Η αναδιανομή της εξουσίας – The Analyst

Η αναδιανομή της εξουσίας

Email this page.

Κίνα-και-χτύπημα-στις-ΗΠΑ-2

Η πρόσφατη συμφωνία της Κίνας με το Κατάρ, αποτελεί την αρχή του τέλους των πετροδολαρίων – της κινητήριας δύναμης που στήριζε μέχρι σήμερα την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών στον πλανήτη

 .

Ενώ το δολάριο συνεχίζει να ανατιμάται, σε σχέση με μία σειρά νομισμάτων και ειδικά με το ευρώ, παρά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στην αμερικανική οικονομία, η «αποδολαριοποίηση» στον πλανήτη κλιμακώνεται – με το κινεζικό νόμισμα να προελαύνει, μέσω όλο και περισσότερων συμφωνιών ανταλλαγής με άλλες χώρες. Μία από αυτές ήταν η πρόσφατη με τον Καναδά, η πρώτη στη Βόρεια Αμερική, όπου οι δύο χώρες αποφάσισαν τη διεξαγωγή του μεταξύ τους εμπορίου χωρίς τη «διαμεσολάβηση» του δολαρίου.

Η σημαντικότερη όμως εξέλιξη, η οποία θεωρείται ως το πρώτο «ρήγμα» στο οχυρό των πετροδολαρίων, η αρχή του τέλους ίσως του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος που αποτελεί την καρδιά και την ψυχή της κυριαρχίας των Η.Π.Α., είναι η συμφωνία με το Κατάρ – η οποία απειλεί να «εξουδετερώσει» την κινητήρια δύναμη που στήριζε μέχρι σήμερα την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν και η νέα αυτή συμφωνία είναι πολύ περιορισμένη, ύψους 5,7 δις $ για τα επόμενα τρία χρόνια, το Κατάρ είναι η 24η χώρα που ανοίγει την αγορά (Forex) για το κινεζικό νόμισμα, ενισχύοντας την αποδοχή του ως μία βιώσιμη επιλογή για το μέλλον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής – την οποία μονοπωλούσε μέχρι σήμερα το δολάριο.

Η πρωτοβουλία του Κατάρ οφείλεται στην ανάγκη του για νέες αγορές, καθώς επίσης για ένα πιο σταθερό νόμισμα συναλλαγών – ενδεχομένως δε να συνδέεται με την πρόσφατη έκθεση της BNP Paribas, σύμφωνα με την οποία η ανακύκλωση των πετροδολαρίων έχει φτάσει στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών (γράφημα). Αυτό σημαίνει πως ακόμη και οι χώρες παραγωγής πετρελαίου της Μέσης Ανατολής εμπιστεύονται λιγότερο το δολάριο – προφανώς λόγω των προγραμμάτων ποσοτικής διευκόλυνσης της Fed.

 .

Πετροδολάριο – η εξαγωγή του μέσου συναλλαγών πιστεύεται πως θα αγγίξει αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

 .

Παρά το ότι λοιπόν οι Η.Π.Α. προσπαθούν να διατηρήσουν αλώβητη την εμπιστοσύνη στο νόμισμα τους, αυξάνοντας την ισοτιμία του εις βάρος της οικονομίας της χώρας τους, όλοι γνωρίζουν πως οι ενέργειες αυτές έχουν ημερομηνία λήξης, αφού οι κίνδυνοι υποτίμησης αυξάνονται γεωμετρικά – με πολλούς να θεωρούν εύλογη μία ξαφνική πτώση της αγοραστικής αξίας του δολαρίου, όπως τη δεκαετία του 1980 (-50%), σε μεγάλο διψήφιο ποσοστό.

Η ισχυρή παρουσία της Κίνας στη σύνοδο κορυφής Ασίας-Ειρηνικού (APEC, μέλη στο χάρτη που ακολουθεί), όπου εμφανίσθηκε σαν μία παγκόσμια δύναμη που επιθυμεί να διαμορφώσει τις διεθνείς σχέσεις της στη βάση του εμπορίου και όχι της στρατιωτικής ισχύος, ενέτεινε τις πιέσεις που ασκούνται στις Η.Π.Α. – διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό την αποδοχή του «γουάν», ως το νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

 .

Χάρτης – τα μέλη της APEC (Asia Pacific Economic Cooperation).

Χάρτης – τα μέλη της APEC (Asia Pacific Economic Cooperation).

 .

Από την άλλη πλευρά, ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της υφιστάμενης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, ο H. Kissinger, επικεντρώθηκε στο θέμα της Ρωσίας – αναφέροντας πως θα έπρεπε κανείς να συγκρίνει τον πρόεδρο της περισσότερο με τον Πέτρο το Μεγάλο, παρά με το Χίτλερ. «Δεν έχω την εντύπωση πως προσπαθεί να κατακτήσει τη  Ευρώπη ή να ηγηθεί στον πλανήτη. Αυτό που κάνει μπορεί να θεωρηθεί σαν μία εξτρεμιστική, ως μία μη κατάλληλη αντίδραση, απέναντι σε κάτι που πιστεύει πως αποτελεί απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας του«, τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι κίνδυνοι που διαπιστώνει ο «Αμερικανός» επικεντρώνονται στο ισλαμικό χαλιφάτο, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει νέες σταυροφορίες της Δύσης, στην επιδημία του Ebola που τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο, στις μεγάλες εντάσεις στην ασιατική ήπειρο, καθώς επίσης στα ανησυχητικά προβλήματα της διεθνούς οικονομίας. Θεωρεί δε την υφιστάμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων ως παρελθόν, απαιτώντας από τις Η.Π.Α. εκλογίκευση – να μάθουν δηλαδή στο μέλλον να μην ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα, αλλά και για αυτά που επιθυμούν οι άλλες κοινωνίες.

Ο γεννημένος στη Γερμανία αμερικανοεβραίος πολιτικός, ο οποίος απόδρασε από τους ναζί στις Η.Π.Α. μαζί με την οικογένεια του, έχει επίσης την άποψη ότι, η Ευρώπη δεν θα έχει ηγετικό ρόλο στη μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων – πιστεύοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χάσουν τελικά την ηγεμονία τους.

Προφανώς υποτιμάει την Ευρώπη, υποθέτοντας ότι θα πέσει στην παγίδα της σύγκρουσης με τη Ρωσία, την οποία επιδιώκουν οι Η.Π.Α. – πιέζοντας όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, για να μπορούν να αμυνθούν απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

Κίνα σε ανάπτυξη 2Υποτιμάει επίσης την Κίνα, η οποία ήδη κατασκευάζει έναν νέο «δρόμο του μεταξιού» που θα την συνδέει με την Ευρώπη, κόστους άνω των 40 δις $. Τέλος, δεν δίνει την αρμόζουσα σημασία στην ήπειρο μας, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο του κόσμου – ακόμη και αν υπάρχουν εποχές που δεν είναι τόσο εμφανής η επιρροή της.

.

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×