Φτηνές και ακριβές μετοχές – The Analyst

Φτηνές και ακριβές μετοχές

Email this page.

Μετοχές

Όποιος είχε αξιολογήσει τις αποφάσεις του με βάση τις κλασικές επενδυτικές αξίες που ισχύουν διαχρονικά, είναι ο ευνοημένος της εποχής. Δηλαδή να έχει εστιάσει στις ομαλές ταμειακές ροές, στην υψηλή κερδοφορία και στη σταθερά αυξανόμενη μερισματική απόδοση

.

Η παρούσα συγκυρία, χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα που υπάρχει στο γεωπολιτικό τοπίο και κυρίως από τα πρωτόγνωρα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, από τις παρεμβάσεις των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι οι παγκοσμίως διάσημες μετοχές της υψηλής  κεφαλαιοποίησης έχουν κερδίσει τον αγώνα ταχύτητας μέχρι σήμερα, για το 2014.

Όποιος είχε την διορατικότητα να εστιάσει στις ομαλές ταμειακές ροές, στην υψηλή κερδοφορία και στη σταθερά αυξανόμενη μερισματική απόδοση, είναι ο ευνοημένος της εποχής. Δηλαδή αρκούσε να αξιολογήσει τις αποφάσεις του με βάση τις κλασικές επενδυτικές αξίες που ισχύουν διαχρονικά.

.

Άλλο φτηνή και άλλο χαμηλή τιμή

Η χαμηλή τιμή μιας μετοχής μπορεί να είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά όχι πάντα.  Μερικές φορές, είναι ένα πραγματικό δώρο. Ειδικά όταν αναφερόμαστε σε δυνατές, αναγνωρισμένες και σταθερά κερδοφόρες εταιρίες.

Μερικές μετοχές είναι φτηνές επειδή πέρασαν μια δύσκολη περίοδο. Όταν μπορέσεις και αφουγκραστείς έγκαιρα πως τα δεδομένα αλλάξανε και πλέον η εταιρία βασίζει σε ρεαλιστικά δεδομένα την αισιοδοξία της για καλύτερες ημέρες, τότε είναι η καλύτερη στιγμή για αγορά.

Άλλος ένας λόγος που βρίσκονται χαμηλά είναι επειδή έχουν παρασυρθεί από την γενικότερη πορεία του κλάδου ή ακόμα και της χώρας που δραστηριοποιείται. Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι από τα πιο χαρακτηριστικά.

.

Το πλεονέκτημα της πρόσφατης συγκυρίας

Οι πρόσφατες δύσκολες καταστάσεις από την κρίση του 2008, μας έχουν βοηθήσει για να ξεχωρίσουμε ποιες από τις εταιρίες καταφέρανε και μείνανε αλώβητες, ακόμα και ισχυροποιημένες.

Το παγκόσμιο ντόμινο που προκάλεσε η κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς, αναδιαμόρφωσε τον πίνακα με τις εταιρίες που πρωταγωνιστούσαν στην διανομή μερίσματος. Πολλές τράπεζες και βιομηχανίες που είχαν αξιόπιστη μερισματική απόδοση βρέθηκαν εκτεθειμένες στους πιστούς μετόχους τους τη διάρκεια αυτής της προβληματικής περιόδου.

Παρόλα αυτά, με την οικονομία να ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς, τα εταιρικά κέρδη είναι ισχυρά, και οι περισσότεροι κατάφεραν την αποκατάσταση των ζημιών.

.

Δύο σημαντικά κριτήρια

Ένας καλός δείκτης της αξιοπιστίας μιας εταιρίας, είναι η σύνθεση των μετόχων της. Αν οι ιδιοκτήτες είναι τα στελέχη της επιχείρησης, μεγάλες τράπεζες επενδύσεων της  Wall Street και την προτιμούν διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα πολύ καλό σημάδι. Αυτής της κατηγορίας οι επενδυτές είναι μακροπρόθεσμοι, δεν συνηθίζουν να κάνουν βραχυπρόθεσμο trading της μετοχής.

