Ασύμμετρη ήττα – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ασύμμετρη ήττα

Βουλή των Ελλήνων

Το τελικό αποτέλεσμα μίας αποτυχημένης κυβερνητικής περιόδου, αλλά και της χειρότερης προεκλογικής εκστρατείας που έχει δει ποτέ η Ελλάδα, θα είναι η πιθανή καθαίρεση μίας κυβέρνησης όχι από την αντιπολίτευση, αλλά από τον ίδιο της τον εαυτό – η Ρωσία

 .

Στις επαναληπτικές εκλογές του 2012 οι Έλληνες αποφάσισαν να μην συγκρουστούν κατά μέτωπο με τους δανειστές, φοβούμενοι τη χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, έδωσαν την ευκαιρία σε μία κυβέρνηση που τους υποσχόταν πως θα οδηγούσε την Ελλάδα στο τέλος της πολιτικής λιτότητας και των εγκληματικών μνημονίων, έχοντας όμως αρκετές επιφυλάξεις, όπως συμπεραίνεται από τα χαμηλά εκλογικά της ποσοστά.

Δυστυχώς, οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν, αφού η νέα κυβέρνηση συνεργασίας δεν τήρησε καμία απολύτως από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αποτυγχάνοντας εντελώς. Ακόμη περισσότερο, οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, σε μία εορταστική χρονική περίοδο, αντί να ολοκληρώσει το έργο της, όσον αφορά τουλάχιστον την ελάφρυνση του χρέους. Παρά το ότι δε η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ήθελε εθνικές εκλογές, η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να το εκμεταλλευτεί, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι αυτή τις προκάλεσε, δεν επέφερε τα αναμενόμενα.

Στη συνέχεια η γκρίζα, αρνητική, άθλια κυριολεκτικά διαφήμιση της κυβέρνησης, ειδικά οι προσπάθειες της να τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους με το φάντασμα της χρεοκοπίας της χώρας και της επιστροφής της στη δραχμή, σφράγισε πανηγυρικά την ήττα της. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα μίας απολύτως αποτυχημένης κυβερνητικής περιόδου, η οποία κατέληξε σε άδεια ταμεία (άρθρο), καθώς επίσης της χειρότερης προεκλογικής εκστρατείας που έχει δει ποτέ η Ελλάδα, θα είναι πιθανότατα η ντροπιαστική «καθαίρεση» μίας κυβέρνησης όχι από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά από τον ίδιο της τον εαυτό.

Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από το ότι, οι Έλληνες δεν έγιναν ξαφνικά αριστεροί, οδηγώντας στην εξουσία ένα μικρό κόμμα του 3%. Αντίθετα, παρέμειναν ως είχαν, επιλέγοντας όμως να καταδικάσουν αυστηρά τις αστικές παρατάξεις του 40%, θεωρώντας πως τους πρόδωσαν και αποφασίζοντας την παραδειγματική τιμωρία τους.

Όλοι ελπίζουν βέβαια πως η πρώην κυβέρνηση δεν έχει παίξει το παιχνίδι της «καμένης γης», αφήνοντας πραγματικά άδεια ταμεία, για να αποτύχει παταγωδώς η καινούργια ηγεσία της χώρας. Επίσης πως δεν υπάρχουν κρυφές συμφωνίες της με τους δανειστές, με τη Γερμανία ίσως, όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας, φαίνεται πως οι Έλληνες θα επιλέξουν αυτή τη φορά το δρόμο της σύγκρουσης με τα μνημόνια και με τους δανειστές, αναλαμβάνοντας όλα τα ρίσκα που κάτι τέτοιο συνεπάγεται. Αυτό σημαίνει όμως πως θα δημιουργηθεί η πρώτη επαναστατική «εστία πυρκαγιάς» στην Ευρωζώνη η οποία, εάν δεν καταπολεμηθεί από τη Γερμανία, θα μεταφερθεί μετά από λίγους μήνες στην Ισπανία και από εκεί σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο.

