Πανικός στη Μόσχα – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Πανικός στη Μόσχα

Τα αμερικανικά όπλα μαζικής καταστροφής

Η χθεσινή επίθεση στη Ρωσία, η οποία δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, άφησε άφωνο τον πλανήτη – τεκμηριώνοντας πως ο συνδυασμός των κυρώσεων εκ μέρους των Η.Π.Α., τους οποίους υιοθετεί θέλοντας ή μη η Ευρώπη, με τις τιμές του πετρελαίου, καθώς επίσης με τις επιθέσεις της αγέλης των αμερικανών κερδοσκόπων που συμπαρασύρουν όλους τους υπόλοιπους, είναι θανατηφόρος.

Όταν μία χώρα όπως η Ρωσία, με τεράστια κυριολεκτικά συναλλαγματικά αποθέματα, (γράφημα), δεν μπορεί να προστατεύσει το νόμισμα της από την ελεύθερη πτώση, παρά το ότι η κεντρική της τράπεζα δαπανάει τεράστια ποσά, τότε δεν μπορεί καμία άλλη στον πλανήτη να νοιώθει ασφαλής – ούτε η Κίνα, παρά την αναμφίβολη ισχύ της.

 .

Ρωσία – η εξέλιξη (μείωση) στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της χώρας.

 .

Από το προηγούμενο γράφημα διαπιστώνεται πως η Ρωσία δαπάνησε σχεδόν 90 δις $ μέσα σε ένα έτος για να στηρίξει το ρούβλι, χωρίς καμία ουσιαστικά επιτυχία – γεγονός που έχει οδηγήσει ακόμη και την αντιπολίτευση της Ιταλίας, η οποία τοποθετείται σύσσωμη υπέρ της υιοθέτησης της λιρέτας, να σκεφθεί ξανά εάν είναι λογική μία τέτοια ενέργεια.

Περαιτέρω, οι χθεσινές εξελίξεις τεκμηρίωσαν επίσης το πόσο επικίνδυνη είναι μία λαβωμένη υπερδύναμη, η οποία θα μπορούσε να κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον πλανήτη – παρά τα υπερβολικά δίδυμα ελλείμματα και τα τεράστια χρέη της, δημόσια και ιδιωτικά.

Εκτός αυτού, με την κεντρική τράπεζα του Μεξικού να επεμβαίνει για πρώτη φορά μετά από τρία σχεδόν χρόνια στην αγορά συναλλάγματος για να στηρίξει το νόμισμα της, καθώς επίσης με την αντίστοιχη της Νιγηρίας να έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 13%, κατανοεί κανείς τη σημασία της πτώσης της τιμής του πετρελαίου για μία σειρά παραγωγών – ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης και των Φιλιππίνων πούλησαν επίσης μαζικά δολάρια, για να στηρίξουν τα νομίσματα τους, παρά το ότι δεν εξαρτώνται οι οικονομίες τους από το πετρέλαιο.

Συνεχίζοντας, δεν θα είναι πλέον καθόλου εύκολο για τη Ρωσία να χρηματοδοτηθεί από τις παγκόσμιες χρηματαγορές, αφού τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της σε δολάρια έφτασαν στο 8,23% – όταν τα αντίστοιχα στην Ελλάδα, η οποία ευρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα, υποψήφια χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη, είναι «μόλις» στο 8,93%.

Την ίδια στιγμή οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών της Ρωσίας έχασαν επίσης σημαντικό μέρος της αξίας τους, υπενθυμίζοντας στους Ρώσους ξανά τη δεκαετία του 1990, όταν η υποτίμηση του νομίσματος τους κατέληξε σε έναν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό – όπου, μεταξύ άλλων, οι πάσης φύσεως εισαγωγές γίνονταν μόνο με πληρωμές μετρητοίς.

.

Προ των πυλών του κραχ

Όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, πόσο μάλλον σε συνδυασμό με την κατάρρευση των νομισμάτων, στα πλαίσια του συναλλαγματικού πολέμου που διεξάγεται σήμερα, είναι ο προάγγελος των χρηματιστηριακών κραχ – για τα οποία υπάρχουν πολλές προειδοποιήσεις, από την αρχή του έτους.

Ενδεχομένως δε το κραχ να έχει ήδη ξεκινήσει από την Παρασκευή, αφού οι περισσότεροι δείκτες συνέχισαν από την αρχή της εβδομάδας την καθοδική τους πορεία – με απώλειες που ξεπέρασαν το 2% σε πολλά σημαντικά χρηματιστήρια. Το ίδιο συνέβη με το ναυτιλιακό δείκτη Baltic Dry, ο οποίος γράφει καθημερινά απώλειες.

Στα πλαίσια αυτά, με δεδομένη τη σύνδεση του εξαιρετικά προβληματικού τραπεζικού κλάδου της Ευρώπης με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ειδικά με αυτές της Λατινικής Αμερικής, θα μπορούσαν να συμβούν τα πάντα – όταν εμείς οι Έλληνες ονειρευόμαστε πως έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το χρηματοπιστωτικό τέρας, το οποίο έχει εντελώς αποθρασυνθεί μετά το ξεκίνημα της δεύτερης εποχής της παγκοσμιοποίησης (1990).

Ολοκληρώνοντας υπενθυμίζουμε ότι, η πρώτη εποχή της παγκοσμιοποίησης, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν το 1900, τελείωσε με τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο – κάτι που ελπίζουμε πως θα αποφευχθεί σήμερα, εάν επιλεγεί ήρεμα μία μερική αποπαγκοσμιοποίηση, πριν είναι ακόμη πολύ αργά.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!