Τρόικα, διαγραφή ή λιρέτα – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Τρόικα, διαγραφή ή λιρέτα

Ιταλία κρίση, ΔΝΤ, λιρέτα

Η Ιταλία, κινδυνεύοντας να μετατραπεί σε μία βιομηχανική έρημο, ευρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, υποχρεωμένη να πάρει δύσκολες αποφάσεις – γεγονός που δεν θα κρίνει μόνο το μέλλον της αλλά, επίσης, αυτό της Ευρωζώνης.

(To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες)

.

Η οικονομία της Ιταλίας είναι βυθισμένη στην ύφεση για περίπου έξι χρόνια – παρά το ότι το προηγούμενο τρίμηνο παρουσίασε μία «αναλαμπή ανάκαμψης». Η βιομηχανική παραγωγή της είναι κάτω από τα επίπεδα του 1980, τα τραπεζικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να μειώνονται με ρυθμό 4,5%, οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, ενώ ο μέσος χρόνος, ο οποίος απαιτείται για την πώληση ενός σπιτιού, αυξήθηκε στους 9,4 μήνες, από 8,8 προηγουμένως (γράφημα).

.

Ιταλία – οι τιμές των ακινήτων και οι εξέλιξη των πωλήσεων.

Ιταλία – οι τιμές των ακινήτων και οι εξέλιξη των πωλήσεων. Οι πωλήσεις (μπλε), οι τιμές (κόκκινο) και οι πραγματικές τιμές (πράσινο).

 .

Ο πρόεδρος του επιχειρηματικού συνδέσμου της Ιταλίας, σε μία ανοιχτή επιστολή του προς τον ηγέτη της χώρας, δήλωσε πως ο κλάδος δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο – πως η περιοχή μετατρέπεται σε μία βιομηχανική έρημο, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ευρίσκονται στα πρόθυρα των μαζικών χρεοκοπιών, συνοδευόμενων από αντίστοιχες απολύσεις εργαζομένων.

Αρκετοί δε παρομοιάζουν την κατάσταση της με αυτήν της δεκαετίας 1929-1939 (ύφεση της τάξης του -20%), συγκρίνοντας την υιοθέτηση του ευρώ με την τότε σύνδεση του νομίσματος της με το χρυσό – λέγοντας χαρακτηριστικά πως ούτε ο Μουσολίνι δεν ήταν τόσο τρελός, ώστε να επιμένει στη διατήρηση του κανόνα του χρυσού, μέχρι τελικής πτώσης.

Συνεχίζοντας, ο θανατηφόρος συνδυασμός της οικονομικής συρρίκνωσης, της μείωσης του ΑΕΠ δηλαδή (γράφημα), με έναν μηδενικό πληθωρισμό (υπενθυμίζουμε πως στην Ελλάδα δεν βιώσαμε μία απλή συρρίκνωση, αλλά μία άνευ προηγουμένου κατάρρευση, με αρνητικό και όχι με μηδενικό πληθωρισμό), οδηγεί το δημόσιο χρέος προς τα πάνω – παρά την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η χώρα, καθώς επίσης παρά το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% που πέτυχε πρόσφατα.

 .

Ιταλία – η εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας (σε δις δολάρια Αμερικής).

Ιταλία – η εξέλιξη του ΑΕΠ της χώρας (σε δις δολάρια Αμερικής).

 .

Έτσι λοιπόν, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 135,6% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2014, από 130,2% ένα έτος ενωρίτερα – ενώ υπολογίζεται πως θα πλησιάσει το 140% στα τέλη του έτους (η Ελλάδα χρεοκόπησε με δημόσιο χρέος κάτω του 130% του ΑΕΠ).

Παρά το ότι δε τα ονομαστικά επιτόκια δανεισμού της (αποδόσεις ομολόγων) είναι πολύ χαμηλά, λόγω των συνεχών «παρεμβάσεων» της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν υψηλά – ενώ, εάν βυθιστεί τελικά στον αποπληθωρισμό, τα πραγματικά επιτόκια θα είναι θανατηφόρα.

Πόσο μάλλον όταν οι τόκοι επιβαρύνουν ένα συνεχώς αυξανόμενο συνολικό δημόσιο χρέος της τάξης των 2,1 τρις € (πάνω από 2,8 τρις $), με μέση λήξη των ομολόγων δανεισμού μόλις 6,3 χρόνια – όπου, εάν ξαφνικά οι αγορές αντιδράσουν, πουλώντας μαζικά τα ιταλικά ομόλογα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα δυσκολευθεί πολύ, εάν, να παρέμβει.

.

Η λύση της αναστολής της δημοκρατίας

Η ύφεση «διαβρώνει» τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου σε τέτοιο βαθμό, ώστε η κυβέρνηση της να αναγκασθεί σε νέες περικοπές δαπανών ύψους άνω των 20 δις € – με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ο σπειροειδής καθοδικός κύκλος της οικονομίας της.

Σύμφωνα δε με μία μελέτη, η Ιταλία θα πρέπει να «παράγει» πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 5% για να σταθεροποιηθεί το χρέος της, εάν ο πληθωρισμός είναι 2% – με το απαιτούμενο πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει στο αυτοκαταστροφικό 7,8% εάν ο πληθωρισμός παραμείνει μηδενικός.

Από το γεγονός αυτό συμπεραίνουμε γιατί το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται με καταιγιστικό ρυθμό, αφού η χώρα μας είναι βυθισμένη στην ύφεση και στον αποπληθωρισμό, με αστείο ουσιαστικά πρωτογενές πλεόνασμα – εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει πραγματικά. Διαπιστώνεται επίσης το ελληνικό αδιέξοδο, εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική – χωρίς μία μεγάλη πλέον διαγραφή χρέους, καθώς επίσης χωρίς ισχυρά μέτρα ανάπτυξης.

To άρθρο αποτελείται από 2 Σελίδες (…)


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.