Όπισθεν ολοταχώς – The Analyst
Οπισθεν-Εξ.

Όπισθεν ολοταχώς

32 total views, 1 views today

Οπισθεν

Δεν θέλω να είμαι «μάντης δεινών» για την πατρίδα μου και είμαι πρόθυμος να συγχωρήσω λάθη, σε μία νέα κυβέρνηση. Θα περιμένω λοιπόν υπομονετικά τα αποτελέσματα, αλλά δεν πρόκειται να εμπιστευτώ τυφλά κανέναν, όπως στο παρελθόν.

 .

Συμπαθώ πάρα πολύ τους νέους ανθρώπους στην κυβέρνηση μίας χώρας, ενώ θεωρώ τον εαυτό μου φιλελεύθερο μεν, αλλά με αριστερές ευαισθησίες. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που ψήφισα ένα αριστερό κόμμα, ειδικά μετά τη μεγάλη απογοήτευση μου από τους προηγούμενους, οι οποίοι δεν τήρησαν απολύτως τίποτα από αυτά που υποσχέθηκαν.

Δεν αντιπαθώ όμως τίποτα περισσότερο από το ψέμα, ειδικά όταν προέρχεται από πολιτικούς που άλλα λένε όταν προσπαθούν να κερδίσουν τις εκλογές και άλλα όταν τα καταφέρνουν, ανερχόμενοι στην εξουσία.

Αν θυμάμαι καλά λοιπόν, ο κ. Βαρουφάκης πριν από τις εκλογές είχε πει στον κ. Τσίπρα πως, εάν δεν  είναι διατεθειμένος να κλείσει το τηλέφωνο στον κ. Ντράγκι, τότε είναι καλύτερα να μην υπόσχεται τίποτα στον ελληνικό λαό. Σήμερα όμως μαθαίνω πως προσπαθεί να κλείσει συνάντηση με τον κ. Ντράγκι, για να συμφωνήσει μαζί του μία περίεργη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία δεν είναι ούτε κατά διάνοια το ίδιο με τη διαγραφή που είχε κάνει προεκλογικό του λάβαρο ο Σύριζα.

Θέλει δε να αλλάξει τα δάνεια των κρατών της Ευρωζώνης με ομόλογα βασισμένα στην αύξηση του ΑΕΠ, τα οποία οι επενδυτές θεωρούν από πολλά χρόνια τώρα ως μη λειτουργικά, σύμφωνα με ένα παλαιό άρθρο του Reuters (πηγή). Πολλοί λένε βέβαια πως ο ίδιος δεν έκανε καμία «πολιτική τούμπα», αφού υποστήριζε τα ίδια πριν εκλεγεί. Τότε όμως δεν ήταν υπουργός της κυβέρνησης, ενώ υποθέτω πως δεν γίνεται κανείς μέλος ενός κόμματος, αν δεν συμφωνεί με το βασικότερο μέρος του προγράμματος του.

Πάντως, όταν λέει σε μία γερμανική εφημερίδα πως είναι υπουργός μίας χρεοκοπημένης χώρας και δεν πρέπει να την εμπιστεύονται οι Γερμανοί (πηγή), δεν με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο. Ούτε όταν κατηγορεί στην ίδια συνέντευξη την Ελλάδα για διαφθορά, εκθειάζοντας παράλληλα τη Γερμανία ως τον ηγεμόνα της Ευρώπης.

Επίσης αν θυμάμαι καλά, η σημερινή κυβέρνηση είχε πει πως δεν θα υποκύψει στη Γερμανία, κάνοντας όλους εμάς τους Έλληνες πατριώτες υπερήφανους, με τις πρώτες δηλώσεις της. Τώρα ακούγεται πως ο υπουργός οικονομικών που προσπαθεί να κλέψει την παράσταση με μία συμπεριφορά και με ένα ντύσιμο τύπου «Lady Gaga», προσπαθεί να συναντηθεί με τον αξιότιμο κ. Σόιμπλε, ο οποίος μάλλον δεν είναι φιλέλληνας.

Ο νέος πρωθυπουργός τώρα, ψάχνοντας μάταια να βρει συμμάχους στον ευρωπαϊκό νότο, έχοντας ουσιαστικά παγώσει από τον Ιταλό ομόλογο του, εξευτελίζει τους Έλληνες διεθνώς, δηλώνοντας πως είναι διεφθαρμένοι και φοροφυγάδες, όπως ακριβώς ο κ. Παπανδρέου στο παρελθόν.

