Συνθήκες αποκάλυψης – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Συνθήκες αποκάλυψης

κατευθυνόμενη-οικονομία

Οι χρηματαγορές δεν αποτελούν πλέον μόνο ένα εργαλείο, μέσω του οποίου η ελίτ ιδιοποιείται τα περιουσιακά στοιχεία των υπολοίπων εισοδηματικών τάξεων –  χρησιμοποιούνται επίσης από τις μεγάλες δυνάμεις, για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων

 .

Σύμφωνα με βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα (J. Rickards), τα τμήματα προπαγάνδας των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών επαινούν τα χρηματιστήρια – επειδή, μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και αφού ξεπέρασαν το μεγάλο σοκ, έπαψαν να επηρεάζονται πλέον από εξωτερικά γεγονότα.

Θεωρούν δε πως ακόμη και οι πιο μεγάλες συγκρούσεις, όπως αυτή στη Μέση Ανατολή, με την επέλαση του ισλαμικού κράτους (ISIS), καθώς επίσης στην Ουκρανία, η οποία έχει οδηγήσει τη Ρωσία στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δεν είχαν κανένα σοβαρό αντίκτυπο στους δείκτες – οπότε τόσο τα δυτικά χρηματιστήρια, όσο και ο πλανήτης είναι πλέον άτρωτα, έχουν αποκτήσει ανοσία.

Κάτι ανάλογο πιστεύουν πως συμβαίνει και με την τρομοκρατία, η οποία φαίνεται να λαμβάνει νέες διαστάσεις στην Ευρώπη, μετά την επίθεση των «μισθοφόρων του Παρισιού» – η οποία μάλλον επαναλαμβάνεται σήμερα, με τη σύλληψη ομήρων στη Γαλλία, όπου οι υπηρεσίες της χώρας έχουν την άποψη πως πρόκειται για τους ίδιους δράστες.

Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ της χώρας, οι «τρομοκράτες» είναι άνθρωποι που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, επιθυμώντας να πεθάνουν σαν μάρτυρες – αν και πρόκειται για άνδρες ντυμένους με παραστρατιωτικές στολές, βαριά οπλισμένους, πολύ ήρεμους και επαγγελματίες, οι οποίοι φαίνεται πως ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, πως έχουν μία αποστολή να εκτελέσουν (πηγή).

Αν και παραδόξως ισχυρίσθηκαν λοιπόν πως ανήκουν στην «Al Qaida» της Υεμένης, οι αμφιβολίες είναι πολύ μεγάλες – αντίστοιχες με αυτές που υπήρξαν στην Ελλάδα, όταν στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση εναντίον του ΔΝΤ, δολοφονήθηκαν (κάηκαν) άνθρωποι στο γνωστό υποκατάστημα τραπέζης.

Σύμφωνα τώρα με την ίδια εφημερίδα (πηγή), η περιοχή που έχουν συλληφθεί οι όμηροι μοιάζει με μία εμπόλεμη ζώνη, γεμάτη αστυνομικούς, ελικόπτερα και αυτοκίνητα, σε μία τέτοια έκταση που δημιουργεί στους γύρω ανθρώπους συναισθήματα τρόμου και πανικού – χωρίς όμως να επηρεάζονται σημαντικά οι χρηματιστηριακοί δείκτες, όπως συνέβαινε συνήθως στο παρελθόν.

Εν τούτοις, η συγκεκριμένη οπτική γωνία, σύμφωνα με την οποία οι χρηματαγορές έχουν πια ανοσία, είναι χειραγωγημένη, απολύτως λανθασμένη, ανησυχητική και εξόχως παραπλανητική – ειδικά για όλους όσους γνωρίζουν πως για πρώτη φορά η Γεωπολιτική και οι Χρηματαγορές είναι άρρηκτα συνυφασμένες μεταξύ τους.

Εάν δε εξετάσει κανείς την εξέλιξη του δείκτη θαλασσίων μεταφορών Baltic Dry (γράφημα), θα κατανοήσει πως τα σύννεφα στον ουρανό του πλανήτη είναι τόσο πυκνά, όσο ποτέ μέχρι σήμερα – προϊδεάζοντας μας για την καταιγίδα των καταιγίδων.

 .

Δείκτης Baltic Dry – η εξέλιξη του δείκτη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

.

Περαιτέρω, οι αγορές μετοχών, συναλλάγματος και εμπορευμάτων έχουν εξελιχθεί, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, σε εντελώς νέες διαστάσεις – ενώ τα χρηματιστήρια, οι υπερμεγέθεις τράπεζες, καθώς επίσης οι υπερηχητικές συναλλαγές με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν αποκτήσει τόσο μεγάλο μέγεθος, λόγω της εκπληκτικής τους επέκτασης, ώστε να έχουν φτάσει στο σημείο να αποτελούν όπλα μαζικής καταστροφής, ίσης ισχύος με τα στρατιωτικά, στην πυρηνική τους μορφή.

Το γεγονός αυτό φάνηκε από τη συντονισμένη εκ μέρους των Η.Π.Α. επίθεση της Δύσης εναντίον της μεγαλύτερης σε έκταση και υπόγειο πλούτο χώρας του πλανήτη, της Ρωσίας, με τη διπλή γροθιά των οικονομικών κυρώσεων, καθώς επίσης των τιμών του πετρελαίου – με αποτέλεσμα να ηττηθεί η Ρωσία κατά κράτος, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, βοηθώντας την υπερδύναμη να «συγκολλήσει» τους Ευρωπαίους συμμάχους της, στα πλαίσια ενός νέου ψυχρού πολέμου.

Συνεχίζοντας, οι χρηματαγορές δεν αποτελούν πλέον μόνο ένα εργαλείο, μέσω του οποίου η ελίτ ιδιοποιείται τα περιουσιακά στοιχεία των υπολοίπων εισοδηματικών τάξεων, ειδικά των καταθετών, κερδίζοντας μία αυξανόμενη επιρροή στην πολιτική. Χρησιμοποιούνται επίσης από τις μεγάλες δυνάμεις για την επίτευξη γεωπολιτικών και άλλων στόχων – όπως στο παράδειγμα του προστίμου  ύψους 9 δις $ που επέβαλλαν οι Η.Π.Α. στη γαλλική BNP Paribas, επειδή δεν είχε σεβαστεί τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Εν τούτοις, όπως όλα δείχνουν η ηγεμονία του δολαρίου, καθώς επίσης των χρηματαγορών πλησιάζει στο τέλος της – με κίνδυνο να οδηγηθεί η υπερδύναμη στην απόλυτη καταστροφή, αφού θεωρείται αδύνατον να αντιμετωπίσει τη συνεχώς αυξανόμενη ισχύ της Κίνας, η οποία συντονίζει τις προσπάθειες της με τη Ρωσία, καθώς επίσης με τις υπόλοιπες χώρες των BRICS.

Από την άλλη πλευρά όμως, είναι αδύνατον να συνθηκολογήσουν ειρηνικά οι Η.Π.Α., αποδεχόμενες την αδυναμία τους να συνεχίσουν να ηγούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι, θα αντιδράσουν βίαια – με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες αποκάλυψης, τις οποίες ουσιαστικά έχει ήδη προαναγγείλει η δριμεία επίθεση εναντίον της Ρωσίας.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading