Τα δύο πρόσωπα του Κυρίου Αχμέτ – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Τα δύο πρόσωπα του Κυρίου Αχμέτ

Achmet-Davoutoglou

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Είναι αναμφισβήτητο ότι o θεωρητικός του νέο-οθωμανισμού, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι ένας άνθρωπος με δύο διαφορετικά πρόσωπα, από τα οποία το ένα, η «βιτρίνα», χρησιμοποιείται για την παραπλάνηση κάθε καλόπιστου παρατηρητή οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Ο συγγραφέας του «Στρατηγικού Βάθους» («Η στρατηγική απομόνωση» θα ανταποκρινόταν πολύ καλύτερα στο έργο του), χέρι-χέρι με τον μεγαλομανή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Δρ Φιντάν Χακάν και όλους τους νέο-οθωμανούς συνεργάτες τους, βαδίζουν σε ένα κόσμο που είναι ορατός μόνο ή σχεδόν μόνο σε αυτούς, έχοντας σαν θεμέλιο λίθο την νέο-οθωμανική φιλοσοφία «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου».

Ας δούμε όμως το πρώτο από τα δύο πρόσωπα του Κυρίου Αχμέτ, εκείνο που οι απληροφόρητοι και οι καλοπροαίρετοι θεωρούν «καλό», «ειρηνικό», «πολιτισμένο», «Ευρωπαϊκό», «διαλλακτικό» και «συνεπές», δηλαδή την «βιτρίνα» που τοποθετεί στον πραγματικό του εαυτό.

Ένα τέτοιο πρόσωπο μας έδειξε ο Κύριος Αχμέτ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα (5-6 Δεκεμβρίου 2014) στα πλαίσια του τρίτου «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας» άσχετα αν οι συμφωνίες που ήδη έχουν υπογραφεί στα δύο προηγούμενα «Ανώτατα Συμβούλια» δεν έχουν ακόμα επικυρωθεί, ούτε φυσικά εφαρμοστεί.

Στα πλαίσια λοιπόν του τρίτου «Ανώτατου Συμβουλίου» δόθηκε η ευκαιρία στον Κύριο Αχμέτ να διακηρύξει πως η επιδίωξη της Τουρκίας είναι η «Η σταθερότητα και η σύσφιξη των σχέσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», πως «Εμείς συζητούμε τα πάντα, φυσικά υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Στο Αιγαίο θα συνεχίσουμε τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες, χρειάζεται να εμβαθύνουμε. Θέλουμε, όταν υπάρχουν διαφορές να μπορούμε να συνομιλούμε και να διερευνούμε την επίλυσή τους».

Ο Κύριος Αχμέτ κάλεσε την Ελλάδα «να λύσουμε μαζί το Κυπριακό και να εκμεταλλευτούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, συνδέοντας την πηγή με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, προς όφελος όλων» και διατύπωσε την βεβαιότητα πως «δεν υπάρχει θέμα που μπορεί να προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο χωρών». Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχηθεί αποκατάσταση της υγείας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (την οποία η Τουρκία «δεν αναγνωρίζει») λέγοντας «Εύχομαι τα καλύτερα για την υγεία του κ. Αναστασιάδη, ώστε να συνεργαστούμε μαζί και για την υγεία της Κύπρου».

Απευθυνόμενος στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου που εκδιώχτηκε από τις εστίες του κατά παράβαση όλων ανεξαιρέτως των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία με την Συνθήκη της Λωζάνης, ο Κύριος Αχμέτ κάλεσε  «όλους τους Έλληνες συμπολίτες μας πού έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη, να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν ξανά στην Πόλη, ώστε να ακουστούν και πάλι ελληνικές φωνές στους δρόμους της» ευχόμενος βέβαια «να ακούγεται όλο και πιο πολύ η τουρκική γλώσσα και στους δρόμους της Αθήνας».

Όποιος ανύποπτος και καλοπροαίρετος, Έλληνας ή ξένος, ακούσει τόσο όμορφα και καθαρά λόγια ειρήνης και συνεργασίας είναι περίπου βέβαιο πως θα υποθέσει ότι ο Κύριος Αχμέτ είναι ένας άγιος άνθρωπος που θα άξιζε όλη του την συμπάθεια και –γιατί όχι– την καλόπιστη συνεργασία μαζί του.

Αν όμως έριχνε και μια γρήγορη ματιά «στο άλλο», στο δεύτερο πρόσωπο του Κυρίου Αχμέτ, θα ένοιωθε ανατριχίλα και μεγάλη ανησυχία. Γιατί πίσω από το μειλίχιο, το «αθώο» πρόσωπο του Κυρίου Αχμέτ κρύβεται ένας αδίστακτος και φανατικός νέο-οθωμανός που ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην σύγχρονη εποχή, χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά κάθε μέσο – όσο αποκρουστικό και αν είναι.

Ας θυμηθούμε μερικές μόνο από τις τελευταίες, πληθωρικές «δραστηριότητες» του Κυρίου Αχμέτ, του Ρ.Τ. Ερντογάν και των φανατικών ισλαμιστών που τους περιβάλλουν – όλες ανεξαιρέτως στην ουτοπική κατεύθυνση ανασύστασης της νέο-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στα πλαίσια της 39ης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (15 Νοεμβρίου 2012 Τζιμπουντί, Σομαλία), ο Κύριος Αχμέτ ξόδεψε άφθονα κροκοδείλια δάκρυα υποκρισίας: «Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στερούνται των ελευθεριών τους και η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες. Οι μειονότητες δεν μπορούν να εκλέγουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες και υπάρχει καταπίεση, ώστε να μην εκφράζεται η τουρκική ταυτότητα στη Δυτική Θράκη». Είναι αυτονόητο ότι ο Κύριος Αχμέτ «ξέχασε» πως 400 εκατομμύρια Χριστιανοί από ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορούν να εκλέξουν ελεύθερα Οικουμενικό Πατριάρχη χωρίς την «αλλόθρησκη» παρέμβαση της Τουρκίας, ότι Χριστιανικές εκκλησίες οι οποίες αποτελούν σπάνια δείγματα Βυζαντινής θρησκευτικής παράδοσης μετατρέπονται μεθοδικά σε τζαμιά, ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης βρίσκεται φιμωμένη εδώ 45 χρόνια με ακατανόητες και διαρκώς εναλλασσόμενες ψευτο-δικαιολογίες παρά τις σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις και ότι ο ίδιος αυτοπροσώπως, παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης μιλώντας για «Τούρκους» στην Ελλάδα, αφού η Συνθήκη αναγνωρίζει μόνο θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στην Ελληνική Θράκη!

Τον Ιανουάριο του 2014, στα πλαίσια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών Γενεύη ΙΙ, με στόχο τον τερματισμό του Εμφυλίου Πολέμου της Συρίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βελίντ Μουαλλίμ μίλησε αποκαλυπτικά για τις Τουρκικές δραστηριότητες:   «Μόνο ως βλακεία μπορεί να χαρακτηρισθεί η επιθυμία πραγματοποίησης των ιστορικών ονείρων που έχετε στα άρρωστα μυαλά σας. Παντού, από την Τυνησία και την Αίγυπτο ως την Συρία η Τουρκία ενεπλάκη σε συνωμοσίες. Αυτοί οι οποίοι δεν μπόρεσαν να μάθουν τίποτε από την ιστορία, χάνουν το σήμερα. Η ιστορία λέει πως όταν φλέγεται το σπίτι του γείτονα και το δικό σου σπίτι δεν είναι ασφαλές. Η κυβέρνηση Ερντογάν έδωσε στα εδάφη της καταφύγιο στους τρομοκράτες, τους εξόπλισε και τους έστειλε στην Συρία. Δεν αντιλήφθηκαν όμως πως αυτά μια μέρα θα γυρίσουν εναντίον τους» και απευθυνόμενος στον Κύριο Αχμέτ είπε: «Τα αρρωστημένα νέο-οθωμανικά σας σχέδια απέτυχαν παταγωδώς!».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δεν είναι φυσικά ο μόνος που κατηγορεί τους Τούρκους για συνομωσίες. Μεταξύ πολλών άλλων και η Γαλλική Δικαιοσύνη: Τον Ιανουάριο του 2014 ζητήθηκαν επίσημα από Γάλλο εισαγγελέα (οι Τούρκοι βέβαια συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα) τα ονόματα των κατόχων 57 τηλεφωνικών αριθμών με τους οποίους επικοινωνούσε ο Ομέρ Γκιουνέι, ο άνθρωπος της Τουρκικής ΜΙΤ που κατηγορείται για τον φόνο τριών γυναικών-μελών του ΡΚΚ στις 9 Ιανουαρίου 2013 στην Γαλλική πρωτεύουσα – μεταξύ τους η Σακινέ Τζανσίζ από τα ιδρυτικά μέλη του PKK και η εκπρόσωπος  του Εθνικού Κουρδικού Κογκρέσου στη Γαλλία Φιντάν Ντογάν.