Επομένως, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αντεπίθεση της Γερμανίας, εάν υποθέσουμε πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της. Εάν θα ήθελε δηλαδή να υπάρξει μία χώρα που θα τολμούσε να αντισταθεί στις ηγεμονικές της βλέψεις, δίνοντας της την ευκαιρία να την τιμωρήσει παραδειγματικά, για να επιβάλλει καλύτερα την πειθαρχία στις υπόλοιπες.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα είχα την υποψία πως η αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης, με κέντρο βάρους τον εκφοβισμό και την τρομοκρατία των Ελλήνων, η οποία πιθανότατα θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, θα ήταν ένα έξυπνα στημένο παιχνίδι. Μία «συμπαιγνία» δηλαδή της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας με τη Γερμανία, η οποία θα είχε οδυνηρά επακόλουθα για την πατρίδα μας.

Ελπίζω φυσικά να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο, χωρίς όμως να μπορώ να το αποκλείσω, ειδικά εάν η νέα κυβέρνηση δεν έχει παρ’ ελπίδα την κρυφή στήριξη των Η.Π.Α., όπως ορισμένοι εύλογα υποθέτουν (άρθρο). Δύσκολα όμως μπορώ να φανταστώ πως η Γερμανία δεν έχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της εξέγερσης του ευρωπαϊκού νότου, επιλέγοντας ως πεδίο μάχης τη μικρότερη χώρα, την Ελλάδα αντί της Ισπανίας, όπως έκανε στο παρελθόν με την Κύπρο.

Ενδεχομένως λοιπόν η ιστορία να επαναληφθεί, με σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα η οποία, από οικονομικής πλευράς, αλλά και από γεωπολιτικής, βρίσκεται σε μία πολύ αδύναμη θέση. Οι συγκεκριμένες υποψίες μου δεν έχουν βέβαια σκοπό να φοβίσουν τους Έλληνες, οι οποίοι θα αποφασίσουν σωστά να συγκρουστούν με την πολιτική λιτότητας, όπως προβλέπεται. Στόχος τους είναι να προετοιμαστούν για τα χειρότερα, ελπίζοντας βέβαια τα καλύτερα, χωρίς όμως να θεωρήσουν πως η σύγκρουση που θα επιλέξουν θα είναι ανώδυνη και αναίμακτη, όπως συμπεραίνεται από το παράδειγμα της Ρωσίας.

.

Η Ρωσία

Όταν ο συνάδελφος στη σελίδα πρόβλεψε μία ήττα κατά κράτος του προέδρου Putin (άρθρο), πολύ πριν συμβεί, όλοι μας θεωρήσαμε πως υπερβάλλει, γνωρίζοντας τον τεράστιο πλούτο και την ισχύ της χώρας. Εν τούτοις, τα γεγονότα τον επιβεβαίωσαν, τεκμηριώνοντας πως οι Η.Π.Α. είναι παντοδύναμες και σε οικονομικό επίπεδο, όχι μόνο σε στρατιωτικό, παρά το ότι ορισμένοι τις συγκρίνουν με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρη (γράφημα).

 .

ΗΠΑ – η σύγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη δημοκρατία της Βαϊμάρης.

ΗΠΑ – η σύγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη δημοκρατία της Βαϊμάρης. Η σύγκριση βασίζεται στη μονεταριστική βάση, την τότε περίοδο και σήμερα.

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

 .

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων η οποία, από 61 δις $ το 2013 έφτασε στα 151,5 δις $, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας (πηγή), παρά το ότι οι προβλέψεις της ήταν στα 128 δις $. Μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2014, περί τα 72,9 δις $ εγκατέλειψαν τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να ενταθεί η κατάρρευση του ρουβλίου και ο πληθωρισμός, καθώς επίσης να βυθιστεί στην ύφεση, η οποία υπολογίζεται πως θα φτάσει στο -5% το 2015.

Η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει τη σταθεροποίηση του νομίσματος της, χρησιμοποιώντας συναλλαγματικά αποθέματα της τάξης των 88 δις $ ενώ, σε συνεργασία με την κεντρική της τράπεζα, προγραμματίζει τη διάθεση 500 δις ρουβλίων για την ενίσχυση της οικονομίας και των τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.

Το γεγονός όμως ότι, συνεχίζει τις στρατιωτικές επιδρομές στην Ανατολική Ουκρανία, κρίνοντας από τους θανάτους αμάχου πληθυσμού, τείνει να επιβεβαιώσει τις υποψίες, σύμφωνα με τις οποίες διεξάγει έναν ασύμμετρο, υβριδικό πόλεμο (άρθρο). Εάν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα συνεχιστούν οι κυρώσεις και ο πόλεμος του πετρελαίου εκ μέρους της Δύσης (άρθρο), με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία της.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.