Ενώ η Ελλάδα παραπαίει, υποφέροντας από την πολιτική αστάθεια και την αδιαφορία των κομμάτων για την πατρίδα τους, οι επενδυτές αναρωτούνται εάν ο πλανήτης βρίσκεται στο ξεκίνημα μίας φούσκας ή πριν από την κατάρρευση του συστήματος
(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)
.
“Όλα τα δεδομένα δείχνουν ανεξέλεγκτη κατάρρευση του «πολιτικού σκηνικού» στην Ελλάδα, ξαφνικό σταμάτημα της χρηματοδότησης του δημοσίου, στάση πληρωμών, έξοδο από την Ευρωζώνη και αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας.
Τέτοιου είδους «συνθήκες Βαϊμάρης» οδηγούν συνήθως στη βίαιη κατάληψη της εξουσίας από ολοκληρωτικά καθεστώτα – με κριτήριο αυτά που συμπεραίνονται από την απλή ανάγνωση της ιστορίας. Η «υποταγή» βέβαια της κυβέρνησης στη συναίνεση του Βερολίνου, αντί στη συναίνεση της Ουάσιγκτον, ίσως επιβραδύνει τις εξελίξεις – οι οποίες όμως μάλλον θα επιστρέψουν δυναμικά, με πολύ πιο καταστροφικά αποτελέσματα“.
.
Ανάλυση ειδήσεων
Το καινούργιο τέχνασμα των κρατών, η αλλαγή των στατιστικών τους στοιχείων, μάλλον δεν έπεισε τις αγορές – κρίνοντας από τη χθεσινή κατάρρευση πολλών χρηματιστηριακών δεικτών (γράφημα), με πρωταθλητή, ως συνήθως, την Ελλάδα. Μία χώρα που αντιδράει έντονα αρνητικά στις κακές ειδήσεις, ήπια δε, νωθρά και βαριεστημένα στις καλές – με ένα πολιτικό «προσωπικό» που δεν κάνει απλά λάθη, αλλά ότι καλύτερο μπορεί για να παραμείνει η Ελλάδα αποικία των δανειστών της στο διηνεκές (άρθρο).
.
.
Η αλλαγή των στατιστικών μεθόδων φαίνεται πολύ καλά στην Ιταλία – η οποία, από μία χώρα σε ύφεση, μετατράπηκε ξαφνικά, σε μία νύχτα, στην ατμομηχανή ανάπτυξης της Ευρωζώνης (χαριτολογώντας φυσικά). Το δημόσιο χρέος της μειώθηκε, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διορθώθηκε και η ύφεση, ως δια μαγείας, εξαφανίσθηκε.
Η νέα μέθοδος, όπου οι δαπάνες για έρευνα καιν ανάπτυξη υπολογίζονται στις επενδύσεις, οπότε αυξάνεται το ΑΕΠ, ενώ η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού μάλλον στην κατανάλωση, δεν χρησιμοποιείται μόνο από την Ιταλία και την Ελλάδα – αλλά, επίσης, από τη Γερμανία, τις Η.Π.Α. και άλλες χώρες, οι οποίες προσπαθούν αφενός μεν να «κοροϊδέψουν» τις αγορές, αφετέρου να «επιδοτήσουν» τις πωλήσεις των όπλων τους (φωνητικό).
Βεβαίως η Ιταλία δεν περιορίσθηκε μόνο στην ωραιοποίηση των στατιστικών της – αφού η κυβέρνηση της, συμβαδίζοντας με τη Γαλλία, παρουσίασε έναν εξαιρετικά θαρραλέο προϋπολογισμό για το 2015, στον οποίο προβλέπονται μειώσεις των φόρων συνολικού κόστους 18 δις €, έτσι ώστε να επανέλθει η χώρα σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Με δεδομένη όμως την αύξηση των ελλειμμάτων, όπως ακριβώς και της Γαλλίας (4,3%), η Κομισιόν μάλλον θα δημιουργήσει προβλήματα – η Γερμανία δηλαδή, για να είμαστε πιο ακριβείς.
Συνεχίζοντας, οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, όπως και της Γαλλίας έχουν την άποψη ότι, δεν μπορούν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τους κρατικούς προϋπολογισμούς τους, για εκείνο το χρονικό διάστημα που οι αναπτυξιακές προβλέψεις είναι «σκοτεινές» – επειδή έρχονται σε σύγκρουση με τους εκλογείς τους οι οποίοι, επί πλέον, τοποθετούνται εναντίον της Ευρωζώνης, απαιτώντας την επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα.
Η Γερμανία βέβαια έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Εν τούτοις, επειδή πρόκειται για τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η σύγκρουση της μαζί τους θα σήμαινε το τέλος του ευρώ – το οποίο η Γερμανία έχει απόλυτη ανάγκη για την ανάπτυξη, ακόμη και για την επιβίωση της. Επομένως, η πιθανότητα να συνθηκολογήσει, αποδεχόμενη τις απαιτήσεις των δύο μεγαλύτερων «εταίρων» της, είναι πάρα πολύ μεγάλη – γεγονός που ενδεχομένως θα ωφελήσει και την Ελλάδα.
Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν πολλά απειλητικά σύννεφα στο χρηματοπιστωτικό στερέωμα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, με τις προβλέψεις για το ξέσπασμα της καταιγίδας των καταιγίδων να είναι αντικειμενικότερες από ποτέ. Ειδικότερα τα εξής:
.
(α) Οι τιμές των μετοχών την εβδομάδα που διανύουμε παρουσιάζουν μεγάλη πτώση παγκοσμίως, συγκρινόμενη με αυτήν του 2011.
To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)