Η επέλαση της Κίνας – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Η επέλαση της Κίνας

Κίνα, επέλαση

Ο κίτρινος γίγαντας βοηθάει τη Ρωσία, αυξάνει τα αποθέματα της Βενεζουέλας με μία πίστωση 4 δις $, παρέχει στην Αργεντινή 1 δις, βοηθάει τη Ν. Κορέα να συλλάβει τους hacker, δανείζει 3 δις $ στη γειτονική Ασία και προσφέρει 75 δις $ στη Αφρική

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Ενώ η Γερμανία εκμεταλλεύεται όσο μπορεί τους Ευρωπαίους εταίρους της, υποχρεώνοντας τους σε μία πολιτική λιτότητας που τους βυθίζει όλο και περισσότερο στην  κρίση, η Κίνα φαίνεται πως ακολουθεί έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο – υποκαθιστώντας την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς επίσης το ΔΝΤ, όσον αφορά την παροχή βοήθειας σε μία σειρά από χώρες.

Ειδικότερα, συνάπτει συμφωνία ανταλλαγής με τη Ρωσία (swap), προσφέρει πίστωση ύψους 4 δις $ στη Βενεζουέλα, αυξάνοντας τα συναλλαγματικά της αποθέματα έτσι ώστε να μην χρεοκοπήσει, θέτει στη διάθεση της Αργεντινής 1 δις γουάν για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, βοηθάει τη Ν. Κορέα να αντιμετωπίσει τους διαδικτυακούς της αντιπάλους (hackers), δανείζει στις γειτονικές της ασιατικές χώρες 3 δις $ για τη διενέργεια έργων υποδομής και έχει τοποθετήσει συνολικά 75 δις $ στην Αφρική από το 2000, πιστώνοντας διάφορα κράτη της μαύρης ηπείρου.

Κατά πολλούς δε, η Ελλάδα θα είχε προ πολλού χρεοκοπήσει, αναγκαζόμενη να εξέλθει από την Ευρωζώνη, εάν η Κίνα δεν εμπόδιζε τη Γερμανία να το επιβάλλει – γεγονός που επεξηγεί καλύτερα το πως κατάφερε μέχρι σήμερα η πατρίδα μας να ξεφύγει από το μοιραίο.

Παραδόξως τώρα, ενώ οι εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία περιορίζονται συνεχώς, οι αντίστοιχες των Η.Π.Α. αυξάνονται (πηγή) – με την Αυστρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία να τοποθετούνται υπέρ του V. Putin (πηγή).

Επιστρέφοντας στην Κίνα, φαίνεται καθαρά ότι προσπαθεί, με τη βοήθεια των τεράστιων συναλλαγματικών της αποθεμάτων (3,9 τρις $), να κερδίσει μεγαλύτερη επιρροή στις υπερχρεωμένες χώρες της Δύσης – εις βάρος φυσικά τόσο των Η.Π.Α., όσο και της ευρωπαϊκής αποικίας τους, της Γερμανίας. Με δεδομένο δε το ότι, είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κράτος του πλανήτη, καθώς επίσης η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία με κριτήριο το ΑΕΠ της, οι δυνατότητες της είναι τεράστιες.

Η ροή των εμπορευμάτων της, λόγω του φθηνού εργατικού δυναμικού που διαθέτει, καθώς επίσης του υπερδιογκωμένου εξαγωγικού της τομέα, ο οποίος έχει μία πολύ μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα από την υφιστάμενη, είναι τόσο μεγάλη, ώστε να αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο για πάνω από 120 χώρες – για περισσότερες από τις διπλάσιες δηλαδή, συγκριτικά με τις Η.Π.Α.

Μόνο και μόνο η δήλωση του υπουργού οικονομικών της, σύμφωνα με την οποία η Κίνα θα διευρύνει τα συμβόλαια ανταλλαγής νομισμάτων με τη Ρωσία, με στόχο να την βοηθήσει να ανταπεξέλθει όσον αφορά τις οικονομικές επιθέσεις που δέχεται από τη Δύση, ενίσχυσε το ρούβλι, το οποίο κυριολεκτικά κατέρρεε – με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ισοτιμία του κατά 10%, αν και χωρίς να διαρκέσει πολύ.

