που διασώθηκε από το ξεπούλημα που είχε οργανωθεί από το ΔΝΤ (άρθρο), έχει βυθιστεί σε μία σειρά μεγάλων σκανδάλων – διαφθοράς, διαπλοκής, παραποιημένων στοιχείων στους ισολογισμούς και κρυφών χρεών. Στα πλαίσια αυτά, η χρηματοπιστωτική αξία του ομίλου μειώθηκε ραγδαία, από τα 310 δις $ στα 48 δις $ – ενώ έχει ενοχοποιηθεί η πρόεδρος της χώρας η οποία, πριν από την εκλογή της, διεύθυνε τον πετρελαϊκό όμιλο.
Η Petrobras θεωρείται σήμερα ως η πιο υπερχρεωμένη επιχείρηση του πλανήτη – αποτελώντας το σύμβολο της διαπλοκής, της διαφθοράς και των χαμένων ελπίδων μίας χώρας, η οποία κυβερνήθηκε από αριστερά κόμματα, με μία δήθεν ηθική ιδεολογία.
.
Η Νότια Αφρική
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της μαύρης ηπείρου, μετά το Σουδάν – το μοναδικό μέλος δε των G20, από την πλευρά της Αφρικής. Έχοντας υποφέρει τα πάνδεινα από το ΔΝΤ, το οποίο κυριολεκτικά τη λεηλάτησε (άρθρο), διαθέτει την πιο ανοιχτή αγορά από όλα τα άλλα κράτη των BRICS.
Ο ενεργειακός της τομέας απασχολεί 390.000 άτομα, αποτελώντας το 5,1% του ΑΕΠ της – ενώ από ποσοτικής πλευράς ο χρηματοπιστωτικός της κλάδος είναι ο ισχυρότερος, έχοντας φτάσει στο 21,2% του ΑΕΠ της. Ο τζίρος του χρηματιστηρίου της (JSE) είναι κατά πολύ μεγαλύτερος όλων των άλλων χωρών της ηπείρου, αφού σε μία ημέρα διαπραγματεύονται περισσότερες μετοχές, από όσο σε όλα μαζί τα υπόλοιπα αφρικανικά κράτη, για πολλούς μήνες.
Αν και καμία τράπεζα της Νοτίου Αφρικής δεν χρειάστηκε βοήθεια κατά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2014 άλλαξε η εικόνα – όταν μία μεγάλη τράπεζα αντιμετώπισε προβλήματα, τα οποία όμως επιλύθηκαν αμέσως.
Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η υποχώρηση των επενδύσεων εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα – οφειλόμενη στις συχνές απεργίες των εργαζομένων, καθώς επίσης στις αυστηρές κυβερνητικές ρυθμίσεις.
.
Η Δύση
Με κριτήριο όλα τα παραπάνω, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως η Δύση είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση – πόσο μάλλον όταν τα συνολικά χρέη ορισμένων χωρών της, ως προς το ΑΕΠ, είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της Κίνας και της Νότιας Κορέας, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.
.
.
Εάν δε πιστέψει κανείς τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος υποσχέθηκε στους Πολίτες της χώρας του έναν δεύτερο «χρυσό αιώνα του Περικλέους» (παρομοίωση των WT), με την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, με τους υψηλότερους φόρους για τους πλουσίους, με τα δωρεάν κολέγια κοκ., τότε οι BRICS αποτελούν ήδη παρελθόν.
Εν τούτοις, τα φαινόμενα απατούν – αφού, μεταξύ άλλων, τα χρέη της Δύσης σε απόλυτα νούμερα είναι τεράστια (άρθρο), αυξάνονται συνεχώς και ανεξέλεγκτα, απειλώντας να στραγγαλίσουν την ανάπτυξη, ενώ φαίνονται χαμηλότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη μόνο συγκριτικά με το ΑΕΠ. Ταυτόχρονα όλες οι στατιστικές χειραγωγούνται, παρουσιάζοντα ψεύτικα στοιχεία – όπως στο παράδειγμα της ανεργίας, η οποία τοποθετείται κάτω από το 6% στις Η.Π.Α., όταν 101.000.000 αμερικανοί δεν έχουν θέση εργασίας και 46 εκ. ζουν από συσσίτια.
Η κατάσταση στην Ιαπωνία είναι ακόμη χειρότερη, εάν δεν είναι απελπιστική, αφού τα δημόσια χρέη της είναι εκτός ελέγχου, ενώ τυπώνονται τεράστιες ποσότητες χρημάτων, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά την Ευρώπη, με τη διάλυση της Ευρωζώνης προ των πυλών, ενδεχομένως με αφετηρία την Ελλάδα (άρθρο), καθώς επίσης με τα περισσότερα κράτη υπερχρεωμένα, ακόμη και αυτά στις σκανδιναβικές χώρες (άρθρο), δεν μπορεί να είναι κανείς καθόλου αισιόδοξος.
Επομένως, ο ισχυρισμός πως οι χώρες των BRICS είναι σε πολύ άσχημη θέση, ενώ η Δύση ανακάμπτει, έχοντας καλύτερες προοπτικές για το μέλλον, δεν είναι τίποτα άλλο, από μία σκόπιμη προπαγάνδα, η οποία προσπαθεί να καθυστερήσει το μοιραίο: τη δυτική κατάρρευση μέσα από ένα χρηματοπιστωτικό κραχ το οποίο, όσο περισσότερο καθυστερείται από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς επίσης από τις παραποιήσεις των στατιστικών στοιχείων, τόσο πιο καταστροφικό θα είναι.
