Υποταγή ή πόλεμος – The Analyst

Υποταγή ή πόλεμος

Email this page.

NATO.

Φαίνεται πως η Ρωσία θα γίνει σύντομα ο αποδέκτης ενός τελεσίγραφου, σύμφωνα με το οποίο είτε θα πρέπει να συνθηκολογήσει, είτε να πολεμήσει – όπου όμως οι δυνατότητες της είναι μηδενικές, εκτός εάν επιλέξει τη χρήση πυρηνικών όπλων

 .

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές των ΜΜΕ, οι Η.Π.Α. αποφάσισαν να ενισχύσουν την Ουκρανία με όπλα, έτσι ώστε να επιχειρηθεί ξανά μία επίθεση στην Ανατολική πλευρά της –  στις πόλεις που ο πληθυσμός τους έχει ρωσική καταγωγή (Donezk, Lugansk). Φυσικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε ως ανεύθυνη την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, λέγοντας πως δεν τηρεί τις υφιστάμενες συμφωνίες.

Η τοποθέτηση της Ρωσίας, η οποία έχει δεχθεί έντονες οικονομικές επιθέσεις από τη Δύση, μας δημιουργεί μεγάλες απορίες – επειδή δεν φαίνεται να έχει καταλάβει ότι, οι Η.Π.Α. δεν έχουν καμία απολύτως πρόθεση να τερματίσουν ειρηνικά την αντιπαράθεση μαζί της. Όσο περισσότερο δε εντείνονται οι αντιπαραθέσεις, τόσο πιο ικανοποιημένη είναι η υπερδύναμη – εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την ευκαιρία που της προσφέρθηκε από τη Ρωσία, όταν η τελευταία προσάρτησε την Κριμαία.

Η ρωσική κυβέρνηση τώρα φαίνεται πως διατηρεί την ψευδαίσθηση, σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη θα εκλογικευθεί, με αποτέλεσμα να επιλυθεί ειρηνικά η σύγκρουση μαζί της – να σταματήσουν οι επιβληθείσες κυρώσεις και να επανέλθει η οικονομία στο προηγούμενο της στάδιο.

Δυστυχώς δεν κατανοεί πως περικυκλώνεται συνεχώς από το ΝΑΤΟ, το οποίο αυξάνει τα σταθμευμένα πολεμικά αεροσκάφη του στις γύρω περιοχές (γράφημα) – ενώ πριν την ουκρανική κρίση διατηρούσε μόλις 4 αεροπλάνα F15 στη Λιθουανία.

 .

ΝΑΤΟ – οι νεότερες «προσθήκες» στον απεσταλμένο πολεμικό αεροπορικό στόλο 2

(*πηγή: NATO)

 .

Συνεχίζοντας, εάν η Ρωσία επιτρέψει την εισβολή στρατευμάτων στην Ανατολική Ουκρανία, πόσο μάλλον τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανών ρωσικής καταγωγής που μένουν εκεί, τότε θα έχει αποδεχθεί μία ταπείνωση, με σοβαρότατα επακόλουθα. Εάν πάλι θελήσει να αντιπαρατεθεί στρατιωτικά, θα βρει απέναντι της την ισχυρότατη νατοϊκή συμμαχία – την οποία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει.

Παραμένοντας βέβαια άπρακτη, παίζει το παιχνίδι της Γερμανίας, η οποία δεν θέλει τον ανταγωνισμό της στην ΕΕ, καθώς επίσης των Η.Π.Α. – οι οποίες τη θεωρούν ως έναν επικίνδυνο εχθρό σε διεθνές επίπεδο, αφού είναι η μοναδική χώρα που αμφισβητεί τόσο το δολάριο, όσο και την αμερικανική ηγεμονία στον πλανήτη.

Συνεπικουρείται βέβαια σε κάποιο βαθμό από την Κίνα, αλλά μάλλον παθητικά – με την Κίνα να εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες της Ρωσίας, αγοράζοντας φθηνή ενέργεια, ενώ παράλληλα αποδυναμώνεται τόσο αυτή, όσο και οι Η.Π.Α.

Κρίνοντας τώρα από την στρατιωτική περικύκλωση (χάρτης) και την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, όπου εύκολα θα μπορούσε να συμβεί κάποιο «ατύχημα», σκόπιμο ή μη, προκαλώντας μία καταστροφική σύγκρουση σε ευρωπαϊκά εδάφη, είναι πολύ δύσκολο να αποκλείσει κανείς τον πόλεμο.

 .

Ρωσία, ΝΑΤΟ – καταγεγραμμένα επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Ρωσία, ΝΑΤΟ – καταγεγραμμένα επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

 .

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η Ρωσία θα γίνει σύντομα ο αποδέκτης ενός τελεσίγραφου, σύμφωνα με το οποίο είτε θα πρέπει να υποταχθεί, να συνθηκολογήσει δηλαδή μετατρεπόμενη σε προτεκτοράτο, είτε να πολεμήσει – όπου όμως οι δυνατότητες της είναι μηδενικές, εκτός εάν επιλέξει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Οι Η.Π.Α. βέβαια αφενός μεν αμφιβάλλουν πως θα επιλέξει τα πυρηνικά, αφετέρου ευρίσκονται σε μία απόσταση σχετικής ασφαλείας – κάτι που δεν ισχύει φυσικά για την Ευρώπη, η οποία θα πλήρωνε πολύ ακριβά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

.

Σημείωση: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, πως την πιθανή είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα την αποφασίσουν οι πολίτες, δια μέσου δημοψηφίσματος. Απέφυγε πάντως να ορίσει την ημερομηνία της έναρξης του δημοψηφίσματος, γνωρίζοντας και ο ίδιος πως κινείται σε «επικίνδυνα νερά», αφού μια εβδομάδα νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου κάλεσε να δοθούν στη Ρωσία «εγγυήσεις 100%, ότι η Ουκρανία δεν θα εξετάσει καν το ενδεχόμενο να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία».

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×