Θανατηφόρος επιδημία – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Θανατηφόρος επιδημία

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση σε ολόκληρη την Ασία αποτελεί πλέον μία μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα δικαιοσύνης, για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, καθώς επίσης για το νεανικό πληθυσμό – ενώ η παγκοσμιοποίηση δεν διευκολύνει καθόλου την καταπολέμηση της συγκεκριμένης θανατηφόρου επιδημίας, η οποία μαστίζει πολλές περιοχές του πλανήτη (χάρτης).

.

Κόσμος - η χρήση της μεθαμφεταμίνης ανά χώρα, με το πολύ σκούρο γαλάζιο να αντιπροσωπεύει τη χρήση της ουσίας από άνω του 1% του πληθυσμού ηλικίας από 15-64

Κόσμος – η χρήση της μεθαμφεταμίνης ανά χώρα, με το πολύ σκούρο γαλάζιο να αντιπροσωπεύει τη χρήση της ουσίας από άνω του 1% του πληθυσμού ηλικίας από 15-64

.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως η ελεύθερη πώληση της μαριχουάνας στο Κολοράντο, με στόχο την αποβλάκωση του πλήθους, «απογείωσε» τους κερδοσκόπους – οι οποίοι ελπίζουν στη δημιουργία μίας αγοράς δισεκατομμυρίων, αναζητώντας εταιρείες του κλάδου, με προοπτικές ανόδου των μετοχών τους.

Επίσης πως τα μη αρνητικά (εάν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ποτέ κάτι τέτοιο) αποτελέσματα της κατανάλωσης μαριχουάνας, ο τζίρος της οποίας ξεπερνάει τα 40 δις $ μόνο στις Η.Π.Α., με τεράστια κέρδη για τους εγκληματίες-διακινητές της, είναι τα εξής:

.

(α)  Αίσθηση: Η κατανάλωση συνοδεύεται συχνά από συναισθήματα ευφορίας (high), ταυτόχρονα με μία τεχνητή συναισθηματική ηρεμία και γαλήνη.

(β)  Σκέψη:  Η κανονική, φυσιολογική λειτουργία της σκέψης, υποχωρεί στο «παρασκήνιο». Κάτω από την επήρεια της μαριχουάνας, εμφανίζονται καινούργιας μορφής ιδέες και απόψεις, συνδεδεμένες με «διανοητικά άλματα» – τα οποία δεν συνειδητοποιούν οι καταναλωτές, «βυθισμένοι στον κόσμο τους».

(γ)  Μνήμη: Διαταράσσεται η «βραχυπρόθεσμη» λειτουργία της μνήμης – γεγονός που σημαίνει ότι, ακόμη και κάτι που συνέβη πέντε λεπτά πριν, έχει ήδη ξεχαστεί, σαν να πέρασαν πολλά χρόνια. Όταν είναι πολλοί μαζί αυτοί που καταναλώνουν μαριχουάνα, μία παρέα δηλαδή ατόμων με την ίδια αντίληψη για τα ναρκωτικά, τότε θεωρούν ευχάριστο και μάλλον διασκεδαστικό το συγκεκριμένο πρόβλημα της απώλειας της μνήμης.

(δ)  Αντίληψη: Υποκειμενικά η αντίληψη (του γύρω περιβάλλοντος, των συμβάντων κλπ.) γίνεται πιο έντονη. Από την άλλη πλευρά τα παρεπόμενα θέματα, αυτά δηλαδή που συνήθως δεν ενδιαφέρουν κανέναν, αντιμετωπίζονται ως πολύ σημαντικά από τον καταναλωτή. Λόγω της διαταραχής δε της βραχυπρόθεσμης μνήμης, ο χρόνος φαίνεται να περνάει πολύ πιο αργά.

(ε)  Επικοινωνία: Η κοινή ζωή μεταξύ φίλων εντείνεται, ενώ συνδέεται συχνά με ανόητες, παιδιάστικες συμπεριφορές. Οι καταναλωτές έχουν το συναίσθημα ότι συμπάσχουν περισσότερο από άλλους – ότι οι άλλοι δηλαδή ενδιαφέρονται λιγότερο για τα προβλήματα που υπάρχουν στους κοντινούς τους ανθρώπους ή για τους ίδιους.

(στ) Σώμα: Από την πλευρά της βιολογίας, αφενός μεν η καρδιά χτυπάει γρηγορότερα, αφετέρου επικρατεί μία παρήγορη, απολαυστική χαλάρωση. Το συναίσθημα πως γίνεται κανείς πολύ ελαφρύς, συνοδεύεται από μία επιβράδυνση των κινήσεων, με αποτέλεσμα να βιώνεται μία ονειρική γαλήνη – ενώ ο ασθενής βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.

Τα αρνητικά δε, επώδυνα και μάλλον τρομακτικά αποτελέσματα της χρήσης μαριχουάνας, τα οποία συχνά εμφανίζονται αργότερα, είναι τα εξής:

(α)  Αίσθηση: Αντί ευφορία, δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου συναισθήματα φόβου και πανικού. Ψυχωτικά συμπτώματα, όπως η διανοητική σύγχυση, καθώς επίσης τα παρανοϊκά συναισθήματα παρακολούθησης (κάποιος με ψάχνει, κάποιος με παρακολουθεί και θέλει το κακό μου), δεν είναι αδύνατον να εμφανιστούν σε ορισμένους εξαρτημένους καταναλωτές.

(β)  Σκέψη:  Τα «διανοητικά άλματα» μπορεί να εξελιχθούν σε μία απέραντη διανοητική σύγχυση – σε ένα άνευ προηγουμένου «μπέρδεμα» του μυαλού. Συχνά οι καταναλωτές δεν μπορούν να σκεφθούν καθαρά ή οδηγούνται σε αυθαίρετες παραδοχές – σε ιδεοληψίες, σε μαντείες και σε έμμονες ιδέες.

(γ)  Μνήμη:  Η διαταραχή της βραχυπρόθεσμης λειτουργίας της μνήμης δημιουργεί κενά στις αναμνήσεις – συχνά δε μία μερική αμνησία για ορισμένα χρονικά διαστήματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Εμφανίζονται μεγάλα προβλήματα στην αυτοσυγκέντρωση, οπότε δυσκολεύεται σημαντικά η διανοητική εξέλιξη (παιδισμός).

(δ)  Αντίληψη:  Οι καταναλωτές τείνουν να είναι υπερευαίσθητοι, καθώς επίσης να είναι «όμηροι» κάθε είδους ψευδαισθήσεων – με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν με τις βασικές υποχρεώσεις τους (σχολικά μαθήματα, μεθοδική εργασία κλπ.).

(ε)  Επικοινωνία:  Αντί να βιώνουν κοινές εμπειρίες με τους ανθρώπους γύρω τους, οι καταναλωτές είναι εγκλωβισμένοι στα δίχτυα του δικού τους κόσμου – αντιλαμβανόμενοι πολύ περιορισμένα το γύρω τους περιβάλλον. Περιθωριοποιούνται από τους ανθρώπους, απομακρύνονται δηλαδή από όλους γύρω τους, ενώ δεν μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν με κανέναν – γεγονός που συμβαίνει σταδιακά, με την πάροδο του χρόνου.

(στ) Σώμα:  Οι ταχυπαλμίες, η ναυτία και οι ζαλάδες γίνονται όλο και πιο συχνές – ενώ μπορεί να ακολουθήσει ακόμη και η κατάρρευση του κυκλοφοριακού συστήματος του ασθενή.

(ζ)  Βιολογία:  Η μαριχουάνα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για όλα τα μέλη που ανήκουν στο γένος (φυτό) της κάνναβης – ενώ τα συστατικά της επηρεάζουν δραστικά το «ενδοκανναβινοειδές» σύστημα του σώματος. Οι υποδοχείς, τους οποίους επηρεάζει η χρήση ευρίσκονται κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα – σε μικρότερο βαθμό στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι περισσότεροι υποδοχείς εντοπίζονται στις υπεύθυνες για τη μνήμη, την κυκλοφορία και τον πόνο περιοχές του εγκεφάλου – πολύ λιγότερες στο αναπνευστικό σύστημα.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!