Προβλέψεις 2015 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Προβλέψεις 2015

Προβλέψεις-2015,-οικονομία

Τυχόν ανάφλεξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ως αποτέλεσμα των διαδοχικών χρεοκοπιών ορισμένων κρατών, τις οποίες θα συνόδευαν τραπεζικές αναταράξεις, θα μπορούσε να οδηγήσει τον πλανήτη σε ένα μεγάλο κραχ – στην καταιγίδα των καταιγίδων

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η παγκόσμια οικονομία ευρίσκεται σε έντονα καθοδική πορεία, όπως τουλάχιστον μας προειδοποιεί η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, καθώς επίσης η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων – τα οποία προηγούνται νομοτελειακά της αντίστοιχης των χρηματιστηρίων.

Η τελευταία, η έντονη πτώση δηλαδή των χρηματιστηρίων, ξεκίνησε πιθανότατα χθες, με την καθοδική πορεία των μετοχών πολλών χωρών της Δύσης – αφού προηγήθηκε ένα πραγματικό ξεπούλημα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Προφανώς δε, η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα, ακριβώς όπως συνέβη στα τέλη του 2009 – όταν πυροδότησε, «συνευθύνει» της Γερμανίας, την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Γενικότερα στον πλανήτη, αναμένεται η χρεοκοπία της Βενεζουέλας, η οποία δεν μπορεί να αντέξει την πτώση της τιμής του πετρελαίου – με τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη (γράφημα), όπως συνέβη μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, όπου το πετρέλαιο πλησίασε τα 30 $ το βαρέλι.

 .

Βενεζουέλα, CDS – η εξέλιξη των 5-ετών CDS, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πτώσης στη τιμή του πετρελαίου.

 .

Εξαιρετικά πιθανή είναι επίσης η χρεοκοπία της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων λόγω των εκρηκτικών ομολόγων που έχει εκδώσει – μίας χώρας που, παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, διπλασίασε τις στρατιωτικές της δαπάνες στα 2,4 δις €, ενώ επιστράτευσε 40.000 Πολίτες της. Πιο ψύχραιμη η Πολωνία, παρά το ότι στα σύνορα της διεξάγονται πολεμικά γυμνάσια της Ρωσίας, δεν λειτούργησε ανάλογα – αν και η στάση της το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπου αμφέβαλλε για την εισβολή της Γερμανίας ακόμη και ελάχιστες ημέρες πριν, δεν αποτελεί εγγύηση σωστής πρόβλεψης.

Τα νομίσματα και των δύο χωρών, της Βενεζουέλας και της Ουκρανίας, έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει, με αποτέλεσμα αφενός μεν να έχει εκτιναχθεί ο πληθωρισμός τους στα ύψη, αφετέρου να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με τις εξωτερικές τους υποχρεώσεις σε συνάλλαγμα – παρά το ότι η Βενεζουέλα βοηθείται από την Κίνα, ενώ η Ουκρανία από τη Δύση.

Υποψήφια για χρεοκοπία είναι επίσης η Αργεντινή, αν και κατάφερε σε κάποιο βαθμό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ομολόγων, παρά την καταδίκη της από το αμερικανικό δικαστήριο – ουσιαστικά επειδή δεν είναι σαφής η νομοθεσία που αφορά τις αναδιαρθρώσεις χρεών. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το ΔΝΤ σχεδιάζει τη συμμετοχή των επενδυτών στις χώρες που θα δραστηριοποιείται στο μέλλον – με την έννοια της υποχρεωτικής διαγραφής μέρους των απαιτήσεων τους (ομόλογα).

Ειδικότερα, φαίνεται πως μελλοντικά θα δανειοδοτεί τις χώρες μόνο μετά τη συμφωνία διαγραφής μέρους των χρεών τους, από τους κατόχους ομολόγων – εμπειρία που μάλλον αποκόμισε από την ελληνική τραγωδία, ενώ δημιουργεί υποψίες για ορισμένα κράτη της Ευρωζώνης και ειδικά για την Ιταλία.

Η συγκεκριμένη χώρα, η οποία υποτιμήθηκε από τις εταιρείες αξιολόγησης, ίσως αποτελέσει την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης – σχεδιάζοντας πρόωρες προεδρικές εκλογές (συζητείται η υποψηφιότητα του κ. Ντράγκι), καθώς επίσης τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών την άνοιξη του 2015, κατά το παράδειγμα της Ελλάδας

Επειδή όμως ολόκληρη η αντιπολίτευση είναι υπέρ της υιοθέτησης της λιρέτας (ανάλυση), σωστά κατά την άποψη μας, ή του παράλληλου ευρώ, η κατάσταση περιπλέκεται – κυρίως λόγω του ότι το εξωτερικό χρέος της είναι εξαιρετικά υψηλό (2,6 τρις $), το δημόσιο επίσης, οι τράπεζες παραπαίουν, ενώ όλα της τα οικονομικά μεγέθη είναι καταστροφικά, οπότε δεν μπορεί να διασωθεί ούτε από το ΔΝΤ, ούτε από την Ευρωζώνη.

Για τους κατόχους ομολόγων και τους λοιπούς δανειστές της Ιταλίας, τυχόν επιστροφή της στη λιρέτα θα ήταν καταστροφική – αφού οι απαιτήσεις τους, μετατρεπόμενες σε λιρέτες ή σε παράλληλο ευρώ, θα έχαναν τουλάχιστον το 50% της αξίας τους – με αιτία την προβλεπόμενη υποτίμηση. Δεν είναι απίθανο λοιπόν να προετοιμαστούν ανάλογα, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας – τη μείωση δηλαδή των αποδόσεων των ομολόγων της, η οποία θα συμπαρέσυρε πολλές άλλες χώρες.

Περαιτέρω, συζητείται ως υποψήφια χρεοκοπίας επίσης η Ρωσία, αν και πρόκειται για μία υπερβολή – παρά το ότι φαίνεται πως η πτώση της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις δυτικές κυρώσεις, επιδεινώνει σε τεράστιο βαθμό τα προβλήματα της (ανάλυση). Εάν βέβαια συγκρουσθεί με το ΝΑΤΟ, κάτι που γίνεται όλο και πιθανότερο καθημερινά, ειδικά μετά τη συνεχή εμφάνιση των πολεμικών αεροπλάνων της στο δυτικό εναέριο χώρο, τίποτα δεν θα μπορούσε να αποκλεισθεί – αφού το οικονομικό κόστος θα ήταν τεράστιο.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου δεν οφείλεται φυσικά μόνο στην οικονομική επίθεση των Η.Π.Α. εναντίον της Ρωσίας, ούτε μόνο στην παγκόσμια ύφεση – αλλά, επίσης, στην έμμεση πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να «πολεμήσει» το φθηνό αμερικανικό πετρέλαιο από σχιστόλιθο.  Προηγουμένως βέβαια της δόθηκε η ευκαιρία από τις ίδιες τις Η.Π.Α. – οι οποίες ζήτησαν τη συμμετοχή της, στην αποδυνάμωση του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.