Τεχνητή ανάπτυξη – Σελίδα 3 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Τεχνητή ανάπτυξη

Ο Bao παρέδωσε ένα ακόμη αρχείο στον κυβερνήτη, που παρουσίαζε επιγραμματικά τις τελευταίες οικονομικές ανακοινώσεις που γίνανε:

Πίνακας 2

Από επάνω αριστερά προς τα δεξιά και κάτω – οι τελευταίες ανακοινώσεις για την βιομηχανική παραγωγή, η εξέλιξη των εξαγωγών, οι πωλήσεις λιανικής και οι τιμές των ακινήτων στις 70 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας.

(*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

.

«Παράλληλα», συνέχισε, «στα επόμενα διαγράμματα, γίνεται αντιληπτό, πως η βιομηχανική παραγωγή (1ο διάγραμμα) αυξήθηκε, με αποκλειστικό σκοπό τη στήριξη της εικονικής ανάπτυξης με τη δημιουργία αποθεμάτων. Μια κατάσταση που θα φανεί στο μέλλον, όταν η βιομηχανική ανάπτυξη εμφανίσει απότομες πτώσεις, όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν».

Ο κυβερνήτης άρχισε σχεδόν να ενοχλείται από τις παρατηρήσεις του Bao, νιώθοντας όπως ένας ιδιοκτήτης που παραβιάζεται το ιδιοκτησιακό του «άσυλο». Ο νεαρός σύμβουλος όμως συνέχισε ακάθεκτα, λέγοντας πως οι εξαγωγές (2ο διάγραμμα), οι πωλήσεις λιανικής (3ο διάγραμμα) και οι τιμές των νέων ακινήτων (3ο διάγραμμα) – «και εδώ τονίζω των νέων, καθώς η κατασκευή τους επηρεάζει ακόμη πιο άμεσα το ΑΕΠ από τις τιμές των υφισταμένων κατοικιών» – παρουσιάζουν σαφέστατες ενδείξεις ότι, η ανάπτυξη στην πραγματικότητα μειώθηκε.

Ο Zhou Xiaochuan πέρασε από την κατάσταση της ενόχλησης στην κατάσταση του προβληματισμού («ένας άνθρωπος στη θέση μου, δεν πρέπει να νιώθει τίποτα παραπάνω», σκέφθηκε). «Λοιπόν κ. Bao», ξεκίνησε ο κυβερνήτης, «θέλετε να μου πείτε τώρα για ποια στρατηγική μιλούσατε στο ξεκίνημα, που δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ αόριστον»;

Ο Bao έδωσε στον κυβερνήτη τα τελευταία χαρτιά που είχε ετοιμάσει, όσο το αυτοκίνητο φρέναρε και ανέκοψε την ταχύτητά του, κατευθυνόμενο επιτέλους στο κυβερνητικό Μέγαρο.

.

Πίνακας 3

Παγκόσμια ανάπτυξη – (1) χώρες με τη μεγαλύτερη προσφορά στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ. Με το σκούρο μπλε απεικονίζεται η προσφορά στο ΑΕΠ των ΗΠΑ, με το μέσο γαλάζιο της Κίνας (ανάπτυξη ακόμη και όταν όλες οι λοιπές χώρες του κόσμου παρουσίαζαν μια στιγμιαία ύφεση), με ανοικτό γαλάζιο η προσφορά των αναπτυγμένων οικονομιών και με γκρίζο η προσφορά των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

(2) Το συνολικό χρέος της Κίνας ως προς το ΑΕΠ της.

(*Πατήστε στο διάγραμμα για μεγέθυνση)

.

Το πρώτο διάγραμμα φανέρωνε ουσιαστικά πως η Κίνα δεν ανέκοψε στην πραγματικότητα ποτέ την ανάπτυξή της, ακόμη και την περίοδο της αμερικανικής κρίσης του 2008, η οποία παρέσυρε ολόκληρο τον πλανήτη. Το δεύτερο διάγραμμα φανέρωνε το πώς τα κατάφερε: «Με την υπερχρέωση, με σημείο εκκίνησης το 2008», είπε ο Bao. «Αυτό μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει», συνέχισε, «πως η κυβέρνησή μας φοβόταν ότι, εάν οδηγούνταν σε αρνητική ανάπτυξη, ίσως να μην ανέκαμπτε ποτέ ξανά».

Ο Bao ολοκλήρωσε την ανάλυσή του και κοίταξε τον κυβερνήτη, που χάζευε το μέγαρο, σαν κάτι πολύτιμο που επρόκειτο να χάσει για πάντα. Κούνησε το κεφάλι του και βγήκε από το αμάξι. Ο Bao δεν κατάφερε να βγει και εκείνος, αφού ο κυβερνήτης δεν άφησε την πόρτα ανοικτή – ένδειξη πως δεν επιθυμούσε να τον ακολουθήσει στη συνάντηση.

Καθώς προχωρούσε ο κυβερνήτης στα σκαλιά, ο οδηγός ρώτησε τον Bao που ήθελε να πάνε. Εκείνος χωρίς πολύ σκέψη είπε: «Πάμε στο εστιατόριο να τσιμπήσουμε τίποτα». Ο Bao ξέχασε αμέσως τα άσχημα νέα που είχε μόλις πριν από λίγο ξεφουρνίσει. Τώρα το μόνο που σκεπτόταν ήταν τα ζεματιστά ζυμαρικά, ενώ έτριβε τα χέρια του με λαιμαργία – «στα κομμάτια να πάει η δίαιτα. Και «φουσκωτός» μπορώ να ζήσω».

Ίσως να ισχύει το ίδιο και για τη Κίνα.

.

.

*Ο Bao Li είναι πλαστό πρόσωπο, ενώ τα λοιπά (κυβερνητικά) πρόσωπα είναι πραγματικά. Οι διάλογοι δεν αποτελούν πραγματικά γεγονότα, αλλά λειτουργούν ως μέσον επεξήγησης.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Discover more from The Analyst

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading