Η τρομοκρατία της ενημέρωσης – Σελίδα 2 – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η τρομοκρατία της ενημέρωσης

Οι αστέρες οικονομολόγοι

Μία δεύτερη πηγή τρομοκρατίας, η φωνή της οποίας εντείνεται ξανά από τα ΜΜΕ, είναι ορισμένοι οικονομολόγοι της Γερμανίας οι οποίοι, αντί να «μάχονται» για την  χώρα τους με οικονομικά κριτήρια, όπως αρμόζει στο επάγγελμα τους, επιλέγουν τα νομικά – κυρίως τις απαγορεύσεις της συμφωνίας του Μάαστριχτ, οι οποίες αφορούν την αλληλεγγύη των κρατών μεταξύ τους.

Ειδικότερα, ο κ. H.W. Sinn ο οποίος, μεταξύ άλλων ανοησιών, έχει «προτείνει» την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, έτσι ώστε να εξυγιανθεί μέσω της υιοθέτησης της δραχμής (!), κατηγόρησε με άρθρο του την ΕΚΤ (πηγή), ισχυριζόμενος πως η σχεδιαζόμενη αγορά ιδιωτικών ομολόγων είναι παράνομη – επειδή πρόκειται για μία «καλυμμένη» κρατική χρηματοδότηση, η οποία απαγορεύεται στην κεντρική τράπεζα.

Επειδή λοιπόν απαγορεύθηκε στην ΕΚΤ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας να αγοράζει κρατικά ομόλογα, ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου του Μονάχου πιστεύει ότι, η απόφαση αυτή συμπεριλαμβάνει κάθε είδους μέτρα «ποσοτικής διευκόλυνσης», τα οποία θα έκρινε απαραίτητα η ΕΚΤ, για την επιστροφή της Ευρωζώνης σε πορεία ανάπτυξης (μέσω του περιορισμού των μακροπρόθεσμων επιτοκίων κλπ.).

Με την ίδια ελαφρότητα ο «οικονομικός αστέρας» αντικρούει τους φόβους της ΕΚΤ, όσον αφορά τους κινδύνους αποπληθωρισμού, ισχυριζόμενος πως αφενός μεν αυξάνονται οι τιμές των προϊόντων, αφετέρου ότι οι μειώσεις των τιμών είναι απαραίτητες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της!

Δεν αναφέρει βέβαια πως σε μία τέτοια περίπτωση, οι τιμές των προϊόντων στη Γερμανία θα αυξάνονταν πολύ περισσότερο, για να εξισορροπηθούν οι αποπληθωριστικές τάσεις, οι οποίες θα προέρχονταν από τη Νότια Ευρώπη.

Αποσιωπά δε το γεγονός ότι, η αποπληθωριστική πολιτική της Γερμανίας, η οποία δρομολογήθηκε το 2000 (σημαντικές μειώσεις των πραγματικών αμοιβών των εργαζομένων κλπ.), ήταν αυτή που οδήγησε την ευρωπαϊκή περιφέρεια στην παγίδα – με αποτέλεσμα να μειώνονται σήμερα ακόμη και οι ονομαστικές αμοιβές των εργαζομένων.

Ανόητη είναι επίσης η έμμεση αναφορά του στο ότι, στόχος της ΕΚΤ είναι να μεταφερθούν τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων, στους δανειστές των χωρών της νοτίου Ευρώπης – στα «δυστυχή άτομα και στις κακόμοιρες επιχειρήσεις», σύμφωνα με τα λόγια του, σε ελεύθερη μετάφραση.

Όλα αυτά δεν συντελούν σίγουρα στη σωστή ενημέρωση του γερμανικού λαού, ο οποίος δεν είναι φυσικά εξοικειωμένος με τα οικονομικά, ούτε γνωρίζει τις ακριβώς επιδιώκει ο καθένας, με τις δημόσιες αναφορές του. Αντίθετα, δημιουργεί δικαιολογημένα εχθρότητα στους περισσοτέρους Γερμανούς, οι οποίοι δεν ανησυχούν λιγότερο για το μέλλον τους από τους Έλληνες ή από τους Ιταλούς.

.

Η πραγματικότητα

Ειδικά στο θέμα των επιτοκίων, είναι αυτονόητο το ότι, δεν αποτελούν πρόβλημα για τους μικρούς καταθέτες – για την πλειοψηφία δηλαδή των ανθρώπων, οι αποταμιεύσεις των οποίων είναι αρκετά περιορισμένες, ενώ δεν ζουν σίγουρα από τους τόκους.

Αποτελούν όμως πρόβλημα για τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς επίσης για τους επαγγελματίες επενδυτές οι οποίοι, διαχειριζόμενοι τις περιουσίες των πλουσίων, τοποθετούν ένα μεγάλο μέρος τους σε έντοκες τραπεζικές καταθέσεις.

Ειδικά αυτοί οι επενδυτές, σε αντίθεση με τους κερδοσκόπους, δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι το μηδενισμό των επιτοκίων, καθώς επίσης την «εκτύπωση» νέων χρημάτων – επειδή αφενός μεν μειώνονται τα εισοδήματα τους, αφετέρου η αγοραστική αξία των χρημάτων τους.

Γνωρίζοντας δε την ευαισθησία του γερμανικού λαού, ο οποίος αφενός μεν έχει βιώσει δύο καταστροφικούς υπερπληθωρισμούς, αφετέρου διατηρεί ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών του στοιχείων με τη μορφή καταθέσεων (40,1% – γράφημα), προσπαθούν να τον «ξεσηκώσουν» με διάφορους τρόπους.

 .

Η κατανομή της περιουσίας των Γερμανών

Η κατανομή της περιουσίας των Γερμανών, όπου «Geldvermogen» το ποσοστό της περιουσίας υπό την μορφή χρημάτων (1991 στο 35,8%, 2011 στο 40,1%).

 .

Ένας από αυτούς είναι οι αναφορές ορισμένων οικονομολόγων που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, τα οποία έτσι και αλλιώς υπηρετούν την ελίτ (εξαγορασμένοι χειραγωγείς), όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες.

Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να εμποδιστεί από τους οικονομολόγους που δεν ευρίσκονται «στο μισθολόγιο της ελίτ». Οι περισσότεροι όμως από αυτούς δεν έχουν καμία διάθεση να τοποθετηθούν στο στόχαστρο, μαχόμενοι εναντίον ενός πανίσχυρου εχθρού. Αυτό σημαίνει όμως με τη σειρά του πως τελικά θα υπερισχύσει ο παραλογισμός, αντί της λογικής – οπότε ότι, το μέλλον της Ευρωζώνης θα γίνει ακόμη πιο αβέβαιο.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!