Πανώλη ή χολέρα; – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Πανώλη ή χολέρα;

Γαλλία-και-Ευρώπη

Πολύ σωστά είχε τονίσει ο «πατέρας» της οικονομίας, ο Adam Smith, πως ο υπερπληθωρισμός και ο αποπληθωρισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος – της ίδιας αρρώστιας δηλαδή, όπως συμβαίνει συχνά και με τις εκλογικές επιλογές των Πολιτών

 .

Οι αγορές, οι οποίες έχουν πάρει δυστυχώς προ πολλού τα ηνία από την πολιτική, κυρίως επειδή έχουν τραφεί πλουσιοπάροχα από την κρίση, διαθέτοντας παράλληλα πολύ ικανότερο και καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό, φαίνεται πως έχουν ξυπνήσει από το «λήθαργο» των τελευταίων μηνών.

Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο διοικητή της ΕΚΤ, ο οποίος διστάζει να εφαρμόσει την πολιτική που προανήγγειλε (ενδεχομένως χωρίς να ρωτήσει την καγκελάριο), είτε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο που συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα «κατ’ επιταγή» του γερμανικού, με θέμα τις δικαιοδοσίες της ΕΚΤ, είτε στην Ελλάδα – στην οποία τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, συμπεριφέρονται σαν τα παιδιά, σε μία ανέμελη, απομονωμένη παιδική χαρά, ενώ ο κόσμος γύρω τους καίγεται κυριολεκτικά.

Μπορεί να οφείλεται και στη Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό, λαμβάνοντας αμέσως την «κόκκινη κάρτα» των αγορών, με τα επιτόκια δανεισμού της να εκτοξεύονται στα ύψη (γράφημα), είτε στην Ιταλία – η οποία έσπευσε να μιμηθεί τη Γαλλία, χαλαρώνοντας ανάλογα τα μέτρα λιτότητας.

 .

Γαλλία, ομόλογα – η εξέλιξη του spread των γαλλικών 10-ετή ομολόγων (σε σύγκριση με τα γερμανικά Bunds-ομόλογα).

 .

Σε κάθε περίπτωση, όποιος και αν είναι ο ένοχος, η κρίση χρέους της Ευρωζώνης φαίνεται να επιστρέφει δριμύτερη – με τα χρηματιστήρια να βυθίζονται στο βαθύ κόκκινο, με τη Γερμανία να ανησυχεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς επίσης με την Ελλάδα να έχει χάσει εντελώς την πυξίδα, την οποία νόμιζε πως είχε βρει τα τελευταία δύο χρόνια.

«Πανώλη ή χολέρα;», είναι η σημερινή απορία των επενδυτών, οι οποίοι είδαν τον αμερικανικό δείκτη Dow Jones να χάνει έως και 400 μονάδες τη «μαύρη Τετάρτη», όπως τη χαρακτήρισαν, καθώς επίσης τα επιτόκια των ομολόγων των Η.Π.Α. να βυθίζονται στο 1,99%.

Το χειρότερο δε όλων, είναι το διαφαινόμενο τέλος στην προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία όλα «βαίνουν καλώς» – πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς επίσης πως τελικά θα αποφευχθεί το μοιραίο, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις για ένα επικίνδυνο, επερχόμενο κραχ.

Ξαφνικά λοιπόν όλοι συνειδητοποίησαν πως η Ελλάδα κινδυνεύει, αφού τα επιτόκια της οδηγούνται στο 9%, πως η οικονομία της Ευρώπης δεν αναπτύσσεται, ότι ακόμη και η Γερμανία απειλείται με ύφεση, πως οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επιβραδύνουν το ρυθμό ανάπτυξης τους, πως η Ιαπωνία μάλλον θα χρεοκοπήσει, καθώς επίσης ότι Fed πρέπει να ανεβάσει τα βασικά επιτόκια πάνω από το 4%, εάν θέλει να αποφύγει τη διαφαινόμενη έκρηξη του πληθωρισμού.

Κατέρρευσε λοιπόν ο μύθος της σύντομης εξυγίανσης της υπερχρεωμένης Δύσης, «σίγασαν» τα χειροκροτήματα, εκτινάχθηκαν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού της Ευρώπης (γράφημα), επανήλθαν οι φόβοι από την κρίση ακινήτων της Ολλανδίας και της Δανίας (υπερβολικό ιδιωτικό χρέος), ενώ η Ιρλανδία στο βάθος, με συνολικό χρέος που υπερβαίνει το 1.000% του ΑΕΠ της, φαίνεται να τρέμει από το φόβο της, μήπως αποκαλυφθεί (άρθρο).

 .

Ευρώπη – η απότομες διαφοροποιήσεις στα spreads των ομολόγων της ένωσης (ανά χώρα) από τις 10 του Οκτωβρίου.

 .

Εύκολα προβλέπει λοιπόν κανείς πως δεν πρόκειται να σταματήσει η εκτύπωση χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες, παρά τα μεγάλα λόγια της Fed και ανεξάρτητα από τις δικαστικές αποφάσεις της Ευρώπης – αφού διαφορετικά δεν αντιμετωπίζεται το τέρας του χρέους, το οποίο απειλεί να καταστρέψει ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό.

Όπως πολύ σωστά είχε τονίσει δε ο πατέρας της οικονομίας, ο Adam Smith, ο πληθωρισμός και ο αποπληθωρισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος – η επιλογή μεταξύ της πανώλης και της χολέρας λοιπόν.

Όσον αφορά τέλος την Ελλάδα, η οποία θεώρησε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, με αφορμή τη λήξη της προεδρικής θητείας, παράλληλα με την εκδίωξη του ΔΝΤ, δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα άλλο, από το «να κουνήσει το κεφάλι του».

Προφανώς δε οι περισσότεροι Έλληνες σκέφτονται όπως οι επενδυτές – “πανώλη ή χολέρα θα ήταν η προτιμότερη επιλογή;” Για τη βιωσιμότητα τώρα του χρέους, κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώνονται, είναι καλύτερα να μην αναφέρουμε τίποτα – ούτε για τη βιασύνη του διοικητή της ΕΚΤ να «αναμορφώσει» ξαφνικά τις δηλώσεις του, λέγοντας πως θα αξιολογήσει με ακριβότερη τιμή (12 δις ευρώ) τα ελληνικά ομόλογα που έχει ως εγγύηση από τις τράπεζες, τώρα που καταρρέουν!

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.