Στις 27 Ιανουαρίου 2014 ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, απαντώντας σε γραπτή επερώτηση αντιπολιτευόμενου βουλευτή αναφορικά με τις παραβιάσεις του Τουρκικού εναέριου χώρου, απάντησε πως «Αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τα τελευταία 7 χρόνια, παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο 194 φορές : 5 φορές το 2007, 7 φορές το 2008, 12 φορές το 2009, 77 φορές το 2010, 23 φορές το 2011, 30 φορές το 2012 και 40 φορές το 2013». Σε απλά λόγια η Τουρκία, η οποία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 δεν είχε καμιά απολύτως επαφή ή δραστηριότητα στο Αιγαίο,  άρχισε από το καλοκαίρι του 1977 να διοχετεύει στον τουρκικό τύπο την νέα επεκτατική της στρατηγική στο Αιγαίο Πέλαγος (σχετικό άρθρο μας στις 12 Ιανουαρίου 2009 με τίτλο «Ελληνικά νησιά του Αιγαίου & τουρκικός επεκτατισμός»).  Σήμερα, ο Κύριος Αχμέτ και όλοι οι νέο-οθωμανοί που εμπνέονται από τα όνειρά του, επιμένουν να πείσουν εαυτούς και ξένους πως η Ελλάδα «παραβιάζει» τον Τουρκικό εναέριο χώρο ακόμα και όταν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πετάει  επάνω από τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου!!!

Τον Μάιο του 2014 ο Κύριος Αχμέτ σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταβολή αποζημίωσης 90 εκατομμυρίων Ευρώ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κυπρίων κατά την Τουρκική εισβολή του 1974 δήλωσε (πρακτορείο Reuters) πως «Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση σε μια χώρα την οποία τυπικά δεν αναγνωρίζει»! Με άλλα λόγια, τι και αν η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται από σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τι και αν από το 2004 αποτελεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι και αν συμμετέχει σε 46 διαφορετικούς διεθνείς οργανισμούς; Ο Κύριος Αχμέτ και η νέο-οθωμανική εξουσία δεν μπορούν να δεχτούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν γονατίζει μπροστά  στον θεμέλιο λίθο της νέο-οθωμανικής φιλοσοφίας τους: «Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας»!

Στις 9 Ιουλίου του 2014, με απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε στο τουρκικό ΦΕΚ, όλες οι επιγραφές των χριστιανικών ιδρυμάτων της Κωνσταντινούπολης που βρίσκονται αναρτημένες στις κεντρικές εισόδους στην μητρική τους γλώσσα, επιβάλλεται να ξηλωθούν και να αντικατασταθούν αμέσως με αντίστοιχες επιγραφές μόνο στην τουρκική γλώσσα. Φυσικά τόσο ο Κύριος Αχμέτ όσο και ο «ευαίσθητος» Χαλίτ Ερέν, Διευθυντής του «Ερευνητικού Κέντρου Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού» από την μία πλευρά κτυπιούνται γιατί δήθεν «εμποδίζεται η έκφραση της τουρκικής ταυτότητας στην Ελληνική Θράκη» αλλά από την άλλη, θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό να στραγγαλίζουν κάθε ίχνος Ελληνικότητας της Κωνσταντινούπολης! Κατά τα άλλα θυμούνται, όποτε τους βολεύει, το άρθρο 45 της Συνθήκης της Λωζάνης περί «αμοιβαιότητας», χωρίς βέβαια οι ίδιοι να το εφαρμόζουν μέσα στην Τουρκία!

Στις 13 Ιουλίου 2014 και σύμφωνα με καταγγελία της Τουρκικής αντιπολίτευσης, ο εντεινόμενος νεο-οθωμανικός ισλαμισμός της Τουρκίας και ο αυξανόμενος «περιορισμός» της γυναίκας μέσα στην Τουρκική κοινωνία άρχισε να «αποδίδει καρπούς»:  το πρώτο εξάμηνο του 2014 δολοφονήθηκαν 129 Τουρκάλες (έναντι 88 της αντίστοιχης περιόδου του 2013) ενώ καταγράφηκαν (επίσημα) 300 περιπτώσεις βασανιστηρίων και τραυματισμών γυναικών από ενδοοικογενειακή βία. Το 18% περίπου των δολοφονημένων γυναικών οφείλεται στο γεγονός ότι έκαναν το ειδεχθές έγκλημα να…. ζητήσουν διαζύγιο! Εξ άλλου ο αριθμός των παιδιών που φοιτούσαν σε θρησκευτικά σχολεία όταν ο Ρ.Τ. Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία ήταν 63.000. Σήμερα ανέρχονται σε 983.000 μαθητές, ενώ στα κανονικά σχολεία τα θρησκευτικά είναι πλέον υποχρεωτικό μάθημα σε όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως θρησκεύματος και μάλιστα αναβαθμισμένο με 1.000 ώρες ετήσιας διδασκαλίας έναντι 800 των μαθηματικών!

