Παιχνίδια πολέμου – Σελίδα 2 – The Analyst
ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Παιχνίδια πολέμου

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ

Στο ομώνυμο κείμενο μας (Η γεωπολιτική σκακιέρα), είχαμε αναφερθεί περιληπτικά στο βασικό βιβλίο της σύγχρονης γεωστρατηγικής του Brzezinsky (1997) – σύμφωνα με τον οποίο ο διαχωρισμός της Ουκρανίας το 1991 «στέρησε» από τη Ρωσία την ηγεμονική θέση της στη Μαύρη Θάλασσα. Για τη Ρωσία, η Οδησσός αποτελεί μία ζωτικής σημασίας πύλη εμπορίου με την περιοχή της Μεσογείου και τον υπόλοιπο κόσμο – ενώ θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και τα στρατιωτικά οφέλη της.

Ειδικότερα, μετά το 1991 η Ρωσία διέθετε μόνο μία μικρή ακτογραμμή στη Μαύρη Θάλασσα – οπότε ήταν υποχρεωμένη να διαπραγματευθεί με την Ουκρανία μία συμφωνία στάθμευσης του πολεμικού στόλου της. Την ίδια στιγμή, παρατηρούσε εξοργισμένη τις κοινές ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ, στη Μαύρη Θάλασσα – επίσης στην ξηρά.

Οι επεκτατικές κινήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή ήταν ένα σοβαρότατο πλήγμα για τη Ρωσία – ενώ μόλις πριν από έξι μήνες ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο κατέπλευσε στη Σεβαστούπολή, στα πλαίσια μίας άσκησης του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, η Δύση διεισδύει όλο και περισσότερο στη Μαύρη Θάλασσα, εις βάρος της Ρωσίας.

Τέλος το 2004, όταν είχαν εισέλθει στο ΝΑΤΟ η Βουλγαρία και η Ρουμανία, δημοσίευσε το «German Marshall Fund of  the United States» ένα στρατηγικό έγγραφο, εντός του οποίου η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας διεκδικείτο από τη Δύση (Η.Π.Α., ΕΕ) – κάτι που είναι φυσικά εντελώς αντίθετο με τα συμφέροντα της Ρωσίας η οποία, όπως φάνηκε στην περίπτωση της Λιβύης, καθώς επίσης της Συρίας, θέλει να συμμετέχει ενεργά στα τεκταινόμενα στη Μεσόγειο.

.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Κριμαία είναι το εφαλτήριο της Ρωσίας προς το Νότο – προς τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η αιτία είναι το ότι, από τις ρωσικές ακτές της Αρκτικής ή της Νότιας θάλασσας, η απόσταση του ατλαντικού ωκεανού είναι πολύ μεγάλη. Εάν λοιπόν η Ρωσία θέλει πράγματι να επηρεάζει την περιοχή της Μεσογείου, θα πρέπει να το κάνει από τη Μαύρη Θάλασσα – οπότε είναι εύλογη η αποστολή στρατευμάτων εκ μέρους της (γράφημα) στην Ουκρανία.

.

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

(*Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)

.

Περαιτέρω, η Μεσόγειος είναι πολύ σημαντική για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας – η οποία δεν θέλει να αφήσει την περιοχή στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Στα πλαίσια αυτά, η χώρα δημιούργησε ξανά το 2013 μία σταθερή «Μεσογειακή πολεμική μοίρα» – ενώ, εάν καταφέρει να ελέγξει την Κριμαία, τότε θα έχει διασφαλίσει την πύλη της προς τη Μεσόγειο.

Προφανώς ούτε οι Η.Π.Α., ούτε η Γερμανία (η Τουρκία επίσης όχι) δεν θα επιτρέψουν εκούσια μία τόσο μεγάλη γεωστρατηγική ενίσχυση της Ρωσίας – κάνοντας όλα όσα μπορούν για να εγκαταστήσουν μία δική τους, μόνιμη «προ-Δυτική» κυβέρνηση στο Κίεβο. Φυσικά δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν περαιτέρω νεοφασιστικές ή άλλες παράνομες οργανώσεις, για να επιτύχουν τους στόχους τους – παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις τους.

