Εκλογικά πυροτεχνήματα – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ MEDIA

Εκλογικά πυροτεχνήματα

Κόλπα-και-παγίδες

Ο λαός, ο οποίος δεν γνωρίζει σχεδόν ποτέ ποιός από τους διεκδικούντες την εξουσία έχει δίκιο και ποιός άδικο, ποιός λέει αλήθεια και ποιός ψέματα, δεν πρόκειται να δει άσπρη ημέρα, εάν δεν απαιτήσει την αλλαγή του πολιτικού παιχνιδιού

 .

Η αδιαφορία είναι συνώνυμη με τη μοιρολατρία: μία κτηνώδης ύλη που πνίγει την ευφυΐα, μία αβουλία, ένας παρασιτισμός, μία δειλία, αλλά και κάτι που δεν μπορείς να υπολογίσεις – με αποτέλεσμα να ανατρέπονται όλες οι λογικές προβλέψεις. 

Αυτό που συμβαίνει, το κακό που πνίγει πολλές φορές τις κοινωνίες, συμβαίνει επειδή η μάζα των ανθρώπων απαρνείται τη βούληση της – επιτρέπει να ψηφίζονται νόμοι ερήμην της, εκλέγει στην εξουσία ανίκανους, ανεπαρκείς ανθρώπους στηριζόμενη στις κενές υποσχέσεις τους, συμβιβάζεται με την υπεξαίρεση της ψήφου της και συνεχίζει να τους ανέχεται.

Κάποιοι παραπονιούνται αξιοθρήνητα για τα δεινά τους, άλλοι βρίζουν χυδαία, ορισμένοι αυτοκτονούν – επιλέγουν να μην αντιμετωπίσουν τη ζωή, η οποία δεν ανήκει μόνο στους ίδιους, αλλά και στα παιδιά τους. Ελάχιστοι αναρωτιούνται δυστυχώς εάν θα συνέβαινε αυτό που συνέβη ή συνεχίζει να συμβαίνει, εάν είχαν κάνει το χρέος τους απέναντι στην οικογένεια τους, στην  πατρίδα τους και στη ζωή

Εάν είχαν προσπαθήσει να επιβάλλουν ενεργητικά τη βούληση τους ή, έστω, εάν είχαν συμπεριφερθεί σωστά. Άλλωστε, τίποτα δεν οφείλεται στην τύχη ή στη μοίρα, αφού όλα είναι το ευφυές (ή το ανόητο) έργο των Πολιτών – εκλογέων και εκλεγμένων” (Gramsci, με αρκετές παρεμβάσεις).

.

Φωνητικό

Πρόσφατα ο Ι. Ιωάννου πολύ σωστά έγραψε,

“η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές το 2009, προσφέροντας αυτά που αρνήθηκε το σημερινό κυβερνητικό κόμμα (οδηγώντας αμέσως μετά την πατρίδα μας στη χρεοκοπία και στα νύχια του ΔΝΤ),  υπόσχεται να οδηγήσει την Ελλάδα στη «γη της επαγγελίας».

Προφανώς δε ισχυρίζεται έμμεσα πως διαθέτει το «μαγικό ραβδί», αφού δεν ανακοινώνει εξισορρόπηση των δίδυμων ελλειμμάτων της χώρας, αλλά μονομερή διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, παραμένοντας μέλος της Ευρωζώνης, καθώς επίσης νέο δανεισμό.

Επομένως, δεν θα ήταν δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιός θα είναι ο νικητής των εκλογών, όποτε αυτές διενεργηθούν, με κριτήριο τόσο τα παραπάνω δεδομένα, όσο και την ιστορία (εάν βέβαια το θεατρικό έργο παρέμενε το ίδιο, όπως μέχρι σήμερα).

Πόσο μάλλον όταν, μεταξύ των πολλών υποσχέσεων, είναι και η κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. – για την οποία και μόνο θα ψηφιστεί από όλους αυτούς, οι οποίοι πιστεύουν πως, εάν πράγματι συμβεί, δεν θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλο φόρο, όπως θα ήταν η φορολόγηση των καταθέσεων.

Με δεδομένη δε και εύκολη την πρόβλεψη, οφείλει να αναρωτηθεί κανείς πως θα συμπεριφερθούν οι «εταίροι» της Ελλάδας, καθώς επίσης οι αγορές.

Στο σημείο αυτό, χωρίς να έχω την ανάγκη να διαθέτω μεγάλη φαντασία, καταλήγω αμέσως στο συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο κανένας δεν θα θελήσει να συνοδεύσει την Ελλάδα σε ένα τέτοιο «ονειρικό ταξίδι».

Εδώ δεν θέλω να κρίνω καθόλου την ορθότητα ή μη του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά το ρεαλισμό του. Ειδικά επειδή η εφαρμογή του δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρώπη και τις αγορές. Απλούστερα, όταν ένα πρόγραμμα είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό «ετερόφωτο», οι δυνατότητες επιτυχίας του ελαχιστοποιούνται, εάν υποθέσει κανείς πως υπάρχουν.

Στα πλαίσια αυτά, καταλήγω στο συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο η όποια αλλαγή στη χώρα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να προηγηθεί η αλλαγή των κανόνων, με τους οποίους διεξάγεται το πολιτικό παιχνίδι.

Με απλά λόγια εάν, για παράδειγμα, το σύνταγμα προέβλεπε την αυστηρή τιμωρία εκείνου του πολιτικού κόμματος, το οποίο θα αποτύγχανε να εφαρμόσει το οικονομικό και λοιπό πρόγραμμα που εξαγγέλλει, τότε το πολιτικό παιχνίδι θα ήταν πολύ διαφορετικό.

Ο λαός δε, ο οποίος δεν μπορεί και δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει ποιός από τους διεκδικούντες την εξουσία έχει δίκιο και ποιός άδικο, ποιός λέει την αλήθεια και ποιός ψέματα, θα ήταν πολύ πιο προστατευμένος, από ότι είναι σήμερα.

Απαιτείται λοιπόν επειγόντως η θεσμική, η συνταγματική ίσως αλλαγή των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού, έτσι ώστε να είναι θεμιτό, υπεύθυνο, έντιμο και αξιόπιστο, εάν θέλουμε να έχουμε μέλλον. Διαφορετικά θα οδηγούμαστε από τη μία παγίδα στην άλλη, όχι επειδή οι εκάστοτε διεκδικητές της εξουσίας είναι «πολιτικοί απατεώνες», αλλά επειδή οι κανόνες του παιχνιδιού τους υποχρεώνουν να συμπεριφέρονται «ανέντιμα»”.

Με αντικείμενο τώρα την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανία, το τι μπορεί να περιμένει κανείς, καθώς επίσης τοις κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα, μίλησε ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος στο ραδιόφωνο της Νέας Κρήτης, με τον εξαίρετο πραγματικά δημοσιογράφο κ. Σαχίνη – αναφερόμενος επίσης στη «μεγάλη εικόνα», σχετικά με το τι συμβαίνει στον πλανήτη σήμερα.

.

.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!