Στην περίπτωση της Ρωσίας βέβαια, η βοήθεια της Κίνας είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό δάνειο ή μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap) – επειδή για πρώτη φορά γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης μίας μεγάλης χώρας, όπως η Ρωσία, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με μία συναλλαγματική και νομισματική κρίση, χωρίς τη συμβολή του δολαρίου και των μηχανισμών του (ΔΝΤ).

Τα ενδιαφέροντα της Κίνας εν προκειμένω είναι αρκετά καθαρά – αφού επιθυμεί να ενισχύσει, καθώς επίσης να σταθεροποιήσει τις ισχυρά αναπτυσσόμενες χώρες της BRICS, έτσι ώστε να μειωθεί η διεθνής επιρροή των Η.Π.Α. Κατά δεύτερο λόγο, οι ανταλλαγές νομισμάτων, όπως αυτή με τη Ρωσία, υποθάλπουν το δολάριο – έτσι ώστε να περιορισθεί η σπουδαιότητα του, η οποία προέρχεται από το ότι είναι το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Ο τρίτος λόγος της Κίνας είναι η εξασφάλιση επί πλέον μεριδίων αγοράς και καλών σχέσεων, σε μία παγκόσμια οικονομία, η οποία «δοκιμάζεται» από εμπορικές διενέξεις, από συναλλαγματικές  ταραχές, καθώς επίσης από μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας – έτσι ώστε να ενισχυθεί απέναντι στους ανταγωνιστές της.

Περαιτέρω η Κίνα, βοηθώντας τη Ρωσία, ενισχύει προφανώς τις προσπάθειες της τελευταίας να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο σύστημα τραπεζικών συναλλαγών (Swift network), το οποίο θα χρησιμοποιήσει ενδεχομένως και η ίδια – ενώ θα αποτελέσει μία ακόμη «βολή» εναντίον της ηγεμονίας του δολαρίου.

Αν και η Γερμανία δε, μέσω της δικής της οργάνωσης «Διεθνής διαφάνεια», ισχυρίζεται πως η διαφθορά της Κίνας έχει αυξηθεί, μαζί με αυτήν της Τουρκίας (πηγή), ο κίτρινος γίγαντας κατανοεί ότι πρόκειται για έμμεσες επιθέσεις εναντίον του – συνεχίζοντας να ενισχύει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Με τη βοήθεια της Κίνας, η οποία έθεσε στη διάθεση της Αργεντινής 2,3 δις $ από το Νοέμβρη,  η χώρα της Λατινικής Αμερικής κατάφερε να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τα συναλλαγματικά της αποθέματα – ενώ μέσω του κινεζικού δανείου (γράφημα), έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τη χρεοκοπία η Βενεζουέλα, για την οποία οι πιθανότητες πτώχευσης εντός των επομένων πέντε ετών υπολογίζονται στο 89%.

 .

Βενεζουέλα, συνάλλαγμα – η φανερή στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, εκ μέρους της Κίνας.

 .

Στα πλαίσια αυτά η νοτιοαμερικανική χώρα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως με βάση τις πρόσφατες έρευνες, προμηθεύει την Κίνα με μαύρο χρυσό έναντι των υποχρεώσεων της – προφανώς σε πολύ χαμηλές τιμές, μέσω των οποίων ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο η παραγωγική βιομηχανία της.

Από την άλλη πλευρά, με στόχο την αύξηση της επιρροής στη γειτονική περιοχή η Κίνα ενέκρινε ένα συνολικό δάνειο ύψους 3 δις $ στην Καμπότζη, στο Βιετνάμ, στη Μιανμάρ, στην Ταϊλάνδη και στο Λάος – σε χώρες δηλαδή, με τις οποίες αντιδικεί όσον αφορά την κατοχή της πλούσιας σε ενεργειακά αποθέματα νότιας κινεζικής θάλασσας.

Μεταξύ άλλων, η κατασκευή μίας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 867 χιλιομέτρων που θα φτάνει μέχρι τη Σιγκαπούρη, πληρώνεται από την Ταϊλάνδη με την εξαγωγή ρυζιού στην Κίνα – γεγονός που αναδεικνύει τον τρόπο, με τον οποίο προωθεί τα συμφέροντα του ο κίτρινος γίγαντας.

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.