Η καλυμμένη ρωσική εισβολή – The Analyst
ΑΠΟΨΕΙΣ & ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η καλυμμένη ρωσική εισβολή

Πούτιν-και-αποφάσεις

Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δεν πρόκειται να ξεσπάσει τον επόμενο μήνα, ελπίζουμε ούτε το επόμενο έτος – οδηγούμαστε όμως προς μία κατεύθυνση, η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει το αδιανόητο, σε μία καταστροφική πραγματικότητα

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Εξαντλημένες μονάδες του ουκρανικού στρατού αναγκάσθηκαν, εντελώς ξαφνικά, σε ταχεία υποχώρηση. Το γεγονός αυτό δημιούργησε την απορία, σχετικά με το πώς είναι δυνατόν οι «αυτονομιστές» της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι είχαν σχεδόν ηττηθεί, να αποκτήσουν την εντυπωσιακή αυτή στρατιωτική ισχύ, ουσιαστικά από το πουθενά.

Παρατηρώντας όμως κανείς με μεγαλύτερη προσοχή τα «τεκταινόμενα», διαπιστώνει εύκολα ότι δεν πρόκειται για κάποιο θαύμα, αφού τα τεθωρακισμένα, το πυροβολικό, καθώς επίσης το πεζικό των «αυτονομιστών», έχουν σχέση με τη Ρωσία. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από το ότι, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν πρόσφατα δέκα Ρώσους αλεξιπτωτιστές – ενώ στην ίδια τη Ρωσία διενεργούνται κηδείες στρατιωτών, οι οποίοι πέθαναν στον πόλεμο.

Παρά το ότι όμως γίνεται όλο και πιο εμφανές πως η Ρωσία σήμερα πραγματοποιεί μία καλυμμένη εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Putin φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει να το αρνείται – επειδή, εάν παραδεχόταν το αδιαφιλονίκητο αυτό «συμβάν», η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη.

Η αιτία είναι ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα ήταν τότε υποχρεωμένος να πάρει θέση – οπότε είτε να ενεργήσει εναντίον της ρωσικής εισβολής, είτε να παραμείνει αμέτοχος.

Στην πρώτη περίπτωση θα ρισκάριζε ίσως έναν πυρηνικό πόλεμο, τον οποίο φυσικά δεν θα μπορούσε εύκολα να κερδίσει – πόσο μάλλον εάν η Κίνα έπαιρνε το μέρος της Ρωσίας. Στη δεύτερη, εάν παρέμενε αμέτοχος δηλαδή, θα διακινδύνευε τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό του από την παγκόσμια κοινή γνώμη, η οποία θα τον θεωρούσε αδύναμο, δειλό ή ανίκανο.

Με δεδομένο τώρα το ότι, οι Ρώσοι έχουν αποδείξει πως είναι κάτι περισσότερο από πρόθυμοι να εκμεταλλεύονται κάθε πλεονέκτημα που τους παρέχει η αμερικανική στάση, συνεχίζουν τις δηλώσεις του τύπου «ήξεις αφήξεις» – με άδικα θύματα δυστυχώς τους Ουκρανούς Πολίτες.

Περαιτέρω, έχουν γραφτεί πάρα πολλά μέχρι σήμερα, ενώ θα γραφτούν ακόμη περισσότερα στο μέλλον, σχετικά με το ποιός έχει την ευθύνη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην περιοχή. Η Δύση ενοχοποιεί τη «ρωσική επιθετικότητα» για τη χαοτική κατάσταση στην Ουκρανία – ενώ η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση, ισχυριζόμενη πως χρηματοδότησε και οργάνωσε την πτώση μίας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στο Κίεβο.

Από την πλευρά της Ρωσίας λοιπόν, η παρούσα κυβέρνηση της Ουκρανίας (άρθρο), αποτελείται από τρομοκράτες νεοναζιστές, καθώς επίσης από πραξικοπηματίες – οι οποίοι προσπαθούν να καταπιέσουν βίαια τα εκατομμύρια Πολιτών ρωσικής καταγωγής που ζουν στην ανατολική Ουκρανία. Με άλλα λόγια, η Ρωσία θεωρεί τη συμμετοχή της στη σύγκρουση ως ηθικά αιτιολογημένη και λογική – ενώ κάτι ανάλογο φαίνεται πως πιστεύει και η Δύση, όσον αφορά τις δικές της επεμβάσεις στην Ουκρανία.

Δυστυχώς όμως για όλους μας, αυτός είναι ο συνηθισμένος τρόπος, με τον οποίο ξεκινούν οι πόλεμοι – το ότι δηλαδή είναι πεπεισμένες στην αρχή οι αντίπαλες δυνάμεις, αφενός μεν πως λειτουργούν ηθικά και λογικά, αφετέρου πως δεν έχουν καμία άλλη εναλλακτική λύση. Έχει όμως αλήθεια τόσο μεγάλη σημασία ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο, όταν το αποτέλεσμα των ενεργειών του είναι το ξέσπασμα ενός παγκοσμίου πολέμου; Ειδικά του τρίτου, για τον οποίο πάρα πολύ σωστά ισχυρίσθηκε ο Αϊνστάιν ότι, θα είναι ο τελευταίος;

.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Επειδή υπάρχουν πάντοτε πολλές διαφορετικές εκδοχές, εάν θέλει κανείς να έχει μία κάποια σφαιρική αντικειμενικότητα, οφείλει να δει επίσης την άλλη όψη του νομίσματος.

Ειδικότερα, η στρατιωτική συμμαχία της Δύσης γνωρίζει πολύ καλά πως η επέκταση της σε πάρα πολλές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη Ρωσία. Πόσο μάλλον όταν σχεδιάζει μία αντίστοιχη «διεύρυνση» της στην Ουκρανία, καθώς επίσης στο νότιο Καύκασο (άρθρο).

Για να μπορέσει τώρα να αποκτήσει «ηθικό έρεισμα»,  έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός δορυφόρου, με στόχο την τεκμηρίωση της ρωσικής εισβολής – γεγονός που όμως οφείλει να εξετασθεί υπό το πρίσμα της ψευδούς ενοχοποίησης του Σαντάμ Χουσεΐν για χημικά όπλα, με στόχο την νομιμοποίηση της εισβολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ.

Στα πλαίσια αυτά, εάν παρατηρήσει κανείς πολύ προσεκτικά τις φωτογραφίες, θα διαπιστώσει πως υπάρχουν ορισμένες σοβαρές αντιφάσεις – ειδικά επειδή το ΝΑΤΟ, στην αμερικανική ιστοσελίδα του, αναφέρεται στο ότι “οι καινούργιες δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στις 28 Αυγούστου, δείχνουν ρωσικές πολεμικές ομάδες σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, εντός του χώρου εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας“.

Μία από τις φωτογραφίες αυτές είναι η παρακάτω – η οποία δείχνει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να κινούνται σε σχηματισμό φάλαγγας, με αυτοκινούμενα πυροβόλα, στην περιοχή Knasnodon, στην Ουκρανία, αλλά και μέσα στο έδαφος που ελέγχεται από τους «αυτονομιστές». Οι υπόλοιπες, μαζί με τις σχετικές αναφορές, ευρίσκονται στη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ εδώ (usnato).

 .

Ουκρανία - δορυφορική εικόνα που σύμφωνα με το ΝΑΤΟ φανερώνει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να κινούνται σε σχηματισμό φάλαγγας

Ουκρανία – δορυφορική εικόνα που σύμφωνα με το ΝΑΤΟ φανερώνει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να κινούνται σε σχηματισμό φάλαγγας

 .

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.