Το ιστορικό της μερισματικής απόδοσης αντιπροσωπεύει μια άτυπη δέσμευση της διοίκησης στους μετόχους της. Ακόμα και οι εταιρείες χωρίς αξιόλογο ιστορικό μερίσματος, βλέπουν τους  επενδυτές να γίνονται ευνοϊκότερα προδιατεθειμένοι απέναντι τους, όταν ανακοινώνουν νέα μερίσματα.

Πολλές φορές μια καλή μερισματική απόδοση είναι πιο αξιόπιστο κριτήριο για την προοπτική μια εταιρίας, από ότι ολόκληρος ο ισολογισμός ή το ιστορικό της πορείας της μετοχής της.

Το ιδανικό είναι όταν παντρέψουμε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά. Υψηλή μερισματική απόδοση και μεγάλο ποσοστό των μετοχών που κατέχουν τα ίδια τα στελέχη της εταιρίας. Το αποτέλεσμα είναι πολύ σταθερές εταιρείες με εντυπωσιακές δυνατότητες.

.

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Οι κεντρικές τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ρυθμού με τον οποίο η οικονομία αναπτύσσεται ή επιβραδύνει την πρόοδο της. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει παίξει ένα άνευ προηγουμένου πρωταγωνιστικό ρόλο, με την αυξομείωση της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί.

.

H κινήσεις της FED (επιτόκια, QE) και τα αποτελέσματα στον S&P500

H κινήσεις της FED (επιτόκια, QE) και τα αποτελέσματα στον S&P500

.

Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν κρατήσει τους επενδυτές σε συνεχή επαγρύπνηση. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί, γιατί κάθε φορά που δημοσιεύονται καλά νέα, υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει η μεγάλη τροφοδότηση της αγοράς με εύκολο χρήμα.

Η FED περιορίζει την εξαιρετικά γενναιόδωρη πιστωτική πολιτική της, μειώνοντας σταδιακά την ρευστότητα. Αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον παράγοντα νευρικότητας. Έχουμε φτάσει στο οξύμωρο σημείο, οι αναλυτές και οι επενδυτές να φοβόνται τα καλά νέα.

Το θέμα είναι πως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπαίνει στην φιλοσοφία της ποσοτικής χαλάρωσης, με την πρόσφατη απόφαση της. Πλέον και αυτή θα παρέχει  ρευστότητα στο σύστημα, κάτι που σίγουρα ευνοεί την άνοδο των μετοχών.

.

Συμπέρασμα

Οι χρηματιστηριακές διορθώσεις συνήθως έρχονται όταν δεν τις περιμένουμε. Μια από τις πιο αποκαρδιωτικές εμπειρίες ενός επενδυτή είναι όταν βλέπει την επένδυσή του να χάνει χρήματα.

Η αγορά πολλές φορές αδικεί μια μετοχή, βυθίζοντας την χωρίς εμφανή λόγο ή ακόμα και άδικα. Τότε είναι η στιγμή που ο επενδυτής πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και να τοποθετηθεί στην αγορά.

Είναι εκτός πραγματικότητας όποιος θεωρεί πως θα κερδίζει συνέχεια. Ακόμα και οι ομάδες που παίρνουν τα πρωταθλήματα, δεν τερματίζουν πάντα αήττητες. Το θέμα είναι να υπάρχει διάρκεια στην επίτευξη αποτελεσμάτων.

Σε μακροπρόθεσμη βάση, οι μετοχές κρίνονται από την αποδοτικότητα των εταιρειών. Όσο τα εταιρικά κέρδη αυξάνονται, οι επιχειρήσεις γίνονται πιο πολύτιμες και αργά ή γρήγορα, οι μετοχές τους θα βρεθούν σε υψηλότερη τιμή.

.

.

* Όποιος δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στην πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην στο Hotel Zafolia, ας γράψει ένα e-mail στο vpazopoulos@gmail.com
Μπορούμε να του στείλουμε την
παρουσίαση που αφορά τις επενδύσεις στις αναπτυγμένες αγορές, που έχουν σαν κύριο προσανατολισμό την ασφάλεια του κεφαλαίου και την αξιοπρεπή απόδοση των χρημάτων.

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×