Κατηγορεί δε και αυτός με τη σειρά του το πελατειακό κράτος, παρά το ότι το χρησιμοποίησε για να κερδίσει τις εκλογές. Δημιουργεί λοιπόν την εντύπωση πως όλοι οι πολιτικοί, όταν εκλέγονται και βγαίνουν στο εξωτερικό, καταλαμβάνονται ίσως από τα συμπλέγματα τους, λέγοντας εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που λένε μέσα στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας, η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5% που είχε απαιτήσει η Τρόικα, έχει μετατραπεί στην αποδοχή ενός συμβιβαστικού 1,5%. Είναι αρκετοί όμως αυτοί που έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους χρεοκοπίας που θα υπάρξουν, ακριβώς όταν η χώρα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, μεταξύ άλλων με το κατωτέρω διάγραμμα (πηγή).

 .

Χρεοκοπία και πρωτογενές πλεόνασμα

Χρεοκοπία και πρωτογενές πλεόνασμα – όπως φαίνεται από το διάγραμμα, σύμφωνα με στοιχεία από το ΔΝΤ, τη περίοδο που το πρωτογενές πλεόνασμα μιας χώρας κινηθεί θετικά (μετά από ύφεση), ακολουθεί άμεσα η χρεοκοπία.

 .

Αυτό το 1,5% βέβαια θα μειώσει τις δυνατότητες της κυβέρνησης να εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική που υποσχέθηκε, κατά περίπου 3 δις €. Με δεδομένο δε το ότι, οι αγορές δεν εμπιστεύονται τα «ομόλογα ΑΕΠ», αλλά ούτε και τις μεσοβέζικες λύσεις (όπως την αναδιάρθρωση του χρέους αντί τη διαγραφή μεγάλου μέρους του), συμπεραίνεται πως η Ελλάδα θα παραμείνει στον ορό των δανειστών της, θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα προγράμματα τους ονομάζοντας τα αλλιώς και Έλληνες θα βιώσουν «μία από τα ίδια».

Κλείνοντας, πιστεύω πως όταν ένα χωριό, όπως η Ευρωζώνη, έχει έναν μόνο τρελό, με την καλή έννοια της λέξης, τότε μπορεί να τον αντέξει. Εάν όμως εμφανιστεί και ένας δεύτερος, όπως φαίνεται πως θα συμβεί στην Ισπανία (Podemos), αφού οι Ισπανοί είναι εξίσου καλόπιστοι με εμάς, τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Δεν θέλω βέβαια να είμαι «μάντης δεινών» για την πατρίδα μου και είμαι πρόθυμος να συγχωρήσω κάποια λάθη, ακόμη και πολύ μεγάλα, σε μία νέα κυβέρνηση, χωρίς να τα χαρακτηρίσω «πολιτικές τούμπες», αν είναι προς το καλό μας. Θα περιμένω λοιπόν υπομονετικά τις προγραμματικές δηλώσεις και τα αποτελέσματα, αφού μέχρι στιγμής πρόκειται για «ασκήσεις επί χάρτου», με πολλά λόγια και με καθόλου πράξεις.

Δεν πρόκειται όμως να εμπιστευτώ τυφλά κανέναν, όπως στο παρελθόν, καθισμένος ήσυχος στον καναπέ μου, επειδή γνωρίζω πως αυτό που κινδυνεύει δεν είναι μόνο το δικό μου μέλλον, αλλά, κυρίως, αυτό των παιδιών μου, καθώς επίσης των δικών τους παιδιών.

.

ΥΓ: Ο υπουργός οικονομικών της χώρας μου είπε δημόσια πως ξεκίνησε διαπραγματεύσεις ανταλλαγής ομολόγων με το ΔΝΤ, στη συνάντηση του με το μισητό Thomsen που το κόμμα του δεν θέλει δήθεν να βλέπει (πηγή). Το ΔΝΤ τον διαψεύδει κατά το Reuters (πηγή). Πάλι θα ψάχνουμε την αλήθεια μου φαίνεται. Οψόμεθα!

Advertisements

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.