Το πρόγραμμα της Τρόικα έχει αποτύχει εντελώς, με θύμα την πατρίδα μας – κρίνοντας από το γεγονός ότι, η Ελλάδα ευρίσκεται σε μία κατά πολύ δυσμενέστερη θέση, σε σχέση με το 2010, ακόμη και αν υποθέσουμε πως θα αποφύγει τη χρεοκοπία.
.
Είναι πλέον κατανοητό σε όλους το ότι, οι πρόωρες εκλογές, οι οποίες θεωρούνται από τις αγορές ως «πραξικοπηματικές», με την έννοια της χρησιμοποίησης των προεδρικών ως μέσο ανατροπής της κυβέρνησης, αποτελούν το σημερινό πρόβλημα της χώρας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν φόβοι στην περίπτωση που θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού κανένας δεν πιστεύει πως θα εφάρμοζε τις προεκλογικές της υποσχέσεις – με τους περισσότερους να θεωρούν πως θα υπέκυπτε με τη σειρά της στις εντολές της Τρόικα, όπως ακριβώς συνέβη με τη σημερινή κυβέρνηση.
Το ιδανικό για την αντιμετώπιση των αγορών, καθώς επίσης για την Κομισιόν, θα ήταν μία κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων της χώρας – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, θα έπρεπε να επιλεχθεί μία τέτοια «λύση» από τους Έλληνες οι οποίοι, μεταξύ άλλων, επιθυμούν την τιμωρία των υπευθύνων της τραγωδίας της πατρίδας τους.
Όσον αφορά τα μνημόνια οι δανειστές της χώρας, οι οποίοι είναι πλέον κατά 85% τα κράτη της Ευρωζώνης, θεωρούν πως είτε δεν υπογράφει κανείς ανάλογες δεσμεύσεις, είτε τις υπογράφει και τις τηρεί επακριβώς – οπότε, όταν τις υπογράφει και δεν τις εφαρμόζει, όπως δυστυχώς συνέβη με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, αντιμετωπίζεται ως «απατεώνας», χάνοντας εντελώς την αξιοπιστία του.
Σε σχέση τώρα με το χρέος της Ελλάδας, εάν επιτυγχανόταν μία ακόμη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, με χαμηλότερα επιτόκια, σε συνδυασμό όμως με μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας, θα μπορούσε ίσως να είναι βιώσιμο. Όταν όμως η Ευρώπη δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, ενώ η Τρόικα απαιτεί περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς επίσης αύξηση των φόρων, το χρέος παύει να είναι βιώσιμο – ενώ οι μελλοντικές προοπτικές της χώρας εκμηδενίζονται.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, αφού η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει νομοτελειακά κάποια στιγμή στο μέλλον, έχοντας όμως «εκποιήσει» όλα της τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία, ενώ οι Πολίτες της θα έχουν δαπανήσει εντελώς τις λιγοστές πλέον αποταμιεύσεις τους, χάνοντας επίσης τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία, τότε θα ήταν ίσως προτιμότερο να πτωχεύσει πριν συμβούν όλα αυτά.
Φυσικά η χρεοκοπία ενός κράτους είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο όμως δεν αποτελεί τη συντέλεια του κόσμου – ενώ είναι προτιμότερο να χρεοκοπήσει μία χώρα έχοντας περιουσιακά στοιχεία, τόσο αυτή, όσο και οι Πολίτες της, από το να χρεοκοπήσει όταν έχει ήδη λεηλατηθεί. Ακριβώς για το λόγο αυτό υποστηρίξαμε πως είναι καλύτερα να χρεοκοπήσει η Ελλάδα τώρα (άρθρο), αντί κάποια στιγμή στο μέλλον.
Όσον αφορά τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες αυτή θα παίζει μουσική και οι αγορές θα χορεύουν στο ρυθμό της, αμφιβάλλουμε – γνωρίζοντας πως όταν χρωστάει κανείς ένα ποσόν που δεν θέτει σε κίνδυνο την τράπεζα, ενώ έχει την ανάγκη της για νέα δάνεια, έχοντας αποκλεισθεί από όλες τις υπόλοιπες (από τις διεθνείς αγορές στο θέμα της Ελλάδας), συνήθως αυτός χορεύει και όχι η τράπεζα.
Βέβαια δεν θέλουμε να είμαστε απόλυτοι, αφού η αντιπολίτευση θα πρέπει να γνωρίζει τι λέει, ενώ ασφαλώς δεν έχει σκοπό να παραπλανήσει τους Έλληνες, οδηγώντας τους στο γκρεμό. Εν τούτοις συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είμαστε εγκλωβισμένοι στο ευρώ (το αργότερο μετά το PSI, όπου το εξωτερικό χρέος μας δεν μπορεί πια να μετατραπεί σε δραχμές), στο δημόσιο χρέος (λόγω του αγγλικού δικαίου όσον αφορά τις αγορές και των δανειακών συμβάσεων, όσον αφορά τα κράτη), καθώς επίσης στα μνημόνια – επειδή έχουμε απομονωθεί εντελώς από τις χρηματαγορές, αφού τα επιτόκια δανεισμού μας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη (ανάλυση).
Όσον αφορά δε τους κινδύνους των τραπεζών, ενδεχομένως το γράφημα που ακολουθεί να είναι περισσότερο κατατοπιστικό, από τα δικά μας λόγια.
.
Τράπεζες, ρίσκο – με κόκκινο χρώμα οι τράπεζες με το υψηλότερο ρίσκο (Bail in risk), όπου το νούμερο 1 ισοδυναμεί με το μέγιστο ρίσκο και με κίτρινο χρώμα οι τράπεζες χαμηλού σχετικά ρίσκου (safer banks).
.
Όπως φαίνεται από το γράφημα, η Ελλάδα είναι στην κορυφή, σε σχέση με το τραπεζικό ρίσκο – όπου με βάση αυτά που έχουν ψηφισθεί στην Ευρωζώνη, στην περίπτωση που πρέπει να διασωθεί μία τράπεζα, προηγούνται οι κάτοχοι μετοχών και ομολόγων της, ενώ ακολουθούν οι καταθέτες της.
Ολοκληρώνοντας, όπως διαπιστώνεται από τη σημερινή συζήτηση που ακολουθεί, μεταξύ του κ. Βιλιάρδου και του κ. Σαχίνη, το πρόγραμμα της Τρόικα έχει αποτύχει εντελώς, με θύμα την Ελλάδα. Ειδικότερα, όταν μία χώρα υπάγεται στο ΔΝΤ, τον πρώτο χρόνο πρέπει να λαμβάνονται όλα μαζί τα μέτρα, το δεύτερο να ωριμάζουν και τον τρίτο να αποδίδουν – ενώ η Ελλάδα, μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι προηγουμένως.
Σήμερα, με 1.500.000 ανέργους, με χρεοκοπημένες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποψιλωμένο τον παραγωγικό ιστό, με τη ραγδαία πτώση των τιμών των ακινήτων, των μισθών και των συντάξεων, με την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων, καθώς επίσης με την κατάρρευση του ΑΕΠ, η Ελλάδα ευρίσκεται ασφαλώς σε κατά πολύ δυσμενέστερη θέση – ουσιαστικά στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
.