Ο νομισματικός παράδεισος – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Ο νομισματικός παράδεισος

Πίσίνα-φθηνού-χρήματος

Ενώ αμφισβητείται η παγκόσμια ηγεμονία των Η.Π.Α., ακόμη και από τη Γερμανία, οι Αμερικανοί προτείνουν την εξουσιοδότηση των κεντρικών τραπεζών – έτσι ώστε να χαρίσουν χρήματα από το πουθενά, απ’ ευθείας στους Πολίτες

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Παράλληλα με τις επιθέσεις εναντίον του δολαρίου, κυρίως εκ μέρους των χωρών της BRICS (άρθρο), με την Gazprom να αποδέχεται πλέον την πληρωμή της στο ρωσικό, καθώς επίσης στο κινεζικό νόμισμα, αμφισβητείται η ηγεμονία της υπερδύναμης από όλο και περισσότερες χώρες στον πλανήτη – αρχικά από τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ στη συνέχεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από την Αίγυπτο, καθώς επίσης από την Τουρκία.

Πρόσφατα δε εισήρθε στο «κλαμπ των αμφισβητούντων» και η Γερμανία – η καγκελάριος της οποίας ανέφερε ότι, “Ακόμη και μία υπερδύναμη δεν μπορεί να λύσει πλέον μόνη της, όλα τα προβλήματα του πλανήτη“. Την ίδια στιγμή βέβαια ο αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε πως “Οι Η.Π.Α. είναι και θα παραμείνουν ένα απαραίτητο έθνος στον κόσμο –  αφού κανένα άλλο κράτος δεν μπορεί να κάνει αυτά που κάνουμε εμείς”.

Η καγκελάριος φυσικά δεν σταμάτησε εκεί – αφού συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ρωσίας την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, συζήτησε για την «διαμετακομιστική» (transit) μεταφορά ενέργειας μέσω της ίδιας χώρας, ενώ ενημερώθηκε απ’ ευθείας από τον Putin για το θέμα της νέας ανατολικής Ουκρανίας.

Παράλληλα, προέτρεψε τον πρόεδρο της Γαλλίας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας του πως έχει τη δυνατότητα να «αναβιώσει» τη Γαλλία, ως μία ισχυρή οικονομική δύναμη – γεγονός που σημαίνει ότι, προσπαθεί να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο, στο παγκόσμιο σκηνικό.

Η Γαλλία βέβαια, κρίνοντας από το κόστος δανεισμού της (γράφημα), έχει ακόμη πολλά περιθώρια – εκτός εάν η Ιταλία επιλέξει τη διαγραφή απαιτήσεων της, απειλώντας με την επιστροφή στη λιρέτα (άρθρο).

.

Γαλλία – η εξέλιξη του κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους (σε δις Ευρώ).

 .

Παραμένοντας στο θέμα της Γερμανίας, ενδεχομένως να συνεργαστεί με τη Ρωσία (ανάλυση), σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης – γεγονός που θα αποτελούσε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για τις Η.Π.Α., ειδικά όσον αφορά την ευρασιατική σκακιέρα (άρθρο). 

Από την άλλη πλευρά, η ισλαμική ISIS αυξάνει τις οικονομικές δυνατότητες της, πουλώντας πετρέλαιο σε εξαιρετικά φθηνές τιμές (dumping) – με έκπτωση έως και 50% στη μαύρη αγορά. Το γεγονός αυτό είναι μία από τις αιτίες της πτώσης των τιμών του πετρελαίου στις χρηματιστηριακές αγορές – με τη δεύτερη να είναι το μαζικό κλείσιμο των ανοιχτών αυξητικών θέσεων (Long).

Οι παράνομες πωλήσεις πετρελαίου αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης της οργάνωσης – με τις εισπράξεις της να υπολογίζονται στα 2 εκ. $ ημερησίως. Με δεδομένο δε το ότι, η ισλαμική οργάνωση δεν είναι εξαρτημένη από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα (οπότε δεν είναι τόσο ευάλωτη, όπως πολλές άλλες), καθώς επίσης πως στο Ιράκ ελέγχει επτά πετρελαϊκές πηγές, συν δύο διυλιστήρια (στη νότια Συρία έξι από τις συνολικά δέκα πηγές), πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, ιδίως για τις Η.Π.Α.