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 από τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Κύριος Αχμέτ κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά να κάνουν κοινή επίσκεψη στην Κύπρο. «Να πάμε πρώτα στο νότιο μέρος και μετά στο βόρειο. Ας πιούμε μαζί τσάι και ας συνομιλήσουμε»! Ο Κύριος Αχμέτ προσπαθεί, έτσι απλά, να «επιβάλλει» το μόρφωμα που έχει εγκαταστήσει με τα όπλα και τον μαζικό εποικισμό μέσα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τσάι, Κύριε Αχμέτ, να πιείτε στην Λευκωσία αφού πρώτα αναγνωρίσετε την Κυπριακή Δημοκρατία και αποσύρετε τον στρατό κατοχής καθώς και τους έποικους που στέλνετε συνεχώς!

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, ο Κύριος Αχμέτ, μετά την συνάντηση του με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ μας παρέδωσε μαθήματα της νέο-οθωμανικής φιλοσοφίας «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου» διακηρύσσοντας ότι «Η Τουρκία θα είναι στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν μέχρι και το τελευταίο τετραγωνικό εκατοστό αζέρικης γης να απελευθερωθεί από την Αρμενία». Όπως είναι γνωστό το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του είναι Αρμένιοι. Για τον λόγο αυτό οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε πόλεμο για την κατοχή της περιοχής στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έκτοτε η περιοχή αποτελεί εστία έντασης. Ο Κύριος Αχμέτ, σήμερα θεωρεί απόλυτα φυσιολογική την εισβολή Τουρκικών στρατευμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία «για να προστατέψει» το 18% του πληθυσμού που είναι Τουρκόφωνοι Κύπριοι, αλλά αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας την εισβολή των Αρμενίων για να προστατέψουν το 95% του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ που είναι Αρμένιοι! Όχι δύο αλλά πολλά μέτρα και αντίστοιχα σταθμά, ανάλογα με τι μας συμφέρει κατά περίπτωση, έτσι Κύριε Αχμέτ;

Τα ίδια ακριβώς και ο Πρόεδρος των νέο-οθωμανών Ρ. Τ. Ερντογάν : Σε ομιλία του στα πλαίσια της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (24 Σεπτεμβρίου 2014) διακήρυξε πως  «Ως Τουρκία θα θέλαμε να δούμε μία λύση στο πρόβλημα στην Κύπρο. Ως Τουρκία θα θέλαμε να δούμε να τερματίζεται η κατοχή εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν». Όλα αυτά βέβαια στα λόγια, αφού από τον «τερματισμό κατοχής εδαφών» εξαιρείται η Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία εισέβαλε όχι η Αρμενία, αλλά η Τουρκία!

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 ο απερχόμενος (Τούρκος) Γ.Γ. του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας προσπάθησε απεγνωσμένα να εγκρίνει από την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού που έγινε στη Νέα Υόρκη, ένα ψήφισμα που καλούσε τις 56 χώρες-μέλη του Οργανισμού «να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη» στο ψευδοκράτος που επέβαλε ο Τουρκικός στρατός κατοχής  στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974. Η άρνηση όμως πολλών μελών του Οργανισμού να «ευλογήσουν» τις Τουρκικές επιδιώξεις, ματαίωσε το σχετικό ψήφισμα – για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

Στις 17 Οκτωβρίου 2014 ο Κύριος Αχμέτ, σαν γνήσιος λύκος,  έβαλε από πάνω την φορεσιά του καλού αρνιού πριν παρουσιάσει τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας για την Μ. Ανατολή στο κοινό του Al Jazeera: «Οι ζώνες ασφαλείας που θέλουμε να δημιουργήσουμε δεν έχουν στρατιωτικό χαρακτήρα, αλλά ανθρωπιστικό, εξυπηρετεί την ανάγκη να συνδεθεί η Τουρκία με τη βόρεια περιοχή της Λατάκιας, το Γιαραμπλούς, το Κομπάνι και το Ιντλίμπ, ώστε να προστατευθούν οι Άραβες, οι Τουρκομάνοι και οι Κούρδοι». Έλεος Κύριε Αχμέτ, τόσους πολλούς θέλετε να «προστατεύσετε» μέσα στην νέο-οθωμανική αυτοκρατορία σας;

Συνεχίστε στη 2η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.