Ολοκληρώνοντας, μία εκ των μαχών διεξάγεται στο οικονομικό πεδίο, με την επίθεση εναντίον του ρωσικού νομίσματος – ενώ η Ρωσία αντέδρασε ακαριαία, αγοράζοντας ξαφνικά (Rosneft) ένα ουκρανικό διυλιστήριο πετρελαίου. Παρά το ότι δε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το επιτόκιο στο 7% (από 5,5% προηγουμένως), το ρούβλι έχασε 2% απέναντι στο δολάριο και 1% απέναντι στο ευρώ – ενώ ο δείκτης του χρηματιστηρίου της  (RTS) έπεσε κατά 10%, στις 1139 μονάδες (στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009).

Η μετοχή της Gazprom έπεσε κατά 12%, όπως επίσης η μετοχή της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας (Sberbank) – γεγονός που σημαίνει πως η χώρα δέχεται μία τρομακτική οικονομική επίθεση, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Φυσικά καταρρέουν και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, όπως συμβαίνει όταν απειλείται με πόλεμο (οικονομικό, συμβατικό και ενεργειακό) ο πλανήτης – ενώ αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας (πετρέλαιο κλπ.), καθώς επίσης του χρυσού.

Κατά την άποψη μας, ανεξάρτητα από τα παραπάνω γεγονότα, η ηγεμονία των Η.Π.Α. (του τοκογλυφικού κεφαλαίου καλύτερα που κυβερνάει την υπερδύναμη) δεν κινδυνεύει από τη Ρωσία, αλλά από τη Wall Street – η οποία, με τη βοήθεια των κεντρικών τραπεζών, απομυζά τους Αμερικανούς, τους Ουκρανούς, τους Έλληνες και τους λοιπούς πολίτες, θανατώνοντας τη μεσαία τάξη (με τη συμβολή του ΔΝΤ στον υπόλοιπο πλανήτη).

Κάποια στιγμή όμως, αργά ή γρήγορα, οι «κατάδικοι» θα ξεσηκωθούν – όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης, οδηγώντας την αχόρταγη ελίτ στο ικρίωμα. Αρκεί να αποφευχθεί ένας ακόμη παγκόσμιος πόλεμος, ο οποίος πιθανότατα θα κατέστρεφε ολόκληρο τον πλανήτη.

.

Υστερόγραφο: Ίσως ξεχνάει κανείς πως η Κίνα, η οποία συζητάει ήδη το θέμα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, έχει νοικιάσει μεγάλες εκτάσεις αγροτικής γης στη χώρα, οπότε πλήττονται και τα δικά της συμφέροντα – ενώ δεν αποκλείεται η υιοθέτηση από κοινού του κανόνα του χρυσού, εκ μέρους των δύο χωρών, ειδικά μετά τις σημερινές, έντονες επιθέσεις των τοκογλύφων, εναντίον του ρουβλίου και του χρηματιστηρίου της Ρωσίας.

Επίσης πως η χώρα που θα υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από το πρόβλημα της Ουκρανίας είναι η Αυστρία – γεγονός που θα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες, όσον αφορά τη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωζώνης και ειδικά του ESM. Εάν δε κλιμακωθεί ο πόλεμος στην περιοχή, η Ευρώπη, ειδικά οι βιομηχανίες της, θα υποστεί μεγάλες ζημίες – ενώ θα επιδεινωθεί η συναλλαγματική κρίση των αναδυομένων και αναπτυσσομένων οικονομιών.

Η Κίνα πάντως τοποθετήθηκε στην  πλευρά της Ρωσίας, όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας, ο Βρετανός, καθώς επίσης ο Σουηδός υπουργός εξωτερικών προειδοποιούν επίσημα για τον κίνδυνο ενός παγκοσμίου πολέμου, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος αρνείται να ηγηθεί στη μάχη για την Ουκρανία – κάτι που του ζητήθηκε από την καγκελάριο της Γερμανίας η οποία, σε τηλεφωνική συνομιλία μαζί του, κατηγόρησε το Ρώσο πρόεδρο, ισχυριζόμενη πως έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, καθώς επίσης τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι κίνδυνοι διεύρυνσης της πυρκαγιάς λοιπόν είναι ανυπολόγιστοι – ενώ οι Η.Π.Α. παίζουν ρωσική ρουλέτα, ποντάροντας τη βιωσιμότητα πολλών χωρών, καθώς επίσης το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη. Στην Ουκρανία πάντως έχει ξεκινήσει παράλληλα ο πόλεμος στο διαδίκτυο (κυβερνοχώρο) – με τη Ρωσία να έχει μπλοκάρει 13 ιστοσελίδες, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για την πρόκληση τρομοκρατικών επιθέσεων ή διαδηλώσεων.


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Συντάξτε την άποψή σας

Σχόλια

Don`t copy text!