Ολοκληρώνοντας, η ISIS πουλάει περίπου 30.000 βαρέλια ημερησίως – ενώ το ποσοστό κέρδους στο παράνομο (αφορολόγητο) εμπόριο είναι πάρα πολύ υψηλό. Επομένως, η στρατιωτική επιβίωση της μιλιταριστικής οργάνωσης, η οποία πληρώνει υψηλούς μισθούς στους στρατιώτες της, είναι εξασφαλισμένη – πόσο μάλλον αφού έχει αποκτήσει ένα μεγάλο μέρος του πολεμικού εξοπλισμού της από τις μάχες με τον ιρακινό στρατό“.

.

Άρθρο

Το προβεβλημένο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs» παρουσιάζει μία ριζοσπαστική πρόταση, με στόχο (δήθεν) την καταπολέμηση του βασικού προβλήματος του συστήματος μας – τις παγκόσμιες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Προφανώς πρόκειται για μία έμμεση «κυβερνητική διαρροή» εκ μέρους της ηγεσίας της χώρας – αυτών που την ελέγχουν καλύτερα (άρθρο), γνωρίζοντας πως κινδυνεύουν τόσο από τις προβλεπόμενες κοινωνικές εξεγέρσεις στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από τις αμφισβητήσεις της ηγεμονίας της διεθνώς.

Κατά την πρόταση, οι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να εξουσιοδοτηθούν να χαρίσουν χρήματα απ’ ευθείας στους Πολίτες – θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα επιλυθεί το βασικό πρόβλημα. Το ότι δηλαδή τα νέα, πάμφθηνα χρήματα που τυπώνονται χωρίς αντίκρισμα και από το πουθενά, παραμένουν εντός του τραπεζικού συστήματος – αυξάνοντας παράλληλα δραματικά τα εισοδήματα του ανώτατου 1% του πληθυσμού.

Με τον δραστικό αυτό τρόπο, πάντοτε κατά το περιοδικό, θα διευκολυνόταν η αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας, οπότε θα καταπολεμούταν η ανεργία – γεγονός που θυμίζει βέβαια την εικόνα του πρώην διοικητή της Fed, ο οποίος είχε ονομαστεί «Helicopter-Ben».

.

Μπέν-Μπερνάνκη-και-η-βροχή-φθηνού-χρήματος

.

Προτείνεται λοιπόν ένας μονεταριστικός «παράδεισος επί γης» χωρίς να δίνεται καμία σημασία στον υπερπληθωρισμό που θα ακολουθούσε νομοτελειακά – αποδεικνύοντας πως οι συνταγές καταπολέμησης της κρίσης, οι οποίες προέρχονται από την ελίτ, έχουν πλέον στερέψει.

.

Η θεωρία

Εκείνη την εποχή ο κεντρικός τραπεζίτης των Η.Π.Α., ο οποίος ξεκίνησε τη μαζική εκτύπωση χρημάτων από το πουθενά (πακέτα ποσοτικής διευκόλυνσης – QE), συνέδεσε τις ενέργειες του με τις θεωρίες του «πατέρα» της νεοφιλελεύθερης σχολής – του Milton Friedman, ο οποίος έθεσε την τότε φημισμένη ερώτηση: “Ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις, εάν η κυβέρνηση έστελνε ένα ελικόπτερο που θα σκορπούσε 1000 δόλαρα σε ολόκληρη τη χώρα”.

Οι θεωρητικές νομισματικές υποθέσεις του οικονομολόγου, ο οποίος «πρότεινε» τη βροχή χρημάτων στη χώρα, εμπεριείχαν τη θέση, σύμφωνα με την οποία υπήρχε μία σταθερή μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της ποσότητας χρήματος και του πληθωρισμού (ή του αποπληθωρισμού).

Με βάση την θέση του αυτή, ο πληθωρισμός είναι ένα καθαρά «μονεταριστικό συμβάν», το οποίο μία κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει, μόνο μέσω ενός ισχυρού ελέγχου της ποσότητας χρήματος.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.