Ο διάδοχος του Putin – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Ο διάδοχος του Putin

Ο-διάδοχος-του-Putin

Ο κίνδυνος μία «επανάστασης εκ των άνω» θεωρείται υπαρκτός στη χώρα – το πιθανότερο αποτέλεσμα της όμως δεν θα ήταν μία φιλικά διακείμενη προς τη Δύση Ρωσία, αλλά το χάος, καθώς επίσης το οριστικό τέλος της ειρήνης στην Ευρώπη   

 .

Η οικονομική επίθεση εναντίον της Ρωσίας ευρίσκεται στο αποκορύφωμα της, με τη χρήση του όπλου της ενέργειας – όπου οι πτωτικές τιμές του πετρελαίου έχουν προκαλέσει την κατάρρευση του ρουβλίου, με αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας για τη στήριξη του, καθώς επίσης την άνοδο του πληθωρισμού.

Φυσικά οι Η.Π.Α. «ματώνουν» σε κάποιο βαθμό, ειδικά στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου από σχιστόλιθο, όπου οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους με τιμές κάτω των 80 $ ανά βαρέλι. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος της υπερδύναμης έχει εκτοξευθεί στα ύψη, αυξανόμενο κατά 70% επί εποχής Obama – από τα 10,625 τρις $ το 2009, στα 18,005 τρις $ πρόσφατα.

.

Το χρέος και σε ποιανού τα χέρια είναι

.

Εν τούτοις οι Η.Π.Α. δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, όπως τουλάχιστον συμπεραίνεται από τις καινούργιες απαιτήσεις τους – σύμφωνα με τις οποίες η Ευρώπη πρέπει να κλιμακώσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή «διορίζουν» ως υπουργό οικονομικών της Ουκρανίας μία αμερικανίδα υπήκοο από τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής (N. Jaresko, διευθύντρια του «Horizon Capital», καθώς επίσης του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου WNISEF) η οποία, με επείγουσες διαδικασίες, πήρε την ουκρανική υπηκοότητα.

Περαιτέρω, η Ρωσία βυθίζεται μέρα με την ημέρα περισσότερο στην κρίση, παρά το ότι έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό, μικρό δημόσιο χρέος, θετικό εμπορικό ισοζύγιο, καθώς επίσης τεράστιο υπόγειο πλούτο – με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να αυξάνονται τα πενταετή CDS  της (ασφαλιστήρια κινδύνου χρεοκοπίας).

Προηγείται φυσικά η Βενεζουέλα, με πιθανότητες 83% να χρεοκοπήσει, την οποία ακολουθεί κατά πόδας η Ουκρανία – όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

 .

Πιθανότητα χρεοκοπίας – η εξέλιξη στην αξία των CDS, ως μέσον μέτρησης της πιθανότητας για χρεοκοπία μιας χώρας

 .

Η Βενεζουέλα πάντως πούλησε στην Goldman Sachs ομόλογα αξίας πάνω από 4 δις $ της Δομινικανής Δημοκρατίας, τα οποία κατείχε έναντι των προμηθειών πετρελαίου μέσω της Petrocaribe, λαμβάνοντας μόλις το 41% της αξίας τους – για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας της.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η αμερικανική τράπεζα θα μπορούσε να κερδίσει έως και 59% από τη συναλλαγή ή 2,36 δις $, πληρώνοντας μόλις 1,75 δις $ – ενώ διαπραγματεύεται ένα ανάλογο δάνειο της Βενεζουέλας προς τη Τζαμάικα.

Περαιτέρω, η δύσκολη κατάσταση της Ρωσίας έχει αναλυθεί στο άρθρο «Putin, ήττα κατά κράτος», καθώς επίσης στο επόμενο «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ» – οπότε εύλογα γίνονται συζητήσεις που αφορούν τις πιθανότητες να αντικατασταθεί ο κ. Putin, από κάποιον επόμενο ηγέτη, ο οποίος θα ήταν περισσότερο διαλλακτικός.

Επικρατεί βέβαια η άποψη, σύμφωνα με την οποία ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα μπορούσε να προκληθεί με μία «επανάσταση από κάτω», όπως συνέβη στην Ουκρανία. Ο κίνδυνος όμως μία «επανάστασης εκ των άνω» θεωρείται υπαρκτός – αν και το πιθανότερο αποτέλεσμα της δεν θα ήταν μία φιλικά διακείμενη προς τη Δύση Ρωσία, αλλά το χάος, καθώς επίσης το οριστικό τέλος της ειρήνης στην Ευρώπη.

.

Η αλλαγή καθεστώτος

Στο παρελθόν, στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, μπορούσε κανείς να έχει την ελπίδα πως το πρόβλημα αλλαγής ηγεσίας θα μπορούσε να επιλυθεί βιολογικά – ενώ, με κριτήριο την τότε αντίληψη, ο κ. Putin είναι ακόμη νέος και δυναμικός, οπότε δεν απαιτείται ακόμη η αντικατάσταση του.

Η πολιτική κατάσταση όμως έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά έκτοτε, οπότε η αλλαγή ηγεσίας δεν υπόκειται στους βιολογικούς νόμους – πόσο μάλλον όταν γίνεται ήδη προσπάθεια εκ μέρους της Δύσης, να «καθαιρεθεί» πρόωρα ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα όμως με αυτούς που γνωρίζουν τη νοοτροπία της χώρας, ο διάδοχος του κ. Putin δεν θα ήταν κάποιος υποστηρικτής της Δύσης, αλλά ένας ακόμη πιο εθνικιστής πρόεδρος. Εάν τυχόν βέβαια η δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη αποσταθεροποιούταν πολιτικά, τότε τα επακόλουθα θα ήταν απρόβλεπτα, επικίνδυνα, εξαιρετικά απειλητικά για την παγκόσμια ειρήνη.

.

Το σύστημα Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να θεωρηθεί δικτάτορας, με την αντικειμενική έννοια της λέξης – ενώ οι προσπάθειες του επικεντρώνονται στη δημιουργία «συμβιωτικών σχέσεων», οι οποίες να εμποδίζουν τις συγκρούσεις μεταξύ των ολιγαρχών, να αμβλύνουν τις μεγάλες πολιτισμικές διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, καθώς επίσης να διατηρούν τον έλεγχο μίας αχανούς χώρας, η οποία κατοικείται από πάρα πολλές εθνικότητες.

Το πολιτικό σύστημα που έχει επιβάλλει χαρακτηρίζεται ως «καθοδηγούμενη δημοκρατία» – η οποία φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τις δυτικές δημοκρατίες. Ουσιαστικά προσπαθεί να συνδυάσει έναν αυταρχικό νεοφιλελεύθερο εκσυγχρονισμό της Ρωσίας, ο οποίος να στηρίζεται στις παραδοσιακές δομές αυτάρκειας ενός «πολυπολιτισμικού» κράτους. Ο ίδιος, στην πρόσφατη ομιλία του στο Sotchi (24.10.14), είπε τα εξής:

.

Η Ρωσία έχει κάνει τις επιλογές της. Οι προτεραιότητες μας είναι μία περαιτέρω βελτίωση των δημοκρατικών Θεσμών, καθώς επίσης μία ανοιχτή Οικονομία, με επιταχυνόμενη οικονομική ανάπτυξη – λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις θετικές τρέχουσες τάσεις στον πλανήτη, σε συνδυασμό με εκείνη τη συνοχή της κοινωνίας μας που βασίζεται στις παραδοσιακές αξίες και στον πατριωτισμό.

Στο πρόγραμμα μας προέχει η ενσωμάτωση, η «ατζέντα» μας είναι θετική και ειρηνική, βρισκόμαστε σε ενεργητική συνεργασία με τους συναδέλφους μας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, των χωρών της BRICS και άλλων εταίρων.

Η «ατζέντα» αυτή έχει ως στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της και όχι την επικράτηση. Οι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η Ρωσία προσπαθεί να οικοδομήσει ξανά μία αυτοκρατορία, παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία των γειτόνων της, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια.

Η Ρωσία δεν απαιτεί μία οποιαδήποτε ειδική, εξαιρετική θέση στον πλανήτη – οφείλω να το τονίσω ιδιαίτερα. Όπως όμως σεβόμαστε τα συμφέροντα των άλλων, θέλουμε απλά να λαμβάνουν και οι άλλοι υπ’ όψιν τα δικά μας συμφέροντα, καθώς επίσης να σέβονται τις θέσεις μας“.

.

Ολοκληρώνοντας, το πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου δεν είναι ούτε κομμουνιστικό, ούτε σοσιαλιστικό – ενώ ό ίδιος δεν είναι ούτε κομμουνιστής, ούτε σοσιαλιστής. Μάλλον πρόκειται για έναν «νεοφιλελεύθερο λάτρη των παραδόσεων», καθώς επίσης για έναν «πραγματιστή» της Δύναμης, της ισχύος και της εξουσίας.

Ίσως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως εθνικοσοσιαλιστής, με την ευρύτερη έννοια του όρου – αν και δεν προτείνει μία αλλαγή των παγκοσμίων συσχετισμών, αλλά τη διατήρηση της υφιστάμενης τάξης πραγμάτων, στην οποία όμως θέλει να συμμετέχει η χώρα του ενεργητικά και ισότιμα με τις Η.Π.Α., με την ΕΕ, με την Κίνα ή με όποιον άλλο.

.

Επίλογος

Τυχόν προσπάθειες αλλαγής ηγεσίας και καταστρατήγησης του συστήματος Putin, από τους φιλελεύθερους εκσυγχρονιστές αντιπάλους του, με τη βοήθεια του οικονομικού πολέμου που διεξάγει η Δύση εναντίον του, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία πανεθνική εξέγερση των παραδοσιακών δυνάμεων της αχανούς χώρας.

Σε μία τέτοια περίπτωση, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιός θα ήταν σε θέση να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις που θα δημιουργούνταν, καταφέρνοντας να ανέλθει στην  εξουσία. Αυτό που όμως φαίνεται σίγουρο είναι το ότι, οι ειρηνικές συνθήκες στην Ευρώπη θα έπαυαν να υπάρχουν – κάτι που προφανώς δεν βοηθάει κανέναν στην ήπειρο μας.

Η εχθρότητα πάντως της πρωσικής Γερμανίας εναντίον της Ρωσίας, η οποία ήταν μία από τις βασικές αιτίες των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, είναι δεδομένη – επίσης με ανυπολόγιστα αποτελέσματα για το μέλλον και την ειρήνη στην Ευρώπη.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Don`t copy text!