Οι φιλόδοξες Ηνωμένες Πολιτείες – Σελίδα 2 – The Analyst
Χωρίς κατηγορία

Οι φιλόδοξες Ηνωμένες Πολιτείες

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν μονάχα το 50% της εκστρατείας των ΗΠΑ. Το άλλο μέτωπο που σιγά σιγά δημιουργεί (με μαεστρία και πάλι) η χώρα, τοποθετείται ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία (χωρίς και πάλι την παρουσία της, αλλά με αυξημένο ρίσκο αυτή τη φορά).

Ο πρόεδρος Ομπάμα, επισκέφθηκε χώρες της Ασίας αυτή την εβδομάδα, με σκοπό την προώθηση του λεγόμενου “Trans Pacific Partnership”. Το TPP, αποτελούμενο από διάφορες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ασίας, καθώς και της Αμερικής γενικότερα, στοχεύει στη δημιουργία αποκλειστικών εμπορικών σχέσεων. Στο σχέδιο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η Κίνα.

.

TPP - χώρες που εντάσσονται στο σχέδιο

TPP – χώρες που εντάσσονται στο σχέδιο

.

Από όλες τις χώρες της παρούσας “ένωσης”, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να επισκεφθεί μονάχα όσες έχουν ανοικτές εδαφικές διαμάχες με την Κίνα. Αυτή η κίνηση εξόργισε φυσικά την ηγεσία της μεγάλης ασιατικής χώρας, με την εφημερίδα China Daily να κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση των ΗΠΑ για σχέδιο αποδυνάμωσης και περιορισμού της ανερχόμενης Κίνας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Ιαπωνία είχε εκτελέσει αποστολές σε νησιά για τα οποία υπάρχει διαμάχη ιδιοκτησίας μεταξύ της και της Κίνας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe, επισκέφθηκε έναν αυτοκρατορικό ναό (από την εποχή, που η χώρα ενεργούσε ως αυτοκρατορία), προκαλώντας αντιδράσεις από την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, φιλοδοξώντας να αναπτύξει περαιτέρω το TPP, πιέζοντας την Ιαπωνία να μειώσει τους μεγάλους δασμούς, που παραδοσιακά ίσχυαν για ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα (ρύζι, γαλακτοκομικά, σιτάρι, ζάχαρη, χοιρινό και μοσχαρίσιο κατεψυγμένο κρέας), προσπαθεί παράλληλα να προστατεύσει τη χώρα του από τις Ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το στοίχημα λοιπόν, που καλείται να κερδίσει ο πρόεδρος της Αμερικής, είναι να κλειδώσει μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες στον κόσμο, δίνοντας την εντύπωση πως οι χώρες-μέλη θα βρίσκονται υπό την προστασία της υπερδύναμης σε περίπτωση πολέμου, χωρίς όμως να αναστατώσει την Κίνα – απειλώντας την παράλληλα, για τη περίπτωση που αποφάσιζε την απόλυτη αποδέσμευση της από το αποθεματικό δολάριο.

Ο μεγάλος φόβος των ΗΠΑ βέβαια (και το τεράστιο ρίσκο της όλης εκστρατείας), είναι μια πιθανή “ένωση” Ρωσίας και Κίνας. Και αυτό γιατί στο παρελθόν, είχε συζητηθεί η παροχή φυσικού αερίου στη Κίνα. Τότε η συζήτηση δεν είχε καταλήξει κάπου (η Κίνα φαίνεται δεν βρισκόταν σε ανάγκη τότε και κατ’ επέκτασιν το διαπραγματευτικό της ύφος θα ήταν αλύγιστο και απόλυτο), κάτι που όμως τώρα μπορεί να αλλάξει.

Ενδέχεται μάλιστα η συμφωνία της Γενεύης, να αποτέλεσε τέχνασμα για να κερδίσει χρόνο η Ρωσία και να έρθει σε επαφή με την Κινεζική ηγεσία. Άλλωστε τώρα και η Κίνα και η Ρωσία έχουν “ανάγκη” εξεύρεσης συμμάχων, όντας περικυκλωμένες από παντού.

Οι ΗΠΑ πάντως φανερώνουν ανεξάντλητη φιλοδοξία, αφού επίσκεψη προέδρου στην Ασία, έχει να σημειωθεί από το 1996. Αν δε προσθέσουμε και τις “κατασκευές” των μετώπων Ιαπωνίας-Κίνας και Ρωσίας-Ευρώπης, το όφελος μιας συνολικής επιτυχίας θα ήταν η ενδεχόμενη κήρυξη των ΗΠΑ ως αδιαφιλονίκητου ηγέτη όλου του κόσμου.

.

*Με το “Μάτι των αγορών“:

Sources


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Γίνε Μέλος
Αγοράζοντας μια συνδρομή, στηρίζεται τη προσπάθειά μας και γίνεστε ενεργό μέλος της ομάδας μας (κίνημα). Θα λάβετε και τα δύο παρακάτω πλεονεκτήματα:

1. Θα μπορείτε να μελετάτε τα άρθρα/αναλύσεις χωρίς να βλέπετε διαφημίσεις (χωρίς περισπασμούς δηλαδή).

2. Θα μπορείτε να τα εκτυπώνετε ή/και να τα αποθηκεύετε σε μορφή PDF (για να τα έχετε πάντα δικά σας).

Αντιαμβανόμαστε πως δεν μπορεί ο καθένας να γίνει συνδρομητής. Για το λόγο αυτό, όσοι από εσάς είσαστε σε θέση να υποστηρίξετε το όραμά μας, θα βοηθάτε και εκείνους που δεν μπορούν να συνδράμουν άμεσα.
×
Don`t copy text!