Το σενάριο του χάους – Σελίδα 2 – The Analyst
ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Το σενάριο του χάους

Το σενάριο

Μετά από μία ξαφνική κατάρρευση του δολαρίου, καθώς επίσης της αγοράς ομολόγων των Η.Π.Α. (κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της υπερδύναμης), ως αποτέλεσμα του πανικού που έχει επικρατήσει στα διεθνή χρηματιστήρια, ο οποίος έχει προκληθεί από τη συντονισμένη εμφάνιση πολλών αρνητικών εξελίξεων μαζί, όπως, για παράδειγμα,

τη χρεοκοπία κάποιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας (ας υποθέσουμε της Deutsche Bank), την αδυναμία πώλησης ομολόγων μίας ισχυρής χώρας (της Γαλλίας ή της Ισπανίας υποθετικά),την πτώχευση ενός σημαντικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου (Hedge Fund), τη μαζική πώληση δολαρίων εκ μέρους ενός κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου (της Κίνας υποθετικά, για την αντιμετώπιση της κρίσης του τραπεζικού της τομέα), το ξέσπασμα ενός συμβατικού πολέμου στη Ρωσία, την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή ή κάποια άλλα γεγονότα διεθνούς εμβέλειας,

ο πρόεδρος των Η.Π.Α. αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος IEEPA – έχοντας την πεποίθηση ότι, η εθνική ασφάλεια της χώρας του απειλείται από το εξωτερικό, για πρώτη φορά μετά από το «σοκ του Νίξον», το 1971 (όπου οι Η.Π.Α. κατάργησαν τον κανόνα του χρυσού).

Αποφασίζει και αναγγέλλει λοιπόν, με τη βοήθεια των συμβούλων ασφαλείας του, σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα για την «κατάσταση της χώρας», τα κατωτέρω μέτρα – τα οποία εφαρμόζονται αμέσως:

.

(α)  Τη σύσταση μίας διακομματικής επιτροπής από έμπειρους ειδικούς των χρηματαγορών, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων οικονομολόγων της χώρας, η οποία θα αναλύσει τα αίτια του πανικού – προτείνοντας λύσεις αντιμετώπισης τους, εντός μίας περιορισμένης χρονικής περιόδου (1-2 μήνες).

(β)  Όλα τα αποθέματα χρυσού που κατέχουν οι ιδιώτες ή ανήκουν σε ξένα κράτη, τα οποία όμως αποθηκεύονται στη Fed της Νέας Υόρκης ή στις εγκαταστάσεις της HSBC, καθώς επίσης της Scotia Bank της ίδιας πόλης, υπάγονται στην ιδιοκτησία του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών και αποθηκεύονται στα θησαυροφυλάκια που διαθέτει (κατάσχονται δηλαδή). Οι πρώην (πλέον) ιδιοκτήτες τους θα αποζημιωθούν με ένα εύλογο τίμημα, ενώ το ποσόν της αποζημίωσης θα καθοριστεί αργότερα.

(γ)  Η μεταβίβαση των ομολόγων του δημοσίου, τα οποία είναι στην κατοχή ξένων και καταγράφονται στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της Fed (γράφημα), απαγορεύεται με άμεση ισχύ.

 .

ΗΠΑ - Οι κύριοι ξένοι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων

ΗΠΑ – Οι κύριοι ξένοι κάτοχοι αμερικανικών ομολόγων.

 .

Οι ιδιοκτήτες των ομολόγων διατηρούν τους τόκους και την ονομαστική τους αξία, όπως αυτή έχει αποφασιστεί, αλλά η πώληση ή η μεταβίβαση των ομολόγων σε τρίτους δεν επιτρέπεται πια.

(δ)  Όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δηλώνουν τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου στα λογιστικά τους βιβλία, με την ονομαστική τους τιμή. Τα αξιόγραφα διατηρούνται μέχρι τη λήξη τους υποχρεωτικά.

(ε)  Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η Fed οργανώνουν και συντονίζουν από κοινού τα μέτρα για την αγορά όλων των εκδόσεων των καινούργιων ομολόγων, για να εξασφαλισθεί η ανεμπόδιστη χρηματοδότηση των αμερικανικών ελλειμμάτων – καθώς επίσης για να συνεχιστεί η αναχρηματοδότηση ή η εξόφληση των υφισταμένων υποχρεώσεων της χώρας.

(στ) Απαγορεύεται η απόσυρση κεφαλαίων από τα επενδυτικά funds, με βάση το νόμο που ψηφίσθηκε από την SEC (πηγή).

(ζ) Τα χρηματιστήρια σταματούν αμέσως τη λειτουργία τους, ενώ αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας οι συναλλαγές. Απαγορεύεται η εξαγωγή χρυσού από τις Η.Π.Α.

Όλα τα παραπάνω «μέτρα» ανήκουν στη δικαιοδοσία του εκάστοτε προέδρου των Η.Π.Α., σύμφωνα με το νόμο IEEPA και την απόφαση της SEC – γεγονός που ίσως επεξηγεί τις προσπάθειες της Γερμανίας να «επαναπατριστεί» ο χρυσός, τον οποίο διατηρεί στα θησαυροφυλάκια της Fed Νέας Υόρκης.

Ενδεχομένως δε ερμηνεύουν και την, μέχρι στιγμής, άρνηση των Η.Π.Α. να τον επιτρέψουν, καθώς επίσης τη σχετική θεωρία συνομωσίας που αφορά τις πραγματικές αιτίες της σύλληψης του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ – σύμφωνα με την οποία ανακάλυψε ανάλογα σχέδια «έκτακτης ανάγκης» ή την «εξαφάνιση» του χρυσού.

.

Η επόμενη ημέρα

Το προσωρινό αυτό σχέδιο θα σταματούσε αμέσως την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων των Η.Π.Α. – αφού θα πάγωνε τις περισσότερες συναλλαγές, ενώ θα έδινε εντολή στις τράπεζες για περαιτέρω αγορές. Φυσικά δεν θα ήταν μία μακροπρόθεσμη λύση αφού, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα εξασφάλιζε χρόνο μερικών εβδομάδων, εντός των οποίων θα έπρεπε να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις.

Τη συγκεκριμένη όμως στιγμή οι πολιτικοί θα καταλάβαιναν επί τέλους ότι τα χάρτινα, χωρίς αντίκρισμα δολάρια, στη σημερινή τους μορφή, θα ήταν άχρηστα – αφού θα είχε καταστραφεί εντελώς η εμπιστοσύνη των Πολιτών απέναντι τους (κάτι που θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε άλλη στιγμή, ειδικά εάν συνεχιστεί η πολιτική εκτύπωσης εκ μέρους της Fed).

Εκτός του ότι λοιπόν τα χρήματα θα ήταν άχρηστα, όσον αφορά την πρώτη λειτουργία τους (αποθήκευση αξιών), θα έχαναν και τις υπόλοιπες – τη χρήση τους ως μέσον συναλλαγών (πληρωμών), καθώς επίσης ως μέτρο των αξιών (τιμές). Επομένως, οι Η.Π.Α. θα χρειαζόταν ένα καινούργιο νόμισμα, αφού η χρήση του δολαρίου θα ήταν πλέον μη αποδεκτή – ενώ η κάλυψη του νέου νομίσματος με χρυσό, η υιοθέτηση δηλαδή ξανά του κανόνα, θα ήταν αναπόφευκτη.

Συνεχίστε στη 3η σελίδα